banner102

Hicri Yılbaşında hangi dua okunmalı

2014 Yılı Muharrem Ayı başlangıcı diğer adıyla Hicri Yılbaşı 25 Ekim 2014 Cumartesi günüdür.

hamitk
hamitk
25 Ekim 2014 Cumartesi 08:26
Hicri Yılbaşında hangi dua okunmalı
 Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, miladi 571’de 20 Nisan gününe denk gelen, Rebiul-evvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı, Mekke’de dünyaya geldi. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi ve bu tarih Müslümanlar için Şemsi yılbaşı ilan edildi. Yine aynı yılın  Muharrem ayının birinci günü de, hicri diğer adıyla kameri yılbaşı ilan edildi. O günden bu yana Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanlar kameri yılbaşı olarak geçirir. Müslümanlar bu gecede ibadet eder, günah işlemekten kaçınır huşu içinde geçirirler. Ayrıca Zilhiccenin son gününü ve Muharremin birinci gününü oruçla geçiren kimse, o yıl hep oruçluymuş gibi sevap alır. Bir hadis-i şerif bu günün önemini şöyle anlatır; ”Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur”.


İslamiyetin doğuşundan önce Araplar, Muharrem ayında savaş açmayı talep ederse, o yıl Muharrem ayının ismini, bir ertesi aya koyarlar. Böylece sonraki ay da, Muharrem ayı olurdu. Haram ay ise, Muharremin ertesi ay olurdu.

Ancak ”Bir ayın haramlığını başka aya geciktirmek, ancak kâfirliği arttırır Kâfirler, böylece sapıtıyorlar Onlar, Allah’ın haram kıldığı ayların sayılarını denk getirmek için, haram ayı bir yıl helal edip, başka yıl onu yine haram ederler Böylece, Allah’ın haram kıldığını helal kılmaya çalışırlar” mealindeki, Tevbe suresinin 37 âyet-i kerimesi, ayların sıralarının değiştirilmesini men etti.

Mübarek dört ay Kuran-ı kerimde şöyle geçer; ”Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb’le beraber Kur’an-ı kerimde kıymet verilen 4 aydan biridir” (Tevbe 36)

Bu konuda söylenen bazı hadis-i şerifler ise şöyledir:
(Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dır) [Deylemi]

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır) [Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]

(Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder) [(irmizi)  (e-okul)

Son Güncelleme: 27.10.2014 10:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90