banner102

Radyasyon Türkiye'de

Japonya'dan yola çıkan radyasyon, Türkiye'ye ulaştığı açıklandı

04 Nisan 2011 Pazartesi 10:26
Radyasyon Türkiye'de
Devlet Meteoroloji İşŸleri Genel Müdürü Mehmet ܇ağŸlar, Japonya'da FukuşŸima Nükleer Santrali'nden kaynaklanan radyasyon yayılımının Türkiye'nin batı kesimlerinde 10 bin metre yükseklikte ve konsantrasyonu oldukça az olmak kaydıyla bulunduğŸunu, ancak bu konsantrasyonun yer seviyesinde Türkiye'yi etkileme ihtimalinin yüzde sıfır olduğŸunu bildirdi.

܇ağŸlar, Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından FukuşŸima'da bulunan nükleer santralde patlamalar meydana geldiğŸi ve nükleer sızıntı olduğŸunun tespit edildiğŸini hatırlattı.

Sızıntı sonrası, yayılımın ilk olarak 20 kilometrelik bir dairede etkili olduğŸunu belirten ܇ağŸlar, yayılımın atmosferin yüksek kesimlerindeki hava akımlarının etkisiyle 20 bin kilometre mesafe kat ederek önce Pasifik ve daha sonra da Amerika ve Avrupa'ya ulaşŸtığŸına dikkati çekti.

RADYASYONU JET RܜZGARI GETİRDİ

Santralden atmosfere yayılan radyasyonun, Amerika (NOAA/National Oceanic and Atmospheric Administration, HYSPLIT/ HYbrid Single-Particle Lagrangian Integrated Trajectory), Fransa (MeteoFrance) ve Japonya (JMA/Japan Meteorological Agency) tarafından yapılan global ölçekli atmosfer sirkülasyonu model bilgileri kullanılarak, Devlet Meteoroloji İşŸleri Genel MüdürlüğŸü tarafından anlık olarak takip edildiğŸini anlatan ܇ağŸlar, şŸunları kaydetti:

''Bu modellerin verilerine göre, radyasyon yayılımının özellikle jet rüzgarlarıyla birlikte, ülkemizin batı kesimlerinde 10 bin metre yükseklikte ve konsantrasyonu oldukça az olmak kaydıyla mevcut olduğŸu tespit edilmişŸtir.

Meteorolojik olayların ve bunların yer seviyesine yansımasının özellikle yerle 5 bin metre arasında gelişŸtiğŸi dikkate alındığŸında, 10 bin metre yükseklikte tespit edilen bu konsantrasyonun yer seviyesinde ülkemizi etkileme ihtimalinin yüzde sıfır olduğŸu görülmektedir.

Bölgedeki gelişŸmeler sürekli olarak izlenip, Türkiye'yi ilgilendirecek bir durum söz konusu olduğŸunda, bu durum hakkında kamuoyuna ve ilgili tüm kuruluşŸlara gerekli önlemlerin alınması noktasında bilgi verilecektir.''
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90