banner102

Sen neymişsin be kivi!

Yöremizde son yıllarda üretimi hızla artan kivinin insan sağlığına müthiş katkısı var.

11 Aralık 2012 Salı 18:07
Sen neymişsin be kivi!
Recep Tayyip ErdoğŸan ܜniversitesi Bitkisel ve Hayvansal ܜretim Bölümü BaşŸkanı Doç. Dr. Mustafa Akbulut, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, DoğŸu Karadeniz'de yılda 15 bin ton dolayında kivi üretildiğŸini, son yıllarda kivinin, sağŸlık açısından ve ekonomik yönden değŸerinin anlaşŸılmaya başŸladığŸını ancak her şŸeye rağŸmen tüketiminin az olduğŸunu belirtti.



Kivinin özellikle C ve E vitamini ile kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller yönünden zengin bir meyve olduğŸunu ifade eden Akbulut, şŸunları söyledi:



''Kivi demir yönünden de son derece zengin bir meyvedir, bu pek bilinmiyor. Kivinin son yıllarda kışŸ aylarında sıkça tüketilmesi tavsiye ediliyor. Kivi, bağŸışŸıklık sistemini güçlendirmekte, vücudun zinde kalmasını sağŸlamaktadır. Lif açısından zengin olduğŸu için sindirim sisteminin çalışŸmasını kolaylaşŸtırmakta, bağŸışŸıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini artırmaktadır. KışŸ aylarında günde en az iki kivi tüketilmesini tavsiye ediyoruz.''



Kivinin taze olarak tüketiminin yanında meyvelerin işŸlenmesi ile püresinin de yapılabildiğŸini kaydeden Akbulut, ''Kivi'den meyve konsantresi, çayı, meyve suyu, reçel, marmelat, pekmez ve sirke türü gıda ürünleri elde edilmektedir. Bunlara ek olarak sabun, krem, şŸampuan gibi çeşŸitli kozmetik ürünler ve kişŸisel bakım ürünlerini içeren genişŸ bir yelpazedeki ürünlerin içerisinde meyvelerden elde edilen yarı mamullerin de kullanıldığŸı bilinmektedir'' dedi.



Akbulut, az da olsa kivinin bazı kişŸilerde alerjik reaksiyon gösterdiğŸini, kaşŸıntı ve kızarıklık gibi belirtileri olduğŸunu, alerjisi olan kişŸilerin dikkat etmesi gerektiğŸini vurguladı.



Kivinin güç artırıcı özelliğŸi sayesinde yarışŸ atları için önemli bir besin takviyesi olarak da kullanıldığŸını vurgulayan Akbulut, ''YarışŸ atlarının güçlenmeleri ve vücut dirençlerinin yüksek tutulması için kivi kurusu ile besledikleri de bilinmektedir. Bu sayede atların koşŸu boyunca direnci düşŸmemekte, yarışŸta daha diri kalmaktadırlar'' diye konuşŸtu.

     

Türkiye'de kivi tescili Rize'de yapılacak

 

Akbulut, Türkiye'de hayward ve bruno çeşŸidi kivi üretiminin yaygın olduğŸunu dile getiren Akbulut, şŸöyle devam etti:



''Kivi, sektörel bazda bölgeye katkı sağŸlayacak önemli bir üründür. SağŸlık alanındaki faydalarının yanında bölge ekonomisine ek gelir manasında önemli katkıları olacaktır. Bu nedenle ürün çeşŸitliliğŸinin artırılmasına yönelik araşŸtırmalar yapılmalı ve bahçedeki ürün kalitesi gelişŸtirilmelidir. Recep Tayyip ErdoğŸan ܜniversitesi bu konuda tescil ve manasında test kontrol merkezi oluşŸturdu. Türkiye'ye ilk girecek yeni kivi çeşŸitleri test edilebilecek, test edilen kivilerin uygunluğŸuna göre Türkiye'de üretimine izin verilecek. 2013 yılından itibaren tescil ve çalışŸmalarına başŸlanacak.''



Doç. Dr. Mustafa Akbulut, kivinin hasat zamanının, üründeki şŸeker oranı ölçülerek belirlendiğŸini, yüzde 6.5 şŸeker oranına ulaşŸtığŸında hasat edilebileceğŸini belirtti. Akbulut, budamanın ise kışŸ aylarında bitkinin yapraklarını döktükten sonra yapılması gerektiğŸini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
zekeriya akyıldız 2012-12-14 09:16:59

ya bırakın bende 500 kg var satamıyorum almak isteyen varsa alan birini tanıyan varsa bana ulaşsın 536 765 80 68

banner90