banner102

Trabzon'a radar ayarı yapılacak!

Trabzon'un hava trafiği radarla yönetilecek

26 Ekim 2011 Çarşamba 14:01
Trabzon'a radar ayarı yapılacak!

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kurulacak radar sistemi ile yıllık 3.5 milyon yolcu kapasitesine sahip DoğŸu Karadeniz'in tek havalimanı olan Trabzon Havalimanı'nın sorumluluk sahasındaki uçuşŸların dijital ortamda çok daha hızlı ve güvenli yönlendirebileceğŸi bildirildi.

Kentte 1957 yılında hizmete giren ve DoğŸu Karadeniz'deki diğŸer illerde havaalanı olmaması nedeniyle ulaşŸımda önemli hizmet veren havalimanı, Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağŸlı Mersin beldesinde hakim bir tepeye kurulan radar istasyonuyla manuel sistemden dijital sisteme geçecek.

İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Dalaman ve Bodrum'daki merkezlerin ardından yedinci radar merkezinin devreye gireceğŸi Trabzon, Türkiye'nin kuzeydoğŸusunda sivil hava trafiğŸine hizmet veren tek radara sahip olacak.

Devlet Hava Meydanları İşŸletmesi (DHMİ) Trabzon Havalimanı BaşŸmüdürü Vedat Atabek, yaptığŸı açıklamada, bugüne kadar manuel yöntemlerle düzenlenen kentteki uçuşŸ trafiğŸinin, binası tamamlanan radar merkezinin devreye girmesiyle dijital ortamda yönetileceğŸini söyledi.

Hava trafik kontrolörlerinin Trabzon Havalimanı'nda manuel yöntemlerle, radarsız olarak hizmet verdiğŸini belirten Atabek, ''şžu anda kontrolörlerimiz, pilotlara pozisyonlarını sorarak, onların bildirdiğŸi pozisyonlara ve kendi görüşŸ alanındaki uçakların pozisyonlarına göre uçakları yönetiyor. Alçalma, tırmanma talimatları ise uçakların kaptanları tarafından verilen bilgilere ve taleplerine göre yapılıyor. Uçakların yaklaşŸması, indirilip kaldırılması bu şŸekilde sağŸlanıyor'' dedi.

-UçuşŸlar daha da güvenli olacak-
Bu sistemin, binası tamamlanan radar istasyonuyla değŸişŸeceğŸini ifade eden Atabek, ''şžu anda sisteme ait cihazlar kuruluyor. Ardından test aşŸaması yapılacak. Kısa süre içinde de radar istasyonundan görüntü almaya başŸlayacağŸız ve sistem tam olarak işŸlemeye başŸlayacak. Uçaklar artık Trabzon'da daha güvenli inişŸ kalkışŸ yapabilecekler. Kurulan bu radar Türkiye'nin kuzeydoğŸusunda sivil hava trafiğŸine hizmet veren tek radar olacak'' diye konuşŸtu.

Radarın hizmete girmesiyle uçakların yaklaşŸmayı radarla yapacaklarını anlatan Atabek, ''Akçaabat ilçesinin Mersin beldesindeki tepeye kurulan radar istasyonu, yaklaşŸma sisteminin bir parçası olacak. Burada uydu antenleri ve bazı cihazlar yer alacak. Bu radar, Trabzon Havalimanı'na gelen, Trabzon'dan kalkan ve hava sahamızı kullanan uçaklarla ilgili aldığŸı görüntüleri bize aktaracak. Biz de ekrandan uçağŸın konumunu takip edeceğŸiz ve uçağŸı yönlendireceğŸiz'' dedi.

-200 mil yarıçapındaki bütün uçakları görecek-
Radar istasyonunda her türlü donanım bulunduğŸunu vurgulayan Atabek, ''Radar binası 30-40 kişŸinin barınabileceğŸi bir merkez olarak inşŸa edildi. Uluslararası standartlara göre bir bina yapıldı. Bu radar yaklaşŸık 200 mil yarıçapındaki bütün uçakları görme yeteneğŸine sahip olacak. Ankara EsenboğŸa radar merkeziyle yapacağŸımız anlaşŸma göre uçakları 80 mil veya 100 milde devralacağŸız. Ancak bu, anlaşŸmaya bağŸlı. Farklı bir mesafe de olabilir'' diye konuşŸtu.

Radarlı sistemin uçak trafiğŸini daha hızlı yönlendireceğŸini ifade eden Vedat Atabek, şŸunları kaydetti:

"Bu sistemin en önemli özelliğŸi emniyetli uçuşŸu sağŸlamasıdır. Tabii bu, şŸu andaki uçakların emniyetsiz indiğŸi anlamı taşŸımıyor. şžu anda da tamamen güvenli inişŸler yapıyoruz. Sadece bir sistem değŸişŸikliğŸi yapılmakta. Manuel sistemden radarlı sisteme geçişŸ var. İnen uçak tarafından verilen bilgiler doğŸru olduğŸu sürece şŸu anda da inişŸler güvenli"

 Haber61

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90