banner102

Zamana direnen tarihintanıkları yokoluyor

Kültür mirasımız ata yadigarı olan ve zamana tanıklık yapan eski tarihi evler tek tek yok oluyor.

02 Nisan 2012 Pazartesi 11:08
Zamana direnen tarihintanıkları yokoluyor

şžemsettin ܖztürk

Teknolojinin getirdiğŸi modern yaşŸam koşŸulları geçmişŸ tarihimizi günümüze tanıklık yapan kültür varlıklarımız olan eski ahşŸap evlerden kalanlar son direnişŸlerini yapıyor.

ܖzellikle anadolunun hemen hemen her köyünde ayakta kalbaya direnen ve yaşŸlı tarihin canlı tarihleri ahşŸap evleri artık gelecek nesiller tarihlerden öğŸrenecek.

Anadolu köylüsünün kültürü bugün büyük bir tehdit altında. ܇ünkü yıllar geçtikçe ahşŸap evlerin sayıları da azalmaya devam ediyor. Bir çoğŸu yıkıldı, bazıları yangınlarla yok oldu, bazıları da bakımsızlıktan çöktü. Bugün ayakta kalan ahşŸap evlerin büyük bir çoğŸunluğŸu ise son derece yıpranmışŸ durumda.Bazıları da  yorgun bekleyişŸ içinde

Trabzon'un Of ilçesi Dumlusu Köyünde  var olan yorgun evler omuzlanmaya çalışŸılıyor. Mmodern zamanların insanı kutu kutu daracık evlere sığŸındı. Kutu kutu ve betondan evlere… Oysa ki uğŸruna servetler harcanan o kent silüetinde yer almak bile bir ayrıcalıktı. Ama ne yazık ki izine artık pek az rastlanabilen bu ata yadigari ahşŸap evler hafızalardaki yerini bir masal gibi hÜ¢lÜ¢ koruyor.

Ama hep dedikleri gibi belki de… Pek çoğŸumuz bu tür yapılarda yaşŸamamışŸ olsak da, kulağŸımıza fısıldanan anılar, yazarların, şŸairlerin kaleminden düşŸen metinler, onlarla aramızdaki bağŸı canlı tutuyor. Ama gerçek olan şŸu ki, bir şŸiirin dizeleri gibi zarif ve narin ahşŸap evlerden geriye çok az bina kaldı…

Belki de bir gün tüm bu evler  bir sergide torunlarınıza gösterme fırsatınız olacak! Sadece sergilerde! ܇ünkü onlardan geriye hiçbir tane bile kalmayacak!

ܖte yandan Of Beladiye başŸkanı Murat Saral,Tarhmizin ayakta duran tanıkları,özellikle tescili yapılan evlerin korunması ve restore edilerek kazanılıp yeniden kullanılır hale getirilmesi gerektiğŸini söyledi. Korumada belediyelere önemli görevler düşŸtüğŸünü ifade eden Saral  ” Dedelerimizin yadigarı olan bu evleri restore ettirip, Of'un geçmişŸiyle bugünü arasında bağŸ kurulmasının ,temel özelliklerinden yola çıkılarak hazırlanacak projelerle bunların yeniden yapılmasının mümkün olduğŸunu "kaydetti.
 
 
 
 
 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90