2023-05-07 20:07:25

ALLAH YOLUNDA İNFAK

Nizamettin BEKAR

nizamettinbekar@gmail.com 07 Mayıs 2023, 20:07

İnfak; Allah yolunda kazancından bir miktarını fakir fukaraya dağıtmak manasına gelmektedir. ibadetlerin en üstünlerindendir.

Öncelikle kazancımız helal olmalı. Haram işlerden kazanç haramdır. İnfakı da yoktur. İşin büyüğü küçüğü önemlisi önemsizi yoktur. Benim gözümde bir öğretmenle bir simit satıcısı aynıdır. Bir doktorla bir limon satıcısı aynıdır. Burada önemli olan helal iş olması. Bakınız peygamberimiz ne buyurmaktadır; "...Bir kişi kazancının nereden kazandığını nerede harcadığının hesabını vermedikçe mahşerde bir adım bir yere ayrılamaz." Bundan dolayı elde edilen para helal bir işten olmalıdır.

İslam'da mal mülk elde edilmesi helal olduğu sürece mümkündür. İslam mal düşmanı değildir. Burada ki espiri iş helal olacak ve elde edilen paradan bir kısmı fakir fukaraya dağıtılacak.

İslam'da önemli görülen işlerden biri de sade yaşanması gelmekte. Ne kadar zengin olunursa olunsun kişi sade yani mütevazi yaşamalıdır. Şöyle ki zenginliğinden hareketle akıl tutulması şatafatlı bir hayat yaşanırsa bu durumda kişi ahireti unutması ortaya çıkabilir. O şatafatlı hayat ahıreti unutturacaktır. Ondan dolayı kişi zengin bile olsa sade yaşamalı ve sade bir hayat sürmelidir. Aksi durumda dünyevileşme ortaya çıkacaktır. Dünyevileşme bir kişiye bela olarak yeter artar bile.

Dünyevileşme kişiyi sadece dünyaya yönlendirir. Her daim dünya için yaşama arzusu ortaya çıkartır. Akıl tutulması evlerde hayat sürülmeye başlanır ve akıl tutulması arabalarda kişiyi görmeye başlarız. Ha bir de bu kişilerde bayram seyran olmadığından bayramlarda bile tatil bölgelerine gitmeler ve oralarda gününü gün etme peşinde koşmalarda cabası. Bakınız tatil bölgelerinden birinin muhtarı kazancımız çok iyi. Oteller lokantalar avm'ler tam kapasiteyle çalışmakta. Fakat burada ki sınıtı bu insanların anne ve babaları yok mu?! Okudunuz değil mi adam neyin sıkıntısını duymakta. Bu dünyevileşen insanlar bayramlarda bile tatil bölgelerine giderek gününü gün etmeye çalışmaktalar. 

Helal şampanyalar alemler almış gitmiş durumda bu insanların hayatında. 

Allah yolunda dağıtmak çeyiz dizen bir kızımıza olabilir. Okumak isteyip te okuma imkanı olmayan çocuklarımıza burs vererek olabilir fakir fukara ailelere yardım yaparak olabilir. 

Niye bunu diyorum çünkü zenginin parasında yoksulun bir hakkı vardır da ondan. Yoksul gidip hakkını zenginden isteyebilmelidir. Çünkü malı mülkü veren Allahtır da ondan.

Artık mezarlıklara bakan daireler ya satılmıyor yada ederinden daha aşılarda satılmaktadır. Ahiret unutulsun da ne olursa olsun.

İslam'da infak zekat ve sadakayla olmaktadır. Zekat farz sadaka ise sünnettir. Detaylarını müftülüklerimizden ve ilmihal kitaplarımızdan öğrenebiliriz. İnfakla ilgili bir ayet te Rabbimiz biz kullarına şöyle seslenir; Bakara suresi ikinci ayet şöyle buyrulmaktadır;" Size verdiğimiz şeylerden de infak ederler." sadaka ile ilgili de Peygamberimiz bir sözlerinde şöyle buyurmaktadır;" Sadaka belalara kalkandır."

İnfak farzdır...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.