Suriye'de Batı Kürdistan kurulabilir!

Dünyadan

Suriye yönetimi ve muhalifler arasındaki çatışmalarda kendilerini tarafsız ilan eden Kürtler, Türkiye sınırına yakın Kobani, Amude ve El Aynada tüm devlet kurumlarını ele geçirerek Kürt bayrağı astı.

Ele geçirdikleri bölgelerde girişŸ çıkışŸları denetim altına alan Kürtler, özerk bir yönetim talep ediyor.
Erbil’de toplantı
Suriye’deki iç çatışŸmalar nedeniyle 12 Kürt örgütü birleşŸerek Kürt Ulusal Meclisi’ni oluşŸturdu. Ancak PKK’ya yakınlığŸıyla bilinen Demokratik Birlik Partisi (PYD), konsey içinde yer almayarak yalnız başŸına hareket edince, Irak yerel Kürdistan Bölgesel BaşŸkanı Mesud Barzani Erbil’de toplantı yaparak taraflara çağŸrıda bulundu.

Barzani, birlik oluşŸması halinde Suriye’deki Kürtleri destekleyeceğŸini açıklayınca, PYD de Meclis’te yer aldı, 5 maddelik birlik anlaşŸması imzalandı. ܖnümüzdeki günlerde Yüksek Kürt Konseyi ilan edilerek, Kürt Ulusal Meclisi’nden 5, PYD’den 5 kişŸi konseyde yer alacak.

Kürtler, ܖzgür Suriye Ordusu’nun 18 Temmuz’da Cerablus ve Menceb’i ele geçirmesinin ardından, şžanlıurfa’nın Suruç ilçesi sınırındaki El-Ayna kasabası ve Kobani’yi 19 Temmuz’da denetimlerine alarak ܖzgür Suriye Ordusu’nun savaşŸı yaygınlaşŸtırmasını engelledi. Kürtler, bu savaşŸta tarafsız olduklarını açıklayarak Afrin, Amude ve Derik ilçelerini hÜ¢kimiyetleri altına aldı.

PKK etkili
1980'li yıllardan beri Suriye'de örgütsel çalışŸmalarda bulunan PKK, Kürtler üzerinde büyük bir etkiye sahip. ܖcalan'ı ulusal önder olarak kabul ettiklerini açıklayan PYD'nin, Kürtlerin denetim altına aldıkları ilçelerde hÜ¢kimiyeti var.

PKK'nın içinde bugüne kadar binlerce Suriyeli'nin olduğŸu ve örgütün üst düzey yönetiminde de yer aldıklarını biliniyor. Kürtlerin denetimindeki Kobani, Derik, Afrin, Amude'de PYD'nin tabanının hakim olduğŸu ifade ediliyor. Ancak anlaşŸma nedeniyle PYD ve Kürt Ulusal Meclisi koordineli çalışŸıp ortak karar alıyorlar.

Halep'te çatışŸma
Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'te Kürtler, Esad rejimi ile Suriye ܖzgür Ordusu grupları arasında yaşŸanan çatışŸma arasında kaldı, ölü ve yaralılar olduğŸu bildiriliyor.

Apayrı bir aşŸama
- Faruk LoğŸoğŸlu (CHP Genel BaşŸkan Yardımcısı) Kürt meselesi artık Türkiye'nin, İran'ın, Irak'ın, Suriye'nin ayrı ayrı sorunları olmaktan çıkıyor, bölgesel ortak bir sorun olmaya başŸlıyor. şžimdi apayrı bir aşŸamaya gelindi. Türkiye elini çabuk tutmalı.

- Oktay Vural (MHP Grup BaşŸkanvekili) Bugün Suriye'deki güç boşŸluğŸu Kandil'de bitirilmeyen PKK'nın uzantısının yerleşŸmesine vesile oluyor.

- CIA ajanları bölgede cirit atıyor. Bu gelişŸmeler, bölgede ABD-İsrail eksenli bir politikayla Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin gerekçesi yapılmak istenebilir.

PKK ile mücadelede yeni sınır
Suriye'de, Türkiye sınırının önemli bir kesiminin Kürtlerin denetimine geçmesini Ankara yakından takip ediyor. PKK ile mücadelede, Irak'la olan 331 km'lik sınıra, Suriye ile 877 km'lik bir sınırın daha eklenmesi öngörülünce, öne çıkan kritik sorular ve yanıtları şŸöyle:

- PKK Suriye'de ciddi şŸekilde güçlendi mi?
Suriye'de PKK'ya tüm lojistik desteğŸi PYD (Demokratik Birlik Partisi) sağŸlıyor. PKK açısından şŸanslı bir dönem denilebilir. Ankara'daki terör uzmanlarına göre, PKK nedeniyle Irak'la 331 kilometrelik bir sınırı kontrol etmek zorunda kalan Türkiye, buna ek olarak şŸimdi Suriye ile 877 kilometrelik sınırı da çok sıkı korumak durumunda. Toplamda 1208 kilometre eden bu sınır uzunluğŸu Türkiye açısından ciddi bir sorun olarak görülebilir.
Kürdistan kolaylaşŸtı

- Suriye'de Kürtler'in bir çok kenti ele geçirmesi, bağŸımsız bir Kürdistan kurulmasını fitiller mi?
Iraklı Kürtler, Suriye'de Kürt nüfusun yaşŸadığŸı bölgeyi "Batı Kürdistan" olarak tanımlıyor. Erbil'deki uzlaşŸıdan sonra, Kürt Ulusal Konseyi üyelerinden Kava Aziz, "Suriye Kürtleri özgürlüğŸe, bağŸımsızlığŸa doğŸru yürüyor" demişŸti. TEPAV Uzmanı Nihat Ali ܖzcan'a göre, "BağŸımsız Kürdistan" fikri teorik olarak daha kolay hale geldi. Ancak ܖzcan, Kürdistan'ın bağŸımsızlığŸı için yine de son kararı uluslararası başŸ aktörlerin vereceğŸini düşŸünüyor.

- Suriye'nin kuzeyinin de en azından özerk bir bölge haline gelmesi, Kuzey Irak'ın doğŸal zenginliklerinin Akdeniz üzerinden rahatlıkla dünya piyasalarına sunulması için avantaj değŸil mi?

Nihat Ali ܖzcan, petrol, doğŸalgaz ve diğŸer doğŸal kaynaklarla ilgili yatırım yapacak uluslararası şŸirketlerin önceliğŸinin güvenlik olduğŸunu söylüyor. ܖzcan'a göre, güvenli bir ortam yaratılırsa elbette olabilir ve bölgedeki diğŸer ülkelerde bulunan Kürtler için (Türkiye, İran) cazibe merkezi haline gelebilir.

- ܖzgür Suriye Ordusu, Kürtler'e müdahale eder mi?
Bölgede gelişŸmeler çok dinamik. Ankara'ya dün öğŸle saatlerinde ulaşŸan bilgilere göre, Kürt kentlerindeki hÜ¢kimiyet tamamen Kürtler'de. ܖzgür Suriye Ordusu'ndan da karşŸı bir girişŸim yok. Olaylar Suriye'de rejimi değŸişŸtirmekten öte devleti de yıkmaya doğŸru gidebilir. Bu tam kaos ortamını doğŸurabilir.
Esad'ın intikamı

- Esad neden Kürtler'e müdahale etmedi?

Bu konuda Ankara'daki hÜ¢kim görüşŸ şŸu: Birincisi, Esad gücünü, başŸkent şžam ve Nusayrilerin yoğŸun olduğŸu bölgelere yığŸıyor. İkincisi de muhaliflere destek veren Türkiye'den adeta hınç alıyor. Türkiye'nin ve Türk kamuoyunun Kürdistan konusundaki hassasiyetini bildiğŸi için bilinçli olarak herhangi bir müdahalede bulunmuyor.

KܜRTLER, Mardin'in Nusaybin ve şžırnak'ın Cizre ilçeleri arasındaki Katran beldesinin karşŸısında, Suriye sınırları içinde bulunan Derka Hemko'da yönetime el koyup böyle yürüdüler. Karakol binasına çıkan isyancılar Dev-Dem, Irak Kürdistan bayrağŸı ve Abdullah ܖcalan posteri astı.

 

Haber 7

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.