Nasûh Tövbe Nasıl Olmalı?

OF

Anadolu Gençlik Derneği Of İlçe Başkanlığının haftalık olarak düzenlediği eğitim konferanslarının bu haftaki konusu 'Nasûh Tövbe' oldu.

Of Zehra Hatun Erkek Kur'an Kursu Yöneticisi Yusuf Haşıl hocanın yapmış olduğu 'Nasûh Tövbe' konulu eğitim konferansı Of AGD Yönetim Kurulu Üyesi İdris Ayazoğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Kur'an Tilavetinin ardından konuşma yapan Kur'an Kursu Yöneticisi Yusuf Haşıl, günahlardan arınmanın yolunun nasûh tövbe yapmak olduğunu ayet ve hadislerle konferansa katılanlara anlattı.

Tövbe etmenin Yüce Rabbimiz tarafından kullarına verdiği bir lütuf olduğunu hatırlatan Yusuf Haşıl, "Tövbe yapmamız bizim için keyfi bir mesele değildir. Beşer olarak hata yapmaya meyilli yaratılan kullar olduğumuz için hatalarımızda kurtulmanın tek çaresi samimi bir eda ile tövbe etmektir. Bu samimi tövbeye de Nasûh Tövbe deniliyor."dedi.

Nasûh Tövbe yapmanın şartları olduğunu ifade eden Haşıl, "Tövbe etmeden önce neden tövbe yapacağımızı, nasıl yapacağımız, kabul görecek şartları çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bunun için Ciddî, halis ve safi olarak, hulûs-u kalp ile sırf günahların bağışlanmasını dileyerek, sadece Allah rızası için tövbe yapmalıyız. " diyerek tövbe konusunda şunları söyledi:

"Günahı günah olduğu için terk etmek, haramdan haram olduğu için yüz çevirmek, sırf Allah korkusuyla günahtan ve haramdan pişmanlık duymak, bir daha günahlara dönmemek üzere günahların şerrinden Allah’a sığınmak nasûh tövbe etmek demektir. Günah olan şeyi başka bir gaye için bırakmak ve başka bir nedenle pişman olmak tövbe-i nasûh olmaz. Meselâ içkiyi sağlığa zararlı olduğu için veya doktor yasakladığı için terk etmek veya bundan dolayı içtiğine pişman olmak tövbe-i nasûh olmaz. Günah olan bir şey menfaatimize olsa dahi, Allah haram kıldı diye terk etmek ise tövbe-i nasûh sayılır.

Nasuh tövbesi yapmadan önce şunlara dikkat etmemiz gerekir:

• Lisan (dil) ile istiğfar, 
• Günahı işleyen aza(organımız) ile günahı terk etmek, pişman olmak, 
• Bu günahı bir daha işlemeyeceğine kat’i olarak karar vermek, 
• İnsanı günah işlemeye sevk eden kötü arkadaşlardan ve ortamlardan uzaklaşmaktır. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.