14 Cemâzil-Evvel 1437 (23 Şubat 2016 Salı)

ÖZEL HABER

Hava sıcaklığının 4 dereceye kadar düştüğü Of İlçesi bugün güne bulutsuz berrak bir hava ile başladı. Sabahın ilk ışıkları ile sokakları temiz ve güzel yapmak için ellerinde süpürge ve kürek ile sokağa çıkan ilk insanlar; fedakar ve cefakar temizlik işçileri olduğunu görüyoruz.

 Bugün hicri takvime göre 14 Cemâzil-Evvel 1437, miladi takvime göre ise 23 Şubat 2016 Salı günündeyiz. Bu günde (632) Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bütün insanlığın dünya ve ahiret saadeti için insanlara ışık olacak Vedâ Hutbesi’ni okudu. Yüce Rabbimiz bu günümüzü kendi rızası doğrultusunda yaşamayı cümlemize nasip etme niyazında bulunarak Ayet-Hadis ve Tarihte Bugün olan olayları sizlerle paylaşıyoruz:

AYET-İ CELİLE

Müslümanlar arasında kardeşliğin pekişmesine vesile olan selam ile ilgili Yüce Rabbimiz bize Nisâ Sûresi 86. Ayet-i Celilesinde şöyle buyuruyor:

“Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selâmla karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.”

HADİS-İ ŞERİF

Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhuanh) anlatıyor: Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Biriniz bir meclise gelince selam versin. Kalkmak isteyince de selam versin. Birinci selâm sonuncudan evla değildir (ikisi de aynı ölçüde ehemmiyetlidir)"

[Tirmizî, İsti'zân 15; EbûDâvud, Edeb 150]

***

Tarihte yaşanan bazı önemli olayları Of'un Nabzı farkıyla inceleyin:

23 Şubat 632 Tarihinde, Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bütün insanlığın dünya ve ahiret saadeti için insanlara ışık olacak Vedâ Hutbesi’ni okudu

23 Şubat 1653 Tarihinde, Batı Anadolu'daki şiddetli depremde, Denizli, Nazilli, Tire ve Uşak'ta evler yıkıldı, binlerce kişi öldü ve yaralandı.

23 Şubat 1903 Tarihinde, Guantanamo Körfezi Kübalı yöneticiler tarafından İşgalci Terör devleti ABD'ye kiralandı.

Guantanamo Körfezi Terör devleti ABD tarafından donanma üssü ve birçoğunun Müslüman olduğu bilinen tutukluların hapsedildiği gözetim kampı olarak kullanıyor.

23 Şubat 1904 Tarihinde, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'yı birbirinden ayıran Panama Kanalı bölgesinin kontrolünü ABD 10 milyon dolar karşılığında satın aldı.

23 Şubat 1918 Tarihinde, 9 Aralık 1917 tarihinde kurulan kısa ömürlü Kırım Halk Cumhuriyeti'nin ilk başkanı Numan Çelebi Cihan öldü. (doğum t. 1885)

23 Şubat 1921 Tarihinde, Sevr Antlaşması'nın değiştirilmesi için Londra'da bir konferans toplandı. Konferans 12 Martta bir anlaşmaya varılamadan dağıldı.

23 Şubat 1945 Tarihinde, II. Dünya Savaşı: Pasifik Cephesi'nde Manila ABD'nin eline geçti.

* 23 Şubat 1945 Tarihinde, Türkiye-ABD ikili yardım antlaşması imzalandı. Dikkat! Borç alma ve kiralamalarla ilgili olan bu anlaşma TBMM'de 4780 sayıyla yasalaştı. Anlaşmanın temel özelliği, adının Karşılıklı Yardım Anlaşması olmasına karşın, ABD isteklerinin Türkiye tarafından kabul edilmesi ve Türkiye'yi ağır yükümlülükler altına sokmasıydı. Anlaşmada, 'Koruyucu Hükümler' olarak yer alan maddelerle, Türkiye'nin değil ABD'nin 'haklan' korunuyordu. Anlaşmanın II. maddesi şöyleydi: TC hükümeti, sağlamakla görevli olduğu hizmetleri, kolaylıkları ya da bilgileri ABD'ye teslim edecektir.' 

23 Şubat 1946 Tarihinde, 7. dönem Kütahya milletvekilliği yapan şair Ömer Bedrettin Uşaklı genç yaşta (42) yakalandığı verem hastalığı sebebiyle vefat etti. (doğum t. 1904)

23 Şubat 1947 Tarihinde, Dünyayı tek merkezden yönetmek isteyenler elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle Cenevre'de Uluslararası standardizasyon organizasyonu (ISO) kuruldu.

23 Şubat 1966 Tarihinde, Suriye'de askeri darbe oldu, hükümet devrildi.

23 Şubat 1969 Tarihinde, 1953 yılında babasının ölümünün ardından ikinci Suudi Arabistan Kralı olan Suud bin Abdül Aziz, 4 Mart 1964 tarihinde kendi ailesinin hazırladığı bir darbeyle tahtan indirildi. Yerine üvey kardeşi Faysal tahta geçirildi. Kendisine verilen ceza ile yurtdışına sürgüne yollanarak İsviçre'nin Cenevre kentine yerleşti. Yaşamının sonuna kadar sürgünde kalan Suud, 23 Şubat 1969'da Yunanistan'ın Atina kentinde hayatını kaybetti. (Doğum t. 1902)

23 Şubat 1971 Tarihinde, İstanbul'da 1891 yılında dünyaya gelen şair Halit Fahri Ozansoy, 97 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti (doğum t. 1891)

23 Şubat 1978 Tarihinde, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) kuruldu.

23 Şubat 1991 Tarihinde, Körfez Savaşı: İşgalci terör devleti ABD Kara Kuvvetleri Suudi Arabistan sınırını geçerek Irak topraklarına girdi.

23 Şubat 1994 Tarihinde, SHP ve terör örgütü pkk yanlısı DTP'de görev yapan Bağımsız Şırnak Milletvekili Mahmut Alınak, Meclis'e sunduğu 50'ye yakın yasa teklifinden bir sonuç alamadığını söyleyerek süresiz açlık grevine başladı.

23 Şubat 1994 Tarihinde, Ülkemizde cep telefonu şebekelerinin açılışı dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından yapıldı Çiller cep telefonuyla ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le yaptı.

23 Şubat 1997 Tarihinde, Rus uzay istasyonu Mir'de büyük bir yangın çıktı.

23 Şubat 1998 Tarihinde, Anayasa Mahkemesinin Hakkı Hakim kılmaya çalışması sebebiyle Refah Partisi'nin kapatılmasına ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

23 Şubat 1998 Tarihinde, Usame bin Ladin bir fetva yayımlayarak bütün Yahudi ve haçlılara karşı cihad ilan etti.

23 Şubat 2008 Tarihinde, Sivas’ın Şarkışla ilçesinde mavi tren ile yük treninin çarpıştığı kazada çoğunluğu hafif yaralanan 45 kişi, Şarkışla ve Gemerek Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

23 Şubat 2010 Tarihinde, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki bir maden ocağındaki grizu patlamasında 13 kişi öldü, 18 kişi yaralandı. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.