banner102

İSTENMEYEN SMS E-POSTA NASIL ENGELLENİR?

Geçen yıl Ticaret Bakanlığı, SMS, e-posta ve sesli aramalar gibi iletilerden kaynaklanan sıkıntıları gidermek için yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.

12 Eylül 2023 Salı 12:05
İSTENMEYEN SMS E-POSTA NASIL ENGELLENİR?

Bu uygulama ile birlikte, istemediğiniz SMS, e-posta ve sesli aramaları e-Devlet üzerinden engellemenin yanı sıra İYS uygulaması ile de yapabiliyoruz.

Ticari mesaj ve aramalardan “Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS)” ile kurtulmanın yolu var. Bu sistem sayesinde, tüketicilerin onay vermedikleri ticari elektronik iletileri almadan engelleyebilecekleri ve istemedikleri mesaj trafiğini azaltabilecekleri belirtildi.

E-DEVLET ÜZERİNDEN SMS VE ARAMA ENGELLEME NASIL YAPILIR?

Ticari mesaj ve arama engelleme işlemi için e-Devlet girişi yaparak veya www.iys.org.tr sitesine girerek tercihlerinizi belirleyebiliyorsunuz. e-Devlet girişi yaptıktan sonra arama çubuğundan "Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi"ni aratın ve tıklayın. “Yeni İletişim Adresi Ekle” bölümünden telefon numaranızı veya e-Posta adresinizi girebilirsiniz. Bu kısımda Aydınlatma Metni`ni kabul etmeniz gerekiyor. Bu işlemle birlikte e-Devlet üzerinden onay durumlarınızı tek tek görüntüleyip değiştirebilme seçeneğine sahip olunuyor.

E-DEVLET SMS İPTALİ İÇİN TIKLAYIN

NE İŞE YARAR, NASIL KULLANILIR?

İYS, Ticari Elektronik İleti onaylarının alınması, reddedilmesi ve şikayet edilmesi için kullanılan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem, hizmet sağlayıcıların pazarlama amaçlı çağrı merkezi, SMS, e-posta gibi yollarla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları kaydetmelerine ve yönetmelerine, alıcıların da onay verme veya iptal etme hakkını kullanmalarına, ticari elektronik şikayetlerini bildirmelerine ve takip etmelerine olanak sağlıyor.

İleti Yönetim Sistemi`nin web sitesine girdiğinizde ilk olarak “Vatandaş Girişi” bölümüne tıklayın. Sonra açılan sayfada telefon numaranızı girebileceğiniz bir yer bulunuyor. Buraya numaranızı ve size gelen doğrulama kodunu yazmanız gerekiyor.

Bir sonraki adımda “Aydınlatma Metni” karşınıza çıkacak. Bunu okuyup, “Okudum, anladım” kutucuğunu işaretleyin. Size elektronik ileti gönderme izni olan firmaları buradan kontrol edebilirsiniz. Mesaj ve arama iznini güncelleyip kaydedebilirsiniz.

İYS SMS İPTALİ İÇİN TIKLAYIN

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ NEDİR?

Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, Akıllı ses kaydedici sistemler, Elektronik posta Kısa mesaj hizmeti gibi yollarla gönderilen pazarlama iletileri Ticari Elektronik İleti olarak adlandırılıyor.

Kaynak: Milli Gazete

Son Güncelleme: 12.09.2023 23:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90