banner102
Hayatta en zor işŸ ahlaksızlığŸın ahlak olduğŸu bir zamanda yaşŸamaktır.  Çünkü neyin ahlaki neyin gayri ahlaki olduğŸunu anlamakta zorlanıyoruz. Benim için ahlaki olmayan bir davranışŸ bir başŸkası için ahlaki olabiliyor.  Oysaki bizim daha önceleri ortak değŸerlerimiz vardı. EğŸer bir davranışŸ ahlaksızlık idiyse hepimiz için ahlaksızlık, değŸil idiyse hepimiz için ahlaki idi. Sonra ne olduysa anlayamadık bir anda ortak değŸerlerimiz ortaklıktan ayrıldı. Sebep olarak da “Avrupa BirliğŸi Uyum Yasaları” gösterildi ve akabinde de  ılımlı ve modern İslam devreye girdi. Ortak değŸerlerimiz bir anda erozyona uğŸradı.  Hakikatte, İslami ölçülere göre kurallarımız çok netti ve bir insan helal olan şŸeyleri yapıyorsa “ahlaklı”, haram olan şŸeyleri yapıyorsa “gayri ahlaklıdır” denilirdi. Buna göre örtü farz, örtünmek ahlakilik,  açılmak ise haram ve ahlaksızlıkdır diyebilir miyiz? DiyemediğŸimiz kesin amma nedenini ben de bilemiyorum.
 
ܖzellikle de son yıllarda, İslami tesettür adı altında gerçek örtüyü, herkesi ev sahibi yapma adi altında da faizi hoşŸ ve güzel göstererek, olmazsa olmaz değŸerlerimiz tamamen birbirine karışŸmışŸ, anlaşŸılması zor hale gelmişŸ. EğŸer bu olmazsa olmaz değŸerlerimiz anlaşŸılamıyorsa fetret dönemini yaşŸıyoruz demektir ki, öyle zor günlerde büyük alim ve ilim ehli olan model insanlara çok ihtiyaç duyulur.  Peki bu model insanları nerde bulacağŸız, bunlar nerelerde yetişŸir buna da bir göz atalım. Bu değŸerli alim ve ehil insanlar bizim ülkemizde iki yolla yetişŸir. Birinci yol, Kur’an kursu veya medrese,  ikinci yol ise imam-hatip veya ilahiyat,  bir üçüncü yolu ben bilmiyorum.
 
Beni en fazla düşŸündüren bir konuyu sizinle baylaşŸmak istiyorum. Mesela okulları aynı, hocaları aynı, okunan temel kaynak kitaplar ayni ve en önemlisi uygulama alanı aynı olan ve çok daha önemli olan kainatın hayat nizamı bir semavi dine ait bir ilim nasıl oluyor da kişŸinin yaşŸadığŸı hayata göre şŸekillenebiliyor. Merakım sadece budur. Bunları söylerken senaryo üretmiyorum, bunları yaşŸıyorum. Herkes etrafına bir göz atsın. Ailesinde veya köyünde mutlaka bu ikilemle karşŸılaşŸacaktır.
 
şžöyle bir düşŸünelim; mesela iki erkek arkadaşŸ aynı köyde doğŸmuşŸ büyümüşŸ. İlköğŸretimi, liseyi beraber okumuşŸlar, sonra tersane ve sonrası İstanbul İlahiyat Fakültesi’ni kazanmışŸlar. Bu iki arkadaşŸ aynı yerde okumaya başŸlamışŸlar. Okul süresince de  hep beraber aynı evde veya yurtta kalmışŸlar. BeşŸ yıl boyunca İstanbul’da çeşŸitli büyük alimlerden de ilave dersler almışŸlar. Yani dolu dolu bir öğŸrencilik ve ilim tahsil hayati yaşŸamışŸlar. Zaman zaman bu arkadaşŸlar, “ben eğŸer imam olursam veya öğŸretmen olursam” gibi, yapacakları hizmetleri bir bir anlatıp hayal kurarlar. Nihayet okul biter işŸ hayatı başŸlar birisi imam birisi de hoca olur.   Görevleri gereğŸi herkes gerektiğŸi gibi kartını alır. Mesela; hoca sakalını bırakır ve başŸında takkesi ile dolaşŸmaya başŸlar, öğŸretmen olan arkadaşŸ da günlük tıraşŸı, boğŸazında kravatı ile makamlarının hakkını vermeye çalışŸırlar. Buraya kadar her şŸey güzel. Gayri ahlaki bir durum yok. Amma; bundan sonra o iki arkadaşŸın arasındaki uygulamaya yönelik mesafe açılıyor.  Benim gibi birisi bunları görünce “acaba” diyesi geliyor, ben mi yanlışŸ biliyorum, bunlar mı?
 
Bu arkadaşŸlarımız eğŸitim süresince o büyük alimlerden ilahi emirleri beraber öğŸrenmediler mi?  Mesela; hoca olan arkadaşŸımızın evinde haremlik-selamlık uygulaması var. Ailesinde İslami kıyafet hakim ve uygun olmayan tesettür ile sokakta göremezsin. Bu hocamıza faizli kredi ile ev veya araba da aldıramazsın. Ancak; öğŸretmen olan arkadaşŸımızın ailesinde İslami tesettürü göremiyorsunuz.  Tam aksine  ötekiler gibi ev kıyafeti ile sokağŸa çıkıyor,  evinde haremlik selamlık uygulanmıyor ve   uygulayanı da aşŸağŸılamaya çalışŸıyor. 
 
Bir başŸka gariplik daha…
 
Aynı şŸartlarda yedişŸmişŸ iki ilahiyatçı kızımıza da baktığŸımız zaman,  durumları çok farklı olmuyor. Mezun olduktan sonra diyanette görev alan kızımız farklı giyiniyor, milli eğŸitim de görev alıp çalışŸan kızımız farklı giyiniyor. Bu durum nerden kaynaklanıyor dersiniz? ܖğŸrendiklerini farklı yorumlamaktan mı, yoksa mahalle baskısından mı? Ben bunu anlamakta zorlanıyorum. Bu öğŸretmen kızımız Okulunda öğŸrencisine başŸı açık din ve ahlak dersi vermesi çok garip değŸil mi? Bu haliyle ne kadar faydalı olacağŸını siz düşŸünün. 
 
Tabii ki istisnaları mutlaka vardır.  Ancak; bunlar çok azınlık da kalıyor.
Bu arkadaşŸ grupları kızlar veya  erkekler, ilahiyatta okurlarken, Bakara süresinin 279. ayetinde Allah’ın (C.C.) buyurduğŸu; “faizden vazgeçmezseniz Allah ve Resulüne savaşŸ açmışŸ olursunuz” ayetini beraber okumadılar mı? Peygamber (a.s.) Veda Hutbesinde “faizin her türlüsü kaldırılmışŸtır ayağŸımın altındadır ilk kaldırdığŸım faiz de amcam Abbas’ın faizidir”  hadisini beraber okumadılar mı? Allah (C.C.) Ahzab süresinin 59. ayetinde buyurduğŸu “Ey peygamber hanımlarına kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle evlerinden çıktıkları zaman başŸtan aşŸağŸı örten örtülerini üzerlerine örtsünler”  ayetini beraber okumadılar mı? Peygamber (a.s.) buyuruyor ki; “öyle bir zaman gelecek ki giyinmişŸ çıplaklar türeyecek  çok uzaklardan duyulabilen cennetin kokusunu dahi alamayacaklar”  hadisini beraber okumadılar mı?
Hiç tesettür süz İslam olur mu?
Hiç faizli bir hayatla İslam olur mu?
 
Namazsız bir Müslümanın olamayacağŸı gibi.
Zaman zaman şŸöyle düşŸünüyorum. Acaba  ben bu ilahi emirleri  biliyorum da bunlar bilmiyor mu?  Elbette ki biliyorlar, amma nasıl olur da ayni ilimleri beraber öğŸrenmelerine rağŸmen birisi örtüyü olmazsa olmaz kabul ediyor ve   uyguluyor,  diğŸeri ise olmazsa da olur diyor ve uygulamıyor. Bir tanesi “kredi ile ev veya araba alınmaz” diyor ve  almıyor, diğŸer arkadaşŸ  ise arabasını da evini de alabiliyor.  Biz bunların hangisini model alabiliriz. 
 
Lütfen bana  ve benim gibi düşŸünenlere yardımcı olursanız sevinirim.       
                                                                                                                    
Selam ve dua ile...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90