banner102

TAKADEMİ Fethe Hazırlanıyor

Trabzon'un fethini 15 Ağustos 2021 tarihinde dördüncüsünü kutlamaya hazırlanıyor.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
05 Ağustos 2021 Perşembe 15:41
TAKADEMİ Fethe Hazırlanıyor

TAKADEMİ - Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi Başkanı Hüseyin Ayaz yaptığı açıklamada Uzun zamandan beri araştırmacı, tarihçi ve gazeteciler tarafından tartışılan ‘’Trabzon'un fetih tarihinin düzeltilmesi’’ isteklerini Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri olarak vaktiyle gündemimize aldık.

Yapılan girişimler sonucunda zamanın Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun girişimleri ile 12 Ekim 2017 tarihinde konu ile ilgili Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde panel düzenlendi. Panel neticesinde Trabzon'un fetih tarihinin 26 Ekim değil, 15 Ağustos 1461 olduğu kararı çıktı. Kararın tescili için Türk Tarih Kurumuna başvuru yapıldı. Tescil başvurusunun sonucu halen sonuçlanmamış olup Trabzon’un gerçek fetih tarihinin tescilinin akıbetini Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile uzun zamandır yapmış olduğumuz yazışmalarla takip etmekteyiz.

Bu karar doğrultusunda Trabzon'un fethini TAKADEMİ - Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi olarak ilk kez 15 Ağustos 2018 tarihinde, İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Han’ın manevi huzurunda anma programı ile başlattık ve devamında her yıl 15 Ağustos’ta kutluyoruz. Bu yıl da 15 Ağustos'ta 4. kutlamaya hazırlanıyor.

Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği, Kanuni'nin doğduğu, hayatı Trabzon ile kesişen padişahlarımızın kabirlerinin Fatih ilçesinde olması nedeniyle şanlı Trabzon'un fethinin 560. Yılında, 15 Ağustos 2021 tarihinde TAKADEMİ yönetim kurulu olarak Kanuni Sultan Süleyman Han, Yavuz Sultan Selim Han ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın manevi huzurlarında Kuran-ı Kerim hatmi ve hatim duasını gerçekleştireceğiz.

Fetih tarihinin tescili ile şartların oluşması durumunda önümüzdeki yıl fethin 561. yılı münasebetiyle kutlamalara Trabzon Valiliği ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Trabzon Kalesinden başlayarak İstanbul'da devam etmeyi planlamaktayız.” diyerek manevi önemi çok büyük olan bu ziyarette tüm hemşerileri beklediğini ifade etti.

Program:

Tarih:15 Ağustos 2021 Pazar

- Saat 12.00 İstanbul Fatih’teki Süleymaniye Cami’nin avlusundaki Kanuni Sultan Süleyman Türbesi ziyareti.

- Saat 13.00 İstanbul Fatih’teki Yavuz Sultan Selim Cami’sindeki Yavuz Sultan Selim türbesi ziyaret.

- Saat 14.00 İstanbul Fatih’teki Fatih Cami’nde bulunan Fatih Sultan Mehmet Han ve Gülbahar Valide Hatun Türbeleri ziyaret ve dua programı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90