banner102

Birkaç gün önce okulumun Öğretmenler odasında Öğretmen arkadaşlarla güzel bir sohbet etme fırsatı bulduk. Öğretmenlerden biri çok eşliliği benden anlatmamı istedi.

çok eşlilik bir ruhsat olarak verilmiştir insanlara. Yoksa mecburi bir istek değildir. Bir takım kıstasları vardır . Yoksa hop birden fazla eş alayım deme lüksü yoktur erkeğin.

Öncelikle hanımın hanımlığını yapamama gibi bir durum varsa çok eşliliğe başvurulabilir. Hanımın hanımlığını yapmaması hastalık gibi bir durumdan olabilir. Bu durumda İslam alimleri kocaya ikinci bir hanım almasına müsade ederler. Çünkü kocanın zinaya düşme gibi bir tehlikesi ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı erkek ikinci bir evlilik yapabilir.

Birde savaş gibi durumda erkekler öleceğinden hanımlarımız fitneye düşmesin diye erkeğe ikinci hanım almasına müsade eder. Savaş sıkıntılı bir durumdur. Savaşlarda erkekler savaştıklarından ölümler meydana gelir. Bu durumda kadın nüfusu artacağından İslam erkeğe ikinci bir hanım almasına müsade eder.

Erkeğin ikinci bir hanım alması için başkaca bir sebep yoktur. 

Bugün yapılan ikinci üçüncü evliliklerin meşru dayandığı temeller yok gibidir. Bu durum sadece gönül eğlendirmekten başkaca bir şey değildir. Çünkü günümüzde yapılan çok eşli evlilikler de hanım evde kocasına hanımlığını yaptıklarına şahitlik etmekteyiz. Erkek zevk için ikinci üçüncü evliliği yapmakta.

Meşru dairede kalarak yapılacak çok eşli evlilikler dörtde kadardır. Dört hanımdan daha fazla kadınla evlilik yapılamaz. Bu dört evlilikten daha fazla evlilik yapma izni sadece Peygamberimize tahsis edilmiştir. Peygamberimiz bu izne istinaden dörtten fazla evlilik yapmıştır. Yalnız burada şöyle bir durum vardır ki Peygamberimiz bu yapmış olduğu çok eşlilikli evliliklerde aldığı hanımlardan sadece Hz. Aişe annemizi genç almış diğerleri ise hanımlıklarında ilerleyen yaşlarda onlarla evlilik yapmıştır. Annelerimiz ilerleyen yaşlarında ahirette Peygamberimizin nikahında haşredilmek istediklerinden yada nikahına aldığı ilerleyen yaşlarda ki annelerimiz vasıtasıyla annelerimizin kabilesi toptan İslamla şereflenmesi sebebiyle evlilik yaptıkları ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Peygamberimiz zevk için evlilik yapmamışlardır. Aldığı kadınlardan sadece Hz. Aişe annemiz gençtir diğerleri altmış yetmiş yaşlarındadır. Bundan dolayı peygamberimiz zevk için fazlaca evlilik yaptı diyemeyiz. Bu biraz haksızlık olur. Ondan dolayı konuyu merak edenler Peygamberimizin yaptığı evliliklerden aldığı annelerimizi araştırırlarsa bu gerçeği göreceklerdir.

Konuyla ilgili olarak şöyle de bir gerçeği haykırmamız lazım gelmekte. Hz. Hatice annemiz yaşadığı sürece Peygamberimiz başkaca bir evlilik yapmamışlardır. Peygamberimiz annemiz Hz. Haticeyi çok sevmiş o yaşadığı sürece başkaca bir evlilik yapmadığı gibi onun ölüm yıldönümü de hüzün yılı olarak tarih kitaplarında yerini almıştır. Peygamberimiz Hz. Haticeyi o kadar sevmiştir ki o öldükten sonra yapmış olduğu evliliklerde de her daim annemiz Hz. Haticeyi anması diğer annelerimizin kıskanmasına sebebiyet vermiştir. Annemiz Hz. Aişe bu durumdan çok muzdarip olarak Peygamberimize Ey Allah'ın Resulü kadın öldü gitti hala onu arıyorsunuz demişlerdir. Peygamberimizin çocukları da annemiz Hz. Haticeden doğmuş ve Peygamberimizin nesli kızı Hz. Fatıma annemizden devam etmiştir. Bundan dolayı Peygamberimiz için kadın düşkünüdür gibi isnatlar tamamen iftiradır ve yalandır.

Konumun burasında mut'a nikahının haram olduğunu yazmak hasıl olmuştur. Mut'a nikahı zamanlı para karşılığında yapılan evliliklerdir. Doğrudur peygamberimiz ilk dönemlerde buna müsade etmiş fakat daha sonra ki dönemlerde mutaya izin vermesi istenildiğinde Peygamberimiz kesinlikle yasaklamıştır. Bundan dolayı muta nikahı ebediyen haramdır. Bunun böyle bilinmesini önemle istirham ederim.

Fakat bir de şöyle bir durum var. Adam çok zengindir. Hanımıyla iktifa etmeyip zinaya gidecekse ikinci bir hanım alıp ikisiyle iktifa edecekse bu durumda da adamın ikinci bir evlilik yapmasında bir sakınca yok gibidir. 

Konumun burasında Allah ne diyor ona baktığımızda Allah alacağınız birden fazla hanım arasında adaleti tesis edemeyecekseniz bir tanesiyle iktifa etmeniz sizlerin için daha hayırlıdır diyor. Bakınız Rabbimiz bir tanesiyle iktifa edilmesi sizler için daha hayırlıdır diyor. Gerisini sizler düşünün.

Evliliklerde bir tanesiyle yapılan evlilikler Rabbimizin amacına daha uygun gibi duruyor...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90