banner102

Nasipse inşallah bu hafta ki cuma sohbeti televizyon programında "Enflasyon"u işlemeye çalışacağız. Program konuğum ÖĞDER Bölge Başkanı Mehmet KURT Hocam olacak.

Enflasyon günümüzde hemen tüm milletlerin başının belası olarak karşımızda durmaktadır. Bu sıkıntı hem ülkemizin başının belası olarak karşımızda durmaktadır gem de gelişmiş ülkelerde de bilinenin aksine biraz sıkıntılı oranlarda halkları sıkmaktadır.

Konuma herhangi bir parti adı verilmeden devam etmek adına şunları söylemek mümkündür diyerek ülkem geneli hemen her on yılda yirmi yılda mutad olarak ülkemde bu sıkıntılı ekonomik sıkıntı karşımızda durmaktadır. Yalnız bir farkla ki gelişmiş ülkelerde enflasyon tekli hanelerde olarak karşımızda durmakta iken bizlerde bu üçlü hanelerde olarak kendini hissettirmektedir.

Anladığım kadarıyla bu enflasyon sıkıntısı ülkelerin üretimiyle ilgili olarak kendini göstermektedir. Bir ülkenin ekonomisi çok gelişmişse mesela Çin gibi ABD gibi Almanya gibi ülkelerde bu sıkıntı tekli hanelerde kendini hissettirmektedir. Yada şöyle söyleyeyim bu ülkelerde enflasyon halka belki de hiç kendini hissettirmektedir. Yani ekonomik göstergeler düzelene kadar halk bu sıkıntıdan bi haber olarak hayatına devam etmektedir. Niye öyle dediğinizi duyar gibi oluyorum bu noktada sizlere vereceğimiz cevap adamların ekonomileri güçlü de ondan. Gelişmiş ülkelerin yaptıkları ihracatlar cari açıklarını kapatmaya yetmektedir. Çünkü bu adamlar çok iyi bilmektedir ki bir ülkede enflasyon sıkıntısı gibi yada mesela paranın değer kaybetmesi yada faizlerin reel olarak yükselmesi yani bastırmayla düşmesi değil hep bu durumlarda akla gelen ilk sıkıntı ülke geneli ihracatın tüm bu sıkıntıları kapatmaya yetmediğinden dolayı olduğunu bilmekteler. Yani sizin anlayacağınız tüm bu sıkıntılar ihracatın yeterli olmamasından dolayı kaynaklanmaktadır.

Burada şunu unutmamak lazım acizane bendeniz bir ülkede yol yapılmasına yada ne bileyim stad yapılmasına hemde ölü yatırım olduğu halde karşı durmam. Yöneticilerimiz yapıyorlarsa yapsınlar fakat burada ki sıkıntı yöneticilerimiz tüm bunları yaparken sözlerinin bitiminde inşaallah enflasyonu bitireceğiz diye açıklamalar yapması ben biraz bu sıkıntının öyle bilimsel olarak ele alınmadığını düşündürmektedir. Çünkü böyle büyük sıkıntıların bertaraf edilmesi inşaallah kalmışsa yöneticilerimiz herhal ne yaptıklarından bi haber olduklarını göstermektedir. Çünkü böyle önemli bir meselede hala inşallah deniliyorsa bir sıkıntı var. Neden çünkü halkımızın böyle üç haneli enflasyon larda aldıkları bir mal üç liraya bir hafta sonra öyle yıl geçmesine gerekte yok anında yüz lira olarak karşımızda durmaktadır. Bunu inşallahla açıklaması biraz sıkıntılı olarak durmaktadır. Bakınız bir örnek vereyim konum daha iyi anlaşılacaktır dün üç lira olan bir daire bugün yüz lira olursa durum o kadar sıkıntılı ki her çalışan emekli parasıyla bir daire almayı hedefler bugün gelinen noktada bu tamamen bir hayal olarak bizleri üzmektedir.

Ne yapılmalı dediğinizi duyar gibiyim. Yapılacak ilk iş üretim üretim üretim. Daha sonra madenleri açığa çıkartmak ve ekonomiyi güçlendirmemiz lazım...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90