banner102

Meşhurdur ‘İngiliz Oyunu’ tabiri.

Zaman zaman halk arasında kullanır.

Nedir peki bu İngiliz oyunu?

En basit anlatımla İngiliz’in huyudur, bir yerde karışıklık çıkarmak istiyorsa, mesela iki grup arasında: Önce bir taraftan görünerek karşı tarafın tabiri caizse damarına basar. Yani tahrik edici bir takım hal ve hareketlerde bulunur... Böylelikle bu iki grubu birbirine düşürür ve kendisi kayıplara karışır. Buna ‘şeytan taktiği’ de diyebilirsiniz.

Denir ki: “Bundan iki yüz yıl önce Hindularla orada yaşayan müslümanlar gayet iyi geçinirlermiş. Bir gün İngilizin biri Müslüman kisvesine bürünür, gider Hindistan’da şehrin göbeğinde bir ineği kesmek için yatırır ve başlar tekbir getirmeye. Çevredeki Hindular olaya müdahale eder. Arkasından Müslümanlar koşuşur... derken bu iki topluluk büyük bir kavgaya tutuşur. O gün bu gündür orada adeta vahşet boyutuna ulaşan hadiseler yaşanıp durur...

İngilizin oyunu sadece bununla sınırlı değildir.

Geçmişte bir çok ülkeyi hile ve desiselerle sömürgesi haline getirmiştir. Avustralya’sından, Yeni Zelanda’sından tutun da Asya’da, Afrika’da bir çok ülkeye kadar... Bugün dünyanın neresinde bir huzursuzluk var ise biline ki onların o işte mutlaka bir parmağı vardır.

İşte tam da bu noktada toplumun neredeyse her kesimin tepkisini üzerime çekeceğimi bildiğim halde sözü esasen başka bir konuya getirmek istiyorum.
“Nedir?” derseniz

Tabi alıştıra alıştıra konuya girmek lazım gelir.

Mesela fanatik birine sorsam ki: “Futbolun beşiği neresidir?”

Tabi en iyi bildiği cevaptır. Hemen “İngiltere” diyecektir.

“O halde futbol bir İngiliz oyunudur.” desem, tabi ki: “ doğrudur.” diyecektir.
Sonra bu arada yukarıdaki hadiselerden bahsedip ve arkasından da: “Peki o halde sen neden bu İngiliz oyununa geliyorsun.” desem... ooo bir anda kızıl kıyamet koparır adeta...

“Efendim , sen spora karşı mısın? Sen spordan ne anlarsın! Sen şunu bilmezsin... sen bunu bilmezsin...” vs adeta Anadolu insanının tabiriyle ‘At kaçtı, torba düştü’ misali rencide edici ifadeler dahi kullanır.

Maalesef ve maatteessüf, bugün insanımız futbol ile yatıp, futbol ile kalkıyor. Hiçbir maçı kaçırmaz izler, maça gider, hiçbir spor programını kaçırmaz. Gazetelerde, sosyal medyada spor sayfalarından başka okumaz. Bir sonraki maç günlerini iple çeker. Okulda, evde, işyerinde, sokakta... her yerde gündem futboldur. Tartışmalar, kaçan goller... verilmeyen penaltılar... hakemler... teknik adamlar... futbolcular... ağız dolusu galiz küfürler...
...
Spor elbette güzeldir. Ancak fanatiklik kötüdür. Caiz değildir, haramdır. Altını çiziyorum, haramdır. Bu kesinlikle bir İngiliz oyunudur. Bu oyuna gelen her kimse çok büyük bir gaflettedir. Bu kafalar sömürülmeye müsaittir, mahkûmdur.

Maalesef öyledir!..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90