banner102

Bir Ramazan ayının sonuna daha gelmiş bulunmaktayız. Rabbim yapmış olduğumuz ibadetleri kabul etsin inşallah. gelecek sene ya nasip. İçimizden bu seneye kavuşamayanlar olduğu gibi gelecek seneye de kavuşamayanlar olacaktır. Rabbim rahmetiyle muamele etsin.

Ramazan bitti diye ibadetler bitmiyor. İbadetlerde devamlılık esastır. Bakınız rabbimiz Hicr Suresin doksan dokuzuncu ayetinde bakınız ne buyuruyor; " Sana ölüm gelinceye kadar ibadet ediniz." Ayet açık ve yoruma ihtiyacı yok. Sana ölüm gelinceye kadar ibadete devam et. İbadetin Ramazanla kısıtlı olduğu naslarda yok.  İbadet hayatın her anında yapılması emir olunuyor.

Bu ibadet emrinde benim anlamadığım Ramazan ayında insanımız camiye gidiyor namazını orucunu tutuyor ama Ramazan haricinde namazla oruçla bir bağının kalmaması burada bir soru işareti olarak durmakta. Şöyle ki teravih namazı sünnet . İnsanımız sünnet namazda camilere koşuyor fakat diğer aylarda farz namazlarda insanımızı camide görmek mümkün değil. Farz namaz nerede sünnet namaz nerede. Farzları yerine getirmek varken sünnetle meşgul olmak biraz akıl karı değil.

İbadette dört mana var. Allaha karşı görevlerimiz, topluma karşı görevlerimiz ve doğaya karşı görevlerimiz.

Allaha karşı görevlerimiz şunlar; Namaz kılmak ,oruç tutmak , zekat vermek ve hacca gitmek, cihat etmek ve iyiliği emretmek ve kötülüklerden uzaklaştırmaya çalışmak vb. gibi...

Topluma karşı görevlerimiz şunlar; Anne babaya karşı görevlerimiz , eşimize karşı görevlerimiz, çocuklarımıza karşı görevlerimiz , akrabalarımıza karşı görevlerimiz ve komşularımıza karşı görevlerimiz.

Bakınız anne ve babayla ilgili Peygamberimiz ne buyurmaktadır;"  Bir kişi anne ve babasıyla yada annesiyle yada babasıyla onlar yaşlandıklarında onların hizmetini yapıp cenneti kazanamazsa burnu yerde sürünsün burnu yerde sürünsün ve burnu yerde sürünsün."

Bakınız eşle ilgili ne buyurmaktadır;" Erkeklerin en hayırlısı hanımına karşı güzel davrananızdır. Bende sizin hanımına karşı en hayırlı olanınızım."

Bakınız çocukla ilgili ne buyurmaktadır;" Bir çocuk güzel ahlaktan daha güzel bir miras almamıştır."

Bakınız akrabayla ilgili ne buyurmaktadır; " Bir kişi ömrünün uzun ve hayırlı olmasını istiyorsa akrabalarına sahip çıksın."

Bakınız komşulukla ilgili ne buyurmaktadır;" Bir kişi hakkında komşusu kendisinden emin değilse onda hayır yoktur."

Doğaya karşı görevlerimiz şunlar; Su israf edilmeyecek ve pisletilmeyecek ve ağaçlar kesilmeyecek.

Görüyorsunuz değil mi ibadetler nasılda bir ömür boyu devam ediyor. Peygamberimiz namazla ilgili bakınız ne buyurmaktadır;" Öldükten sonra ilk sual iman daha sonra ise namazdır. Eğer namazın hakkından gelinmişse diğer sualler kişiye kolaylaştırılacak." Namaz o kadar ki önemli ve devamlı bir ibadet olarak karşımızda durmaktadır. Peygamberimiz namazla ilgili bakınız diğer bir sözlerinde ne buyurmaktadır; " Namaz dinin yarısıdır." Başka bir sözlerinde de şöyle buyurmaktadır; "Namaz imanın yarısıdır."

Namaz insan hayatının tamamına hakimdir. Ondan dolayı bir ömür boyu devam etmesi lazım gelmektedir. Rabbimiz bizleri günde beş defa ki sabah öğle ikindi akşam ve yatsı namazları haftada bir defa ki cuma namazı yılda iki defa ki bayram namazlarında  huzuruna istemektedir. Bu ibadetin faydalarından gafil olmamak için devam etmemiz lazım gelmektedir. Rabbimiz bakınız ayette ne buyurmaktadır;" Sabır ve namazla benden yardım isteyin. Muhakkak ki ben sabredenlerle beraberim."

Önümüzde ki Cuma günü Ramazan bayramı günleri başlıyor. Ramazan bayramımızı en kalbi duygularımla kutluyorum. Ailelerinizle dolu dolu bayram günlerini geçirmeniz dileğiyle.

HAYIRLI BAYRAMLAR...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90