Bir yıl içinde yaklaşık tüm gıda ürünlerine yüzde yüzün üstünde zam gelirken üreticinin binbir zorluklarla toplayarak satışa sunduğu fındık geçtiğimiz yıldan bu güne 30 TL arttı.
Levant ve Giresun fındık fiyatlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Erdoğan kabine sonrası yaptığı açıklamada, “Giresun kalite için kg başına 84 lira, levant kalite için kg başında 82,50 TL olarak belirlenmiştir." dedi.
HANSLAR SEVİNDİ, HASANLAR ÜZÜLDÜ!
Konu hakkında açıklama yapan ve 100 TL nin altındaki fiyatın üreticiyi mağdur edeceğini dile getiren Ekonomiden sorumlu Saadet Partisi Of İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Saral,”Geçtiğimiz yıldan günümüze akaryakıt fiyatları yüzde yüz artarken, güneşin altında zorluklarla alın teri dökerek toplayıp kuruttuğu ve satışa sunduğu fındık 84 TL olacak. Bu hangi adalet anlayışına sığar? Sadece fındıktan üretilen ürünlerin geçtiğimiz yıldan günümüze artış oranlarını baz alsalar 100 TL’nin üstünde fiyat vermeleri gerekirdi. Fakat her zaman olduğu gibi yine Hasan’larımızı üzüp, Hansları sevindirdi bu iktidar. “ diyerek bu fiyatın masraflarını dahi korutmayacağını ifade etti.
FİYATI KİM BELİRLİYOR?
Yetkililere seslenerek fındık fiyatının neye göre belirlendiğini soran Mustafa Saral, “2002 yılından beri Türkiye fındık ihraç rekortmenliğini elinde bulunduran Oltan Gıda 2014 yılında İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’na satılmıştı. Bu satış çok eleştirildiği için isminin İtalyan şirketi Ferrero adının aynı kalacağını, üreticiyi korumak için ellerinden geleni yapacaklarını söylemişti. Milletin gazı alınınca firma ismini Ferrero Fındık olarak değiştirdi. Buradan yetkililere soruyoruz; fındığın fiyatı neye göre belirlendi? Bu belirlenen fiyattan üretici memnun değilken kimler memnun oldu? Sayın Cumhurbaşkanı bu fiyatı açıklarken acaba üreticinin memnun olup olmayacağını düşündü mü? Fındık ihracatını elinde bulunduranları bu fiyat ile sevindirdiğini bilmiyor mu? “ sorularını sorarak fiyatın artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.