banner102

Ramazan yardım ayıdır. Müslümanlar bu ayda yapılan yardımlara bire yedi yüz verildiğinden yardımlarını bu ayda vermeye  çalışırlar. Bu ayda zekat, sadaka i fıtır, fidye ve sadaka gibi yardım çeşitleri vardır. Şimdi bunları makalemiz ebatlarında işlemeye çalışalım.

Zekat; Malın temizlenmesi için fakir fukaraya dağıtılması lazım gelen paradır. Farzdır. Verildiğinde dünya ve ahiret mutluluğu verilmediğinde ise çok büyük ikazlar vardır hakkında.

Zekatı kimler verir; Zekat, dinen zengin olan yani borcu olmayıp yada borcu var da borcu çıkarıldığında yine nisap miktarı bir paraya sahip olunursa o durumda kişi zekat vermelidir. Nisap miktarı seksen gram altın veya üzeri bir paraya sahipse bir kişi o durumda dinen zengindir.

Zekat kimlere verilir; Zekat fakir fukaraya verilmelidir, öğrencilere verilmelidir, evlenmek isteyipte evlenemeyen gençlere verilmelidir vb. gibi.

Burada şöyle bir özellik vardır. Zekat parası fakirin eline verilmelidir. Zekat parası binalara yani kurslara , camilere ve okul gibi yapılara verilemez. Mutlaka fakirin eline verilmelidir.Yalnız burada şöyle bir durum var örnek olarak eğer okul içerisinde öğrencilere verilecekse o durumda uygundur.

Burada diğer bir özellik ise şudur. Zekat usül ve füru dediğimiz kişilere verilemez. Yani usül dediğimiz kişiler dede nine ve ne kadar yukarıya gidilirse gidilsin o kişiler füru ise oğul kız ve ne kadar aşağı gidilirse o kişilere zekat verilemez. Çünkü bu kişilere bakmakla yükümlüyüz de ondan. Bu kişilere bakmakla yükümlü olduğumuzdan bu kişilere zekat veremeyiz. Bu kişilere yardımcı olunmalıdır.

Zekat malları ise şöyledir. Para, altın, ticaret malı, büyük ve küçükbaş hayvanlar ve toprak mahsülleri. Şimdi bunları açıklamaya çalışalım.

Para, altın ve ticaret malı; BU zekat mallarında kırkta bir yani yüzde iki buçuk zekat verilmelidir. Ticaret malından verilirken malın en iyisinden verilmelidir. 

Büyük ve küçük baş hayvanların zekatı; 30 büyükbaş hayvandan bir tanesi zekat olarak verilmelidir.40 koyunu olan ise bir tanesi verilmelidir.

Toprak mahsullerinden ise; Onda biri fakir fukaraya dağıtılmalıdır.

Sadaka; Miktar belli olmamak üzere gönlümüzden geçtiğince fakir fukaralara ve binalara verilebilen bir paradır. Sadaka çok sevap ve çok faydalıdır. Peygamberimizden  sadaka ile çok hadis rivayet etmişlerdir. " Sadaka bela ve musibetlere kalkandır." " Sadaka ile hastalarınızı tedavi edin." " Sadaka ömrü uzatır." Bundan dolayı az yada çok demeden sadaka vermeye çalışmalıyız.

Sadaka i fıtır; Ramazan ayında ailedeki fert sayısınca fakir fukaraya dağıtılan paradır. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu sene ki sadaka i fıtır miktarını 130 TL olarak açıklamıştır.

Fidye; Bir Müslüman kalan ömründe artık oruç tutamayacaksa yaşlılık ve ölümcül hastalık gibi o durumda fidye vermelidir. Fidye 30 çarpı bir sadaka i fıtır parası çarpılarak fakir fukaraya dağıtılmalıdır.

Bakın şu tespiti yapsak hatalı olmaz. Bir ülkede Müslümanlar zekatlarını hakkıyla verseler o ülkede fakir fukara kalmayacaktır. O yüzden zenginlerimiz zekatlarını fazla fazla vermeye gayret etmelidir. Fazla versinlerde Allah'ta onların mallarını mülklerini bereketlendirip paralarını artırsın.

Ramazan ayı yardım ayıdır...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90