banner102

Of'un Nabzı Sordu, Başkan Cevapladı

Siz değerli okuyucularımızın dile getirdiği soruları ve sorunları Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu'na sorarak bütün halkımızı ilgilendirecek cevaplar aldık.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
21 Ocak 2016 Perşembe 07:45
Of'un Nabzı Sordu, Başkan Cevapladı

 Son zamanlarda yaşanan kar yağışı , elektrik ve su kesintileri ile ilgili vatandaşların artan şikayetlerini Of'un Nabzı Medya ekibi olarak Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu ile görüştük. Of'un sorunları ile ilgili Başkan Sarıalioğlu ile yaptığımız röportaj kafalara takılan birçok sorunun cevabı olacak.

Haber Müdürümüz Fahri Hacıcaferoğlu'nun yaptığı röportajda Başkan Saralıalioğlu'na Elektrik kesintileri, Trafik sorunu, Su kesintileri, Altyapı çalışmaları, Gençlerin durumu, Borç durumu vb konular hakkında sorular soruldu. Bütün vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren soru ve cevapları sizlerle paylaşıyoruz.   

OFNBZ : Of'un en büyük sorunlarından olan Elektrik sorununun çözümü ile ilgili bir çalışmanız var mı?

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLI ÜLKEYİZ

SARIALİOĞLU: Öncelikli olarak bize göstermiş olduğunuz ilgiden ve halkımızı bilinçlendirme adına yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz.  Bu sorunu iyi anlamak için sorunun ana kaynağına inmek zorundayız. Ülkemiz enerji bakımından dışa bağımlı bir ülkedir.  Ülke olarak bu enerjinin sadece yüzde 25'ini üretebiliyoruz. Kalan yüzde 75'lik kısmını ithal etmek zorunda kalıyoruz. Enerji Bakanlığımız üretimi artırmak için birçok alanda çalışmalar yapmaktadır.  Bunlardan biri de nükleer santrallerdir. Ülkemizde 1970 yılından itibaren nükleer santral kurulma girişimlerinde bulunuldu fakat bu girişlerimin çoğu sonuçsuz kalmış, 2004'te, nükleer enerji santrali konusu yeniden gündeme gelmiş ve santraller toplamda üç santralden biri için çalışmalar devam etmekte olup ikisi için yapılma aşamasına gelinmiştir. Bu da ülke enerjisinin dışa bağımlılığını büyük bir oranda azaltacaktır.

TASARRUF YAPMAK ZORUNDAYIZ

Enerjide dışa bağımlılığı önleyecek en büyük çalışmalardan biri de tasarruf yapmaktır. Bu anlamda Of halkına sizin aracılığınız ile seslenerek tasarruf yapmalarını önemle rica ediyorum. Her vatandaşımız gereksiz enerji tüketiminden vazgeçip tasarruf yaparsa bu hem kendi yararına, hem toplum yararına, hem de ülkemiz yararına olacaktır. Tasarruf yapıldığında sermaye artacak, sermaye arttığında da zenginlik artmış olacaktır.  Bunun için tüketimi en verimli hale getirmek durumundayız.

Ülke olarak gereksiz tüketimden (israftan) vazgeçersek yaklaşık yüzde 10 ila 15 arası enerji kazancımız olacaktır. Bu da hiçbir üretim yapmadan dışa bağımlılığımızı yüzde 60 seviyesine indirecektir.  Aynı zamanda üretim noktasında Güneş, Rüzgar ve Hidro(su) Elektrik Enerji sistemleri konusunda da çalışmalar yapılıyor.  

2018 YILINA KADAR SORUNLAR ÇÖZÜLECEK  

İlçemizde sıklıkla yaşanan elektrik kesinti sorununun ana kaynağı, hatların eski olması ve trafoların yetersiz kalmasıdır.  Aynı zamanda TEDAŞ'a Bağlı Bölgesel Elektrik Dağıtım Şirketlerinin özelleştirilmesi sonrası bölgemizde Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. görevlendirilerek AKSA Enerji Şirketi tarafından elektrik dağıtım hizmeti sürdürülmektedir. Şirketin eleman azaltması ve çalışmalarındaki aksaklıklar kesintilerin uzamasına sebep olmuştur. Bu sorunlar ile ilgili Enerji Bakanlığımıza dosyamızı sunduk. Gerekli çalışmalar yapılarak 2018 yılı sonuna kadar Of İlçesinde elektrik kesintisi en aza indirilecektir.

***

OFNBZ: Yine Of'un  en büyük sorunları arasında yer alan trafik sorunu ile ilgili bir çalışmanız var mı?

OF'UN TRAFİK SORUNU YOKTUR

SARIALİOĞLU: Daha önce söylediğim gibi yine aynı düşüncedeyim ve Of'un Trafik sorununun olmadığını, sadece düzensizlik sorununun olduğunu düşünüyorum. Bunu her platformda da dillendiriyorum.

ÜCRETSİZ 3 OTOPARKIMIZ VAR

İlçe merkezimizde ücretsiz hizmet veren 3 otoparkımız var. Bunlar; Sanayi Caddesi Sulaklı dere kenarı 650 araçlık, Eski otogar 300 araçlık ve Sahil dolgu alanında 250 araçlık otopark. Bu otoparklar şehir merkezinde olduğundan vatandaşlarımız için büyük bir avantajdır. Araçlarını bu otoparklara düzenli şekilde park ederek şehir merkezindeki ihtiyaçlarını giderebilirler. Alışveriş yapanlar da aynı şekilde işyerlerinin servis araçları ile otoparklara kadar ürünlerini taşıyabilirler. İşimiz olduğunda işyerinin veya resmi kurumun kapısına kadar arabayla gelmek zorunda değiliz. Kendi rahatımızı düşünürken aynı zamanda diğer vatandaşların rahatsız olabileceğini de düşünmek zorundayız. Bunun için, zorunluluk arz etmedikçe çarşı içerisinde araç bırakılmadığı takdirde Of ilçesinde trafik sorunu kalmayacaktır.

YAZ AYLARINDA OKUL BAHÇELERİ KULLANILACAK

Yaz aylarında ilçe nüfusumuz katlanarak artıyor. Buna paralel olarak araç sayısı da artıca trafik çilesi katlanılmaz hale geliyor. Bunun çözümü için de okul bahçeleri ile şehrin merkezinde bulunan 250 araçlık özel kapalı otoparkı, belediye olarak kiralayıp ücretli otopark şeklinde hizmete sunmayı düşünüyoruz.

***

OFNBZ: Daha önceden bölge ilçeler tarafından Of'un şebeke suyu çok övülüyordu. Fakat son yıllarda şebeke sularının içilemez halde olduğunu dile getiren birçok vatandaş, paralı su kullandığını söylüyor. Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?

SUYUMUZ GAYET SAĞLIKLIDIR

SARIALİOĞLU: Özellikle yaz aylarında dışarıda olan vatandaşlarımızın ilçemize yoğun bir şekilde gelmesiyle birlikte hazır su satışlarında yükselme oluyor. Dışarıda hazır suya alışan vatandaşlarımız buraya gelince aynı alışkanlıklarından dolayı şebeke suyunu içemiyorlar.  Ayrıca dışarıdan gelen bazı vatandaşlarımızın gerek hava değişimi gerekse başka nedenlerden dolayı rahatsız olmalarını suya bağlayan bazı doktorlarımız, bu su içilmez algısının yayılmasına sebep olmuşlardır. Halbuki bizim suyumuz 45 metre derinlikten çıkarılıyor. Özü itibari ile temiz olmasına rağmen, her ihtimale karşı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (Hıfzıssıhha) tarafından düzenli şekilde kontrol ediliyor.  Bunun için bizim içilemez su sorunumuz yoktur ve suyumuz gayet sağlıklıdır.

EN KÖTÜ KAYNAKTAN ÇIKAN SU, EN İYİ PET SUDAN İYİDİR

Ben şahsen 50 yaşındayım bu zamana kadar pet su içmiş değilim. Şunu iddia ediyorum ki, en kötü kaynaktan çıkan su, en iyi pet sudan iyidir. Ayrıca pet şişede bulunan suların kanserojen içerikli olduğunu bilim adamlarımız söylüyor.  Benim tavsiyem hiçbir vatandaşımız pet su kullanmasın.

***

OFNBZ: Yine su sorunları noktasında son zamanlarda mahallelerde sıklıkla yaşanan su kesintileri ile ilgili kamuoyunun da, 'Şebeke sularının paralı olması için bilerek kesiyorlar' söylentilerini duyuyoruz. Hatta yoğun kar yağışı sonrası bazı mahallelerde 3-4 gün su kesintisi sorunu yaşandı. Bu konuda kısa bir açıklama yapar mısınız?

UZUN SÜRELİ KESİNTİLER ELEKTRİKTEN KAYNAKLANDI

SARIALİOĞLU: Yoğun kar yağışından sonra yaşanan uzun süreli su kesintileri elektrik kesintisinden kaynaklanmıştı. Bilerek kesilme gibi bir durum söz konusu değildir.  Elektrikten kaynaklanan su kesintileri Balaban vadisinde kullanılacak cazibeli sistem ile elektrikler kesilse de sular kesilmeyecek.

2017 YILI SONUNA KADAR ÜCRETSİZ!

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan su kaynakları, 6360 sayılı büyükşehir yasası gereği Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi(TİSKİ) kontrolündedir. Suların kontrollü kullanılması için Trabzon'da bulunan bütün su kaynakları kontrol altına alınacak. 2017 yılının sonun kadar bu hizmetler ücretsiz yapılacak, sonrasında sayaç takılarak paralı hale getirilecek. Ayrıca köylerde tarım alanlarının uygun ücret tarifesi ile sulanması için iki ayrı saat takılacak.

***

OFNBZ: Her platformda Alimler şehri olarak dile getirilen Of İlçesinin gençlerini kötü alışkanlıklardan (Kumar, içki, uyuşturucu, eroin, fuhuş ve kargaşa) kurtarmak için belediye olarak bir çalışmanız var mı?

GENÇLERİMİZE ALLAH (cc) KORKUSU HATIRLATILMALI

SARIALİOĞLU: Olmaz olur mu? Bizim en büyük dertlerimizden birisi de gençlerimizi bu saydığınız kötü alışkanlıklardan kurtarmaktır. Bu kapsamda her hafta bir okulumuzu ziyaret edip konferanslar veriyoruz. Bu konularda nasihatlerimiz oluyor. Ayrıca aylık olarak düzenlediğimiz "Örnek Kişilerle Kendini Anla, Geleceğini Planla" projesi kapsamında konferanslarımız oluyor. Örnek kişilerimizi gençlerimizle tanıştırarak olumsuz kişileri örnek edinmemelerini sağlamaya çalışıyoruz.  Tabi ki bu çalışmalar yeterli değildir. Gençlerimize gerek öğretmenlerimiz gerekse imamlarımız her fırsatta Allah (cc) korkusunu hatırlatmalı ve haramları işlememe konularında uyarılarda bulunmalıdır.

***

OFNBZ: İlçe merkezinde 16 adet büyük alışveriş merkezi bulunuyor. İlçe nüfusu açısında bu kadar büyük alışveriş merkezlerinin sayısı Of İlçesine uygun mu? Küçük esnaf bu konuda şikayetçi oluyor mu?

ŞİKAYETÇİ OLAN YOK!

SARIALİOĞLU: Şahsen bu kadar çok sayıda büyük alışveriş merkezlerinin ilçe merkezinde olmasından memnun değilim. Fakat belli bir sayıdan sonra fazla oluyor diye açtırmama gibi bir yetkimizin de olmadığını söylemek istiyorum.  Ayrıca bu konuyla ilgili bize birkaç serzeniş dışında şikayette bulunan esnafımız da yok. Herhalde Of'un bereketinden kaynaklanıyor, herkes halinden memnun ve bir işyeri açan diğerini açmaya çalışıyor.

***

OFNBZ: Kalyon ışıklarında yaşanan trafik kazalarına sebep olan sorunu düzeltme adına bir çalışmanız var mı?

YAYALAR VE ŞOFÖRLER DAHA DİKKATLİ OLMALI

SARIALİOĞLU: Kazalarla ilgili sorunun ana kaynağı yaya ışıklarına uyulmamasıdır. Gerek yayalar gerekse araç şoförleri ışık ihlali yaparak geçtikleri için bu acı hadisler ile karşı karşıya kalıyoruz. Buna rağmen araçları yavaşlatma adına ışıkların az ilerisinde bulunan döner kavşağa ışıklandırma sisteminin koyulması için Karayollarına bilgilendirmede bulunduk. Bu alanı şehir içi trafiği gibi kullandırtmaya çalışıyoruz. Temennimiz bir daha üzücü  kazaların yaşanmamasıdır. Bunun için gerek yayalar gerekse araç şoförlerinin daha dikkatli olmalarını istirham ediyorum.

***

OFNBZ: Son 30 yılın en yoğun kar yağışının yaşandığı Of İlçesinde kar öncesi gerekli tedbirler alındı mı? Kar sonrası istenilen çalışma yapılabildi mi? Kar yağışından dolayı ilçede yaşanan çöküntü ve diğer sorunların hasar-tespit maliyeti hesaplandı mı?

ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK

SARIALİOĞLU: Kar yağışını bu denli çok yağacağını tahmin edemedik. Fakat buna rağmen elimizden geldiğince tedbirleri aldık ve gece gündüz çalışmalarımızı yaptık. Hatta vatandaşlarımızı gerek belediye anonsu gerekse sms yöntemiyle tehlikelere karşı uyardık.

Kar yağışının gerçekleştiği ilk Çarşamba akşamı mahallelerde araçlarımızla yol açma çalışmalarına başladık. O gece açtığımız yollar sabahleyin yeninden kapandı. Biz yol açma çalışmalarına aralıksız devam ettik. Fakat 68 mahallenin yollarını aynı anda açma gibi bir imkanımız da yoktu. Elimizde bulunan bütün araçları ve ekipleri gece gündüz kullanmaya çalıştık. Mahallelerdeki çalışmalara ağırlık verip ilçe merkezini sonraya bırakmayı düşündük. Çünkü ilçe merkezindeki vatandaşımız bir şekilde ihtiyacı görebilirdi, fakat mahallelerdeki vatandaşlarımızın ulaşım sorunu çok daha önemli olduğu için önceliği mahallelere verdik. İlçe merkezindeki kar temizleme çalışmaları park edilen araçlardan dolayı gecikmeli olarak temizlenebildi.

Yoğun yağan kar yağışından dolayı oluşan hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Sonunda Rabbimizin yardımı ile yollarımızı ve ilçe merkezimizi temizledik.

***

OFNBZ: Trabzon Büyükşehir Belediyesine geçiş sonrası hizmet çalışmalarında aksamalar yaşandı mı? Vatandaş bu geçişten memnun mu?

HAZIRCILIĞA ALIŞTIK

SARIALİOĞLU: Geçiş aşamasında hizmet aksamalarının yaşanması normaldir. Henüz bu sistem tam olarak oturmuş değil. Zamanla araç-gereç ihtiyaçları, gerekse diğer hizmet alanları yerleşerek sorunların en aza inmesi sağlanacak. Fakat bunun için vatandaşlarımızın biraz daha sabırlı olması gerekiyor.

Bu bölgenin en büyük sorunlarından biride, her işi Devlet yapsın, belediye yapsın anlayışlının egemen olmasıdır. Maalesef vatandaşlarımız bu anlayış ile hazırlığa alıştı. Az çayı olanlar dahi çayını işçi tutup kırdırıyor. Bu bizi her alanda tembelliğe, kolaycılığa ve hazırcılığa itiyor.

***

OFNBZ: Of Belediyesinin borç durumu nedir?

SARIALİOĞLU: Belediyemizin borcu yaklaşık 3 milyon civarındadır. Fakat vatandaşlarımızın belediyeye olan borçlarını ödemesi halinde borcumuz büyük bir oradan bitecek ve borç sorunumuz kalmayacaktır. 

***

OFNBZ: Son olarak Of'un Nabzı Gazetesi aracılığı ile Of Halkına ne söylemek istersiniz?

SARIALİOĞLU: Belediye olarak kapımız ve telefonlarımız her zaman ve herkese sonuna kadar açıktır. Hayırlı hizmetler yapmak için elimizden geleni yaptığımızı bütün vatandaşlarımızın bilmesini istiyorum. Bu anlamda son zamanlarda yaşan sorunlara karşı duyarlı olan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.  

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 21.01.2016 07:51
Anahtar Kelimeler:
Salim Salih Sarıalioğlu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Elmas saral 2016-01-24 23:06:41

Trafik sorunu yok ha.Akıl sorunu varmış.Afferum sağa.

Avatar
Emre 2016-01-22 10:20:34

Başkana katılıyorum. Halk çok sorumsuz ve dengesiz. Saygı denen şey yok. Araç park ederken sağına soluna bakmak yok. Gelişigüzel park edip gidiyor herifler. İkaz etsen dayak yersin. Bir o kadar da yobaz zihniyetli. Halbuki Of dediğin yer hocaları ve alimleri ile meşhur olmalıydı. Müslümanlık çok gerilemiş. Yazık çok yazık.

Avatar
Mehmet KELEŞ Zonguldak İl Müftülüğü Şefi 2016-03-09 15:49:38

Başkanın bu ifadesine katılmıyorum bir mesele için aradık telefona cevap bile vermedi.

banner90