banner102

Başhekim Uysal: ‘Sahur mutlaka yapılmalıdır’

Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Şaban Uysal, mübarek Ramazan ayı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
13 Mart 2024 Çarşamba 17:44
Başhekim Uysal: ‘Sahur mutlaka yapılmalıdır’

‘Ramazan ayı oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır.’ diyen Dr.Şaban Uysal, “Günlük öğün sayısı 2 olurken, insanların hareketleri yüzde 20 oranında azalmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayı bedenin dinlenme, arınma ve bakım ayıdır. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürebilmesi için gündüz saatlerinden gece saatlerine geçen öğünlerin tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle sahur mutlaka yapılmalıdır. Sahura kalkılmaması yada sahurda sadece su içilmesi vücut için zararlı bir durumdur. Çünkü bu beslenme şekli yaklaşık 13-14 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumların oraya çıkmasına ve günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır ‘’ dedi.

Bağışıklık sistemi için Ramazan ayının çok büyük önem arz ettiğini sözlerine ekleyen Dr.Uysal, “Beslenme hayatımızın temel ihtiyaçlarından biri olup, için de bulunduğumuz kış döneminde bağışıklığımızı desteklemek içinde büyük öneme sahiptir. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenerek sağlığınızın korunmasına yardımcı olacak önerilere dikkat edilmelidir.” Diyerek açıklamasını şu maddeler ile tamamladı:

“Ramazan Ayında Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

· Sahur öğünü mutlaka tüketilmelidir.

· Sahurda protein tüketimi oldukça önemlidir. Sahur öğünü tüketirken kişisel alışkanlıklar da göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Proteinden zengin süt, yoğurt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir kahvaltı gibi tercih edilebilir. Çorba, salata, hafif bir ana yemek(zeytinyağlı), tam buğday ekmeği ile ana bir öğün şeklinde de tercih edilebilir.

· Sahur menüsü belirlenirken önemli olan sizi tok tutacak ve sağlıklı olan besinleri tercih etmenizdir. Bunun için mutlaka süt veya yoğurt sahura dahil edilmelidir.

· Sahurda sadece su içip yatmak doğru bir tercih değildir.

· Sahuru çeşitlendirmek için menemen (yağ çok az kullanılmış) ve tost tercih edilebilir.

· İftarda sindirim problemleri yaşamamak için iftar 2 bölüme ayrılmalıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90