banner102

Of’ta Organ Bağışı ve Nakli Haftası kutlandı

Ülkemizde her yıl organ bağışına dikkat çekmek ve organ bağışını teşvik etmek için 3-9 kasım tarihleri arası “Organ Bağışı ve Nakli Haftası olark kutlanmaktadır. Hafta nedeniyle Of Devlet Hastanesinde bir program düzenlendi.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
05 Kasım 2021 Cuma 16:01
Of’ta Organ Bağışı ve  Nakli Haftası kutlandı

Of Devlet Hastanesinin önünde düzenlenen programda ilk olarak Trabzon İl sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Bakanı Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu yaptı. İstatistiki bilgileri paylaşan Çakıroğlu konuşmasında; “Ülkemizde organ ve doku bağışı bakanlığımızın ve çalışanlarımızın yoğun mesai harcamalarına rağmen istenen seviyede değildir. Hastalarımızın ihtiyacı olan organları başka kaynaktan karşılamamız mümkün değildir. Ancak organ bağışı ile sağlanabilir. Gelişmiş ülkelerde organ bağışlarının % 80’i kadavradan, %20’si canlıdan canlıya karşılanaktadır. Ülkemizde bu oran %20 kadavradan % 80 canlıdan karşılanmaktadır.Ülkemizde bugün 23.923 kişi organ nakli beklemektedir. Bunların 20.905’i böbrek 1715 tanesi karaciğer nakli bekleyen hastalardır. Trabzon ilimizin de bağlı bulunduğu Samsun Bölge Koordinasyon Merkezinde organ bekleyen hasta sayısı 639’ur. Bunların 617 tanesi böbrek 22 tanesi karaciğer nakli bekleyen hasatalardır. Covid 19 nedeniyle de organ nakillerinde önemli düşüşler yaaşanmaktadır.Vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.”dedi.

Of Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Şaban Uysal da törende yaptığı konuşmada;” Organ bağışı kişinin hayatta iken özgür iradesiyle tıbben yaşamı sona erdiğinde doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.Ülkemizde organ nakli; Karaciğer, akciğer, kalp, böbrek,pankreas, deri, kalın ve ince bağırsak nakilleri yapılmaktadır. Kornea,kalp kapakları,kemik ve kemik iliği gibi doku nakilleri yapılmaktadır. Bu etkinliğimizin amacı vatandaşlarımızı bilgilendirmek, personelimizde bilinç ve farkındalık oluşturmaktır.Bu hem sosyal sorumluluğumuzun hem de sağlık çalışanı olarak görevimizdir.Unutmayalım ki her organ bağışı filizlenen bir hayattır. Bir gün bizim de bir organ ve dokuya ihtiyacımız olabileceğini unutmamalıyız. Bu konuda sağlık çalışanlarına STK’lara, basına kısaca tüm vatandaşlarımıza görevler düşüyor.” Diyerek düşüncelerini ifade etti.

Konuşmaların ardından organ bağışında bulunan Of Devlet Hastanesi Personellerinden Yusuf Yüzer, Umut Eken ve Hemşire Yasemin   Sepetçi’ye Of Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Şaban Uysal tarafından Organ Bağışı Kartları taktim edildi.     

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90