banner102

AYÇİÇEK YAĞI VE UN FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Ülkemizde artan ürün fiyatlarına tepkiler vatandaşlardan hat safhada yükselirken, siyasi partilerde açıklamalarına devam ediyor. Bu kapsamda Yeniden Refah Partisi Of İlçe Başkan Yardımcısı Ömer Cem Akbay yazılı basın açıklaması yaptı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
26 Mart 2022 Cumartesi 14:19
AYÇİÇEK YAĞI VE UN FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Özellikle temel gıda konusunda dışa bağımlı hale geldiğimizi ifade eden İlçe Başkan Yardımcısı Ömer Cem Akbay, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 “Temel gıda ürünleri kapsamında; ayçiçeği yağı ithalatımız %32 ile dünyada ön sırada.. 461 bin ton rafine yağ ihracatımıza karşılık; 820 bin ton ham yağ ithal ediyoruz ve bu rakamın %65'ini, ayçiçeğine dünya genelinde liderlik yapan Rusya ve Ukrayna'dan karşılamaktayız. Güncel durumda Rusya'dan 2000 dolara/ton ithal edeceğimiz ham yağın; işlendikten sonra 2400 dolar seviyelerine gelmesi bekleniyor... ulaşım maliyetlerini ayrı tutarak, 14.8 tl/güncel dolar kurundan hesap yaptığımızda; 2400×14.8= 35.520 TL×0.5%= 177.6 tl..  beş litre yağın üretim maliyetini ortaya çıkarıyor. Rusya-Ukrayna savaşını biz başlatmadık elbette ki.. ancak yanlış yönetim şekli, tarımda yeni bir savaş başlatmıştır.

Bir başka temel gıda olan;

Buğday ithalatında da %84 oranında Rusya ve Ukrayna'ya bağımlı olmakla birlikte, 7,5 milyon ton ile ilk sıralardaki ülkeler arasındayız. Çiftçimiz ürettiği 17,7 milyon ton buğdayı 3.000 lira/ton olarak belirlenen devlet fiyatını az bularak satmayıp, özel sektöre satınca artan fiyatlar ve açığı kapatabilmek adına dışa yönelik 7,5 milyon ton buğdayı, son zamlarla 430 dolara/ton, yani içerideki ürünün iki katı maliyetine ithal ederek %45 gümrük vergisini sıfırlamak hangi matematiğin ürünüdür. Çiftçinin mazot, gübre v.b ihtiyaçları için bankalardan aldığı %17 faizli krediyle, 125 milyar TL borç yükü altında ezilmesi de bu politikanın bir sonucudur.

Tarım projemizde belirttiğimiz gibi 'Modern Tarım Çiftlikleri' kurularak en az 50.000 m2'lik arazilerde bilimsel tekniklerle, üretim odaklı hareket edilip; personelinden traktörüne kadar tüm dinamikler desteklenmeli ve işlevsel hale getirilmelidir. Bugün Türkiye'nin buğday ihtiyacı 25-26 milyon ton.. ayçiçeği gereksinimi ise 3 milyon ton’dur.

Çalışma gücünü, yeterli üretimi ve ihracatı sağlayarak enflasyonu da düşürebilirsiniz, maliyetleri de…”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90