banner102

Ülkem geneli yetişmiş kalifiye elemanların bir bir yurt dışına gitmektedir. Allah sonumuzu hayra çıkarsın inşallah.

Ülkemin durumu biraz içler acısı. Her alanda büyük sıkıntı yaşamaktayız. Bir taraftan ekonomi bir taraftan aile bir taraftan tarım vb. gibi her alanda büyük sıkıntı yaşamaktayız. Dolar ve faiz alıp başını gitmiş durumda. İnanın bana nereye gidiyoruz diye sormadan edemiyorum.

Tüm bu sıkıntılardan dolayı her alanda üniversite mezunu kardeşimiz kendini kurtarmak adına çareyi yurt dışında aramaktadır. Yurtdışındaki imkanlar göz önünde bulunduğunda doğal olarak çareyi bazı kardeşlerimiz oralarda aramaktadır.

Bakınız geçenlerde okuduğum bir makalede sadece tıp fakültelerinden mezun olan yaklaşık beş on bin doktorumuz yurt dışına gitmiş durumdadır. Durum o boyutlarda ki bu durum diğer önemli fakültelerimizde de aynı durumdadır. Elin adamları kaliteli beyinleri ithal etmek için her türlü imkanı sağlamış durumdadır. Biz beş on bin lira verirken onlar beş on bin yuro vererek diğer ülkelerden beyinler ithal etmeye çalışmaktalar. Buna bir an önce dur demelidir.

Eğer bu beyin göçüne dur diyemezsek Allah muhafaza yakın bir gelecekte son derece büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü ülkeler sahip oldukları beyinlerle ayakta dururlarda ondan.

Nereden nereye! Bir zamanlar beyin göçü alırken yani Selçuklular ve Osmanlılar zamanında tüm dünya ülkelerinden kaliteli beyinler sahip oldukları istidatları hayata geçirebilmek için bizlerin topraklarına gelip icra ederlerdi. Çünkü medeniyetin merkezi dedelerimiz ve ninelerimizdeydi. Fakat ne olduysa bu çekim merkezi zamanla ortadan kalktıktan sonra yaklaşık bir elli yıldan beri ve özelde de bu yaklaşık yirmi yıldan beri kaliteli beyinler ülkemizin durumu iyi olmadığından yurt dışına göç etmektedir.

Kaliteli mühendisler kaliteli öğretmenler ve kaliteli hukukçularımız durumları iyi olduğundan şartlar daha cazip olduğundan yurt dışına çıkmaktadır. Onları ülkemizde tutacak öyle ahım şahım bir durum olmadığından bizlerin beyinleri de kurtuluşu yurt dışında aramaktalar. Bu durumu mutlaka terse çevirmemiz olmazsa olmazlarımız arasında olmalıdır.

Bu durum birazda bağımlılığı ortaya çıkarmaktadır. Şöyleki kaliteli beyinler yurt dışına gittiğinde orada yeteneklerini icra ederek oraların kalkınmasına yardımcı olmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak bizlerde dışa bağımlı olmakla karşı karşıya kalmak durumunda olmaktayız. Çünkü üretecek kaliteli beyine sahip olamıyoruz. Bakınız bir örnek vereceğim ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Üniversite sınavlarında öğrencilerimize dağıttığımız kalem silgi ve kalemtraşlarımızın üzerinde kalemtraşa made in germany diye yazmaktadır. Bu durum bile sıkıntılarımız ne boyutta olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Geleceğimizi kurtarmak adına bu duruma bir an önce dur dememiz lazım gelmektedir. Bir başka örnek vereceğim konum daha iyi anlaşılacaktır. Bakınız Hindistan onca nüfusuna rağmen yazılım yapmaktadır. Adamların milli uçakları var milli bilgisayarları var. Daha neyi konuşacağız?!

Hiç vakit geçirmeden bu beyin göçüne dur dememiz lazım gelmektedir. Dur diyebilmemiz için de vakit geçirmeden ülke geneli yatırımları hayata geçirmemiz lazım gelmektedir. Yatırım dediğimde her türlü yazılımı hayata geçirmemiz ve fabrikaları hayata geçirmemiz lazım gelmektedir. Kendimize ait bir ürünümüz olsun. Bugün kendimize ait herhangi bir şey yoktur. Her şey yurt dışından alınmaktadır. Oda adamlar verirseler. Bakınız kendi paramızla rezil olmak herhal buna denilmektedir. Adamlara F35 yeni nesil savaş uçağı için ABD'YE onlarca para veriyoruz fakat adamlar işi öyle sapa saldırıyor ki ne savaş uçağımızı ne de paramızı geri iade ediyorlar. Öyle ise vakit geçirmeden kendimize ait yeni nesil uçağımızı arabamızı ve diğer imkanlarımızı bilgisayar cep telefonu gibi hayata geçirmemiz lazım gelmektedir.

Dur yolcu bu gidiş biraz sancılı gibi...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90