banner102

Maide suresi 6. ayette Rabbimiz abdestler hakkında bilgi vermektedir. Bugün sizlerle bu konuda boy abdesti hakkında kısaca bilgi paylaşacağım.

Boy abdesti ergenlikle ilgili. Kişi ergenliğe girince boy abdesti alması farz olmaktadır. Bekarların boy abdesti alması; Kişi ergenliğe girince boy abdesti alması farz olmaktadır. Kişi erkekse rüyalanma dediğimiz olay olunca boy abdesti alınması farz kişi kız olunca adet görünce boy abdesti alması farz olmaktadır.Boy abdestinin alınması; Erkekler rüyalandıktan yada el ile boşaldıktan sonra sonra mutlaka boy abdesti almadan önce tuvalete çıkması farzdır. İdrar yolları meniden temizlenmesi gerekmektedir. Kızlarda böyle bir şey yoktur.

Evlilerde ise durum şöyledir. Karı koca cinsel ilişkiye girdikleri anda boşalma ister olsun ister olmasın boy abdesti almaları farzdır. Yine aynı şekilde erkek mutlaka tuvalete çıkacak ve idrar yollarını meniden temizlenmesi gerekmektedir. Kadınlarda böyle bir gereksinim yoktur. Karı koca cinsel ilişkiye girdikleri anda boy abdesti almaları farz olmaktadır. Şimdi boy abdestinin alınışını sizlerle paylaşmak isterim;

Üç kere dolu dolu ağza su vermek , üç kere dolu dolu buruna su vermek ve bütün bedenin yıkanması. Kişi eğer oruçluyken ağza ve burna su verirken aşırılığa kaçınılmaması lazım gelmektedir.

Burda şöyle bir durum var. Kişi boy abdestiyle namaz kılacaksa erkek tuvaletten sonra birkaç dakika sonra boy abdesti alması lazım gelmektedir. Ki idrar yolları meniden ve idrardan selim olsun.

El ile tatminde de aynı şekilde boşalma olursa kişiye boy abdesti alması farz olmaktadır.

Eğer bakma ve düşünme gibi durumlarda meni gelmediği sürece boy abdesti alınması icabet etmez. Sadece mezi dediğimiz bir sıvı gelir ki bu durumda da sadece namaz abdestinin alınması icabet eder.

Bir takım tartışmaların odağında olan diş dolgusu yaptırılması durumunda diş dolgusunun boy abdestine engel olmadığı hanefi fıkıh alimlerince ifade edilmiştir. Diş dolgusu bir zaruret olduğundan yaptırıldığında boy abdestine engel değildir. Öyle başkaca bir mezhebi taklit edilmesi gerekmez. Hanefi alimleri de buna dişi kurtarmak adına bir zaruret olduğundan cevaz vermektedir.

Şartlarına riayet edildiğinde boy abdestiyle namaz da kılınabilmektedir. Başkaca boy abdesti alınmasından sonra namaz abdesti alınması icabet etmez.

 Hastalık sebebi gibi durumlarda yani meni şehvetsiz gelirse böyle durumlarında boy abdestinin alınması gerekmez. Böyle onlarca hastamız bizlere konu hakkında soru sorduklarından burada bu soruya da bu cevap cevap niteliği taşımaktadır. Meninin insan bedeninden şehvetle çıkmadıktan sonra boy abdesti alınması icabet etmez. Örnek vereyim büyük abdeste çıkıldıktan sonra ıkınma gibi durumlarda meni gelmesi olabiliyor. İşte böyle şehvetsiz meni gelmesi durumlarında boy abdest alınması gerekmemektedir. Bu durum hastalık halidir ve boy abdestinin alınmasını icabet ettirmemektedir.

Boy abdesti sadece şehvetle meninin gelmesi ve adet dönemlerinde adet bittikten sonra alınması farz olur. Öyle tuvalete çıkma gibi durumlarda alınması gerekmemektedir. O durumlarda sadece namaz abdestinin alınması farz olmaktadır.

Bilim insanları meni şehvetli geldikten sonra boy abdestinin alınmasında sayılamayacak kadar insan bedenine faydalarından bahsetmektedir.

Ondan olacak boy abdesti büyük bir rahmettir...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90