banner102
Geçtiğimiz haftalarda ülke genelinde olduğu gibi Of İlçesinde de Öğretmenler günü kutlandı. Bizde gazeteci kimliğimiz ile bu kutlama programında yer aldık. Maalesef gördüğüm tablo ile işittiğim sözler beni çok üzdü!

Adlarımız Müslüman adı, kimliklerimizde Müslüman yazıyor! (yeni kimliklerde yazmıyor!) sorduklarında iştahlı şekilde 'Elhamdülillah Müslümanım', hatta bazen şaka niyetiyle dahi 'Müslümanmısın' sorusuna çok kızıyor 'o ne biçim soru' diyerek cevap veriyoruz. Anlayacağınız kaporta güzel boyalı..!

Evet, konuyu çok uzatmadan öğretmenler gününde, duyduğumda beni çok üzen sözlere geleceğim. Of Ali Yeşilyurt İmam Hatip Ortaokulu Konferans salonunda yapılan programda öğretmenler adına konuşma yapan Of Halk Eğitim Müdürü Sayın Ahmet Dunay ülkemizdeki okuma oranlarına değiniyor ve Müslüman olarak hepimizi üzmesi, hatta korkutması gereken açıklamaları yapıyor...

"Uluslararası Yayıncılar Birliği 2016 verilerine göre, Türkiye'de kişi başına 8.4 kitap düşüyor. TÜİK verilerine göre, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Kitap okumaya ayırdığımız süre günde ortalama sadece 1 dakika. Yanlış duymadınız 24 saatlik bir günde sadece 1 dakika!

Buna karşılık TV izlemeye ortalama 6 saat, internete bağlanmaya ise 3 saat ayırıyoruz.

En fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD'de bu oran yüzde 12, İspanya'da ise, yüzde 9. TÜRKİYE'DE İSE, ORAN BİNDE BİR. Okuma alışkanlığında, dünyada 86. Sıradayız.

Maalesef kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. YAYFED'in bandrol izleme raporlarına göre, 2014'te 344 milyon, 2015'te 384 milyon bandrollü kitap satıldı.

Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolarken, Türkiye'de ise bu rakam 25 sent... Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. Sırada."

Öğretmenler günü münasebeti ile malumunuz bütün basın, kurumlar ve idareciler azda olsa konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Basına yansıyan açıklamaların bazılarına göz attığımda bu üzücü tabloların çoğaldığını gördüm. Sayın Ahmet Dunay'ın açıklamalarına ek olarak şu oranları da paylaşmak istiyorum:

DESAM tarafından hazırlanan Ar-Ge raporlarına ülkemizde bin 118 kütüphaneye karşın 600 bini aşkın kahvehane bulunuyor.  Aynı şekilde 1 milyon 25 bin kütüphane üye sayısı bulunuyorken 71 milyonun üzerinde cep telefonu bulunuyor!

Ağlanacak halimize nutuklar atarak ah vah çekiyor fakat çare namına bir adım dahi atamıyoruz. Her yıl 9.0 büyüklüğündeki deprem kadar önemli olan bu oranlar açıklanıyor, fakat bir adım ileriye gidemediğimiz gibi sürekli geriliyoruz.

Bu şekilde giderse ülkemizin geleceği manen de, madden de felakettir. Bunun için mutlaka dertlenmeli ve kendi evimizden başlayarak bütün kurum ve kuruluşlarda bu konuya el atarak okumaya ve okutmaya başlamalıyız. İdarecilerimizde bunun için acil önlemler almalı ve gençlere okumayı sevdirmenin çarelerini aramalıdır. Aynı şekilde ülkemizin her yerinde en şaşalı mekanların Kütüphaneler olması için çalışma yapılmalıdır.

Sözün özü, bu konu a dan z ye her kesim insanın ve idarecinin derdi olmak zorundadır..!  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90