banner102

Çaykara´da Forotiko Yeniden Doğuyor

Çaykara Kaymakamlığı Proje ekibi tarafından hazırlanan proje ile yöremizde unutulmaya yüz tutmuş “Forotiko” üretimi için start verildi.

05 Eylül 2015 Cumartesi 10:36
Çaykara´da Forotiko Yeniden Doğuyor
 Çaykara Kaymakamlığı Proje ekibi tarafından hazırlanan “Çaykara da Forotikonun Doğuşu” adlı proje İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesince desteklenen Uzungöl Elmalı Mahallesi Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği aracılığıyla, Çaykara´ da hayata geçirilmesi için Çaykara Kaymakamı Mustafa GÜL´ün başkanlığında, proje ekibince çalışmalara başlandı.

Çaykara Kaymakamı Mustafa GÜL yaptığı açıklamada: “Projemizle; ilçenizde yaşayan 18 yaşını doldurmuş kadınlara “Forotiko” nun (Yörede Eskide Üretilen Kumaş) üretimi için bir üretim sahası oluşturup kadınlarımızın meslek edinmelerini sağlamak, dolayısıyla aile, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamış olacaktır. Aynı zamanda coğrafi şartlar nedeni ile sosyal hayattan kopuk yaşayan bölge kadınlarımızın proje ile sosyalleşmelerini ve özgüven kazanmalarını hedeflemekteyiz,”dedi.

Projemiz öncelikle hedef kitlenin proje ortağı tarafından açılmış olan “Forodigo” dokuma kurslarında 8 aylık uygulamalı eğitim alacaklarını ifade eden Gük,” Alınan eğitim sonrası projeden sağlanan hibe ile oluşturulan dokuma atölyelerinde istekli olan kadınlarımız üretime başlayacaklardır. Üretilen mallar günlük yaşamda kullanılacak giysi ve çeyizlik malzeme olarak tasarlanacak ve proje sahibi kurum aracılığıyla gerekli tanıtım ve reklamları yapılarak bölgede var olan pazarlarda satışa sunulacaktır. Dolayısıyla ekonomiye kadınlarımız da dâhil ederek küçük bir üretim tesisi kurulmuş olacaktır. Neden forotigo diye düşündüğümüzde yörenizde ve projemizden yararlanacak olan kesime uzak olmayan meslek alanı olacaktır. Bölgemizde daha önceden tamamen organik işlemlerden geçerek elle dokunan bu kumaş zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş bir el sanatı haline gelmiştir. Bölgede hemen hemen her ailenin geçmişinde yapmış olduğu bu iş zamanla unutulmuştur. Bizler bu proje ile hem kaybolmaya yüz tutmuş bu el sanatını canlandırmış hem de bölge kadınına hitap eden bir meslek kazandırmış olacaklarını," söyledi.

Çaykara Kaymakamı Mustafa GÜL, “Çaykara da Forotikonun Doğuşu” adlı projeye verdiği destekten ötürü, bir önceki dönem İçişleri Bakanımız Sayın Sabahattin ÖZTÜRK´e, Çaykara Belediye Başkanı Sayın Hanefi TOK´a, bölgemiz iş adamlarından Sayın Hasan OKUR´a ve Çaykara Kaymakamlığı Proje Ekibine teşekkür etti.

caykaragundem.com

Son Güncelleme: 05.09.2015 10:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90