banner102

Sessiz Sedasız İşgal

Yunanistan adalarımıza tek tek bayrak dikiyor... Medya ve iktidar ise maalesef suskun

17 Temmuz 2012 Salı 16:03
Sessiz Sedasız İşgal

Yunanistan, Türkiye'nin Ege sahilindeki EşŸek ve Bulamaç adalarından sonra Nergizçik adasını da işŸgal ederek bayrak dikti. Adada doğŸrudan Fener Rum PatriğŸi Bartholomeos'un yetkisi olan Yunan Kilisesi de bulunuyor.

  • Sessiz sedasız işŸgal
Metin Hasırcı

 

Patrikhanenin internet sitesinde sadece bu üç adanın değŸil diğŸer küçük adaların da "doğŸrudan ekümenik patrikliğŸin yetkisi altında olduğŸu" iddia edildi. Bu ifade Yunanistan'ın ada işŸgallerine devam edeceğŸi şŸeklinde yorumlanıyor.

Adalar'da Yunan askeri de var

1996 yılında Yunanistan'la yaşŸanan Kardak krizinin ardından, yeni bir kriz kapımızda. 3 adamıza bayrak diken Yunanistan'a Türkiye tarafından henüz bir tepki verilmişŸ değŸil. 2004 yılından itibaren adaları sistematik olarak işŸgal eden Yunanistan'ın adalara asker konuşŸlandırdığŸı da belirtiliyor. Yunanistan'ın bir sonraki adımının ne olacağŸını kestirmek mümkün değŸil.

Medya ve hükümet ilgisiz

Yunanistan'ın üç adamızı işŸgali Kardak krizinde ortalığŸı ayağŸa kaldırarak, günlerce yayın yapan medyanın ne yazık ki gündeminde değŸil. Konuya ilişŸkin görsel ve yazılı medyada çıkan haberler yok denecek kadar az. DışŸ politikada Suriye'den başŸkan bir gündemi olmayan Hükümette Yuna işŸgallerine ilgisiz. Hükümetin bu ilgisizliğŸi en çok Yunanlıların işŸine yarıyor. Toplumsal ve siyasi ilgisizlik Yunanlıların ekmeğŸine yağŸ sürüyor.

Yunanistan bunu hep yapıyor

1996 yılında Türkiye ile Yunanistan Ege açıklarındaki Kardak kayalıkları nedeniyle savaşŸın eşŸiğŸine gelmişŸti. Türk bandıralı bir geminin kayalıklara oturması üzerine Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşŸmazlık krize dönüşŸmüşŸ ve bölgede askeri hareketlilik başŸlamışŸtı. Yunan Ordusu, bir süre sonra doğŸudaki adacığŸa asker çıkarıp, bayrak dikmişŸti. Ardından  Türkiye de  SAT ve SAS komandolarıyla da bir diğŸer adacığŸa çıkarak Türk bayrağŸı dikmişŸti. Kriz uluslararası güçlerin araya girmesiyle aşŸılmışŸtı.

TܜRKİYE BATI'DAN BܖLܜNܜYOR

Yunanistan'ın ada işŸgallerine "Türkiye batıdan bölünmeye başŸlandı" diyerek tepki gösteren E. Kurmay Albay ܜmit Yalın ise, "Fener Rum Patrikhanesi'nin sitesinde Nergizçik'in Yunan işŸgali altında olduğŸu görülüyor. Ancak ilginç bir ayrıntı daha var. Sitede, Batnoz Adası PatrikliğŸi'nin, EşŸek Adası ve Nergizçik Adası ile birlikte etrafındaki adaların da, doğŸrudan Ekümenik PatrikliğŸin yetkisi altında olduğŸu belirtilmişŸ yani olayın bir de siyasi yönü var" dedi.

PLAN GENİşžLEYECEK!

ܖte yandan patrikhanenin internet sitesinde EşŸek ve Rengizçik adalarının çevresindeki küçük adaların da doğŸrudan "ekümenik patrikliğŸinin yetkisi altında olduğŸu" iddia ediliyor. Söz konusu durum, Yunanistan'ın ada işŸgallerini genişŸleteceğŸinin işŸareti olduğŸu yorumlarının yapılmasına neden oluyor.

ADA İşžGALİ 2004'TE BAşžLADI

Yunanistan ada işŸgallerine 2004 yılında başŸladı.  2004'te Bulamaç ve EşŸek adasını işŸgal eden Yunanistan, eski tarihli haritalarda adaların Türk toprağŸı olduğŸunun belirtilmesine rağŸmen bu konuda geri adım atmadı. Yunanistan'ın işŸgal ettiğŸi adalara asker de yerleşŸtirdiğŸi iddia edilmişŸti.

EGE'YE İSRAİL'İ Ü‡AğžIRDILAR

Bu gelişŸmeler yaşŸanırken İsrail Ege'de Yunan deniz kuvvetleri ile ortak askeri tatbikat düzenlemeye hazırlanıyor. Yunanistan-İsrail askeri işŸbirliğŸi çerçevesinde gerçekleşŸtirilecek tatbikat bu ay içinde Milos Adası'nın kuzeyinde yer alan ''Karavia'' bölgesinde icra edilecek. Gerçek mermilerin kullanılacağŸı tatbikat, Atina'nın kuzeyindeki radar sistemleri tarafından da koordine edilecek. Tatbikatla ilgili bölgedeki gemi ve uçaklar uyarılmışŸ durumda. Tatbikatta yer alacak gemilerin sayısı ve tipi ile ilgili bilgi verilmezken İsrail'i Ege'ye kimin davet ettiğŸi ise ortada.

YUNANİSTAN BUNU HEP YAPIYOR

1996 yılında Türkiye ile Yunanistan Ege açıklarındaki Kardak kayalıkları nedeniyle savaşŸın eşŸiğŸine gelmişŸti. Türk bandıralı bir geminin kayalıklara oturması üzerine Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşŸmazlık siyasi bir krize dönmüşŸtü. İki ülke de kayalıkların kendi toprağŸı olduğŸunu ileri sürmüşŸ ve bölgede askeri hareketlilik başŸlamışŸtı.

Yunan Ordusu, bir süre sonra doğŸudaki adacığŸa asker çıkarıp, bayrak dikmişŸti. Ardından  Türk SAT ve SAS komandoları da bir diğŸer adacığŸa çıkarak Türk bayrağŸı dikmişŸti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90