banner102

Hamdolsun Allah'a ki bir Ramazanı daha geride bıraktık. İnşallah Allah  bizlerden razı olmuştur. 

Ramazan ayı bitimiyle eskiden olduğu gibi camilerimiz yeniden garip kalacak. İnsanlarımız Ramazanın bitmesini canı gönülden beklemekteler. Ondan olacak Ramazanın son günlerinde camilerimizde gözle görülür bir azalma var.

Esas olan ibadetlerde devamlılıktır. Ramazan bitti diye ibadetler son bulmamakta. İbadetler insan ömrünün sonuna kadar devam etmekte. Şöyle ki insan evladı ergenliğinden ölünceye kadar yaratıcıya karşı ibadetlerle görevli. Ondan olacak belli dönemlerde ibadet var belli dönem ibadet yok anlayışı biraz sancılı  gibi durmaktadır. Müslüman anlayış sahibi olmalıdır.

Bakınız Rabbimiz Hicr suresi 99. ayette ne buyurmaktadır." Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine karşı ibadet et." İyet açık. İnsan ölünceye kadar ibadetle sorumlu. Bu yazımda sizlerle ibadeti işlemek isterim.

İbadetin üç manası var. Bunlar sırasıyla Allah'a karşı görevlerimiz, Topluma karşı görevlerimiz ve üçüncüsü doğaya karşı görevlerimiz. Bunları sırasıyla açıklamak isterim.

Allah'a karşı görevlerimiz; Bir Müslüman Allah'a karşı dört görevi var. Bunlar namaz, oruç kişi eğer zengin ise zekat ve hac. Eğer bir Müslüman fakirse o kişiye zekat ve hac düşmez.

Topluma karşı görevlerimiz; Kişi Anne ve babasına karşı görevleri vardır. Ayet ve hadislerde onlarca yerde Yaratıcı olan Allah kendi hakkından sonra anne ve baba hakkından bahsederek anne ve babaya iyilikte bulunulmasına emretmektedir. 

Bir ayet ; Lokman suresi; " ... Anne ve babana da iyilikte bulun..." Bir hadis; " Bir kişi anne ve babasıyla yada annesiyle yada babasıyla onlar yaşlandıklarında onların hizmetini görüp cenneti kazanamazsa burnu yerde sürünsün burnu yerde sürünsün burnu yerde sürünsün."

Kişinin hanımına karşı görevleri; Bir erkek emanet olarak aldığı hanımına iyi davranmakla yükümlüdür. Hanımın meşru dairede her türlü ihtiyacını gidermesi üzerine farzdır. 

Hadis; " Erkeklerin en hayırlısı hanımına iyi davranandır. Bende sizlerin hanımına en iyi davrananızım."

Kişinin çocuklarına karşı görevleri; Anne ve baba eğer olursa evlatlarını ahlaklı yetiştirme si üzerlerine farzdır.

Hadis; " Bir anne ve baba evladına güzel ahlaktan daha güzel bir miras bırakmamıştır."

Kişinin akrabalarına karşı görevleri; Kişi akraba bağlarını asla koparmaması ve meşru dairede akrabalarıyla bağları sıkı tutması farzdır.

Hadis; " Bir kişi ömrünün uzun ve bereketli olmasını istiyorsa akrabalarıyla bağları sıkı tutsun."

Kişinin komşularına karşı görevleri; Kişi komşularıyla bağları asla kesmemesi lazım gelmekte. Meşru dairede komşuluk bağları sağlam tutulup bağlar koparılmayacak.

Hadis;" Dostum cibril bana komşulukla o kadar nasihatta bulundu ki ben komşunun komşuya mirasçı olacağını zannettim."

Topluma karşı görevlerimizde esas olan güzel bir davranıştır. 

Üçüncü olarak doğaya karşı görevlerimiz; Bir kişi doğaya karşı da sorumludur. Hayvanlara iyi davranacak , suyu israf etmeyecek ve pisletmeyecek ve ağaçları kesmeyecek.

İbadette esas olan insanlara ve diğer varlıklara faydalı olmaktır. Bakınız Peygamberimiz bir sözlerinde ne buyurmaktadır; " İnsanları en hayırlısı insanlara ve diğer canlılara faydalı olandır." Buradan anlıyoruz ki bir Müslüman elinden ve dilinden başkasının zarar görmediği insandır. Başkasına zararlı olmayacak. Her daim faydalı olacak.

Müslüman bilim yapacak.  Hikmeti yani bilimi nerede bulursa alacak. Hikmet Çin'de bile olsa gidip alacak. Ülkesini kalkınıp yeniden büyük Türkiye'yi inşa için bilimsel faaliyetlerde bulunacak.

İbadet. Ölünceye kadar...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90