banner102
Bünyesinde 'yıkıcı' bir niyet barındırmayan eleştiri, bir sistem için, bir yönetim için, bir idareci için büyük bir nimet! Yerinde bir eleştiri; değişimin, dönüşümün ve gelişimin aracıdır. İnsan pozisyonu itibariyle her alana vakıf olamaz ve insan olmasının doğal bir sonucu olarak da her yönü fark edebilmesi, yorumlayabilmesi olanaksızdır. Çok zeki olduğunu düşünse de, kendini mükemmel olarak kabul etse de gözden kaçıracağı bir nokta hep olacaktır. Lisan-ı münasiple aksayan yönlere işaret ediliyor olması her iki tarafı da memnun eden bir yaklaşım olmalı. Eleştiren ufuk açmak, aksayan tarafları göstermek adına yapmalı tüm eleştirilerini ve eleştirilen bunları birer kazanım ve farkındalık olarak kabul edip nazar-ı itibara almak durumundadır. 

Etkileşim bu mihvalde olursa toplumun gelişiminin önündeki tüm engeller kalkar. Musluğun başında olanlar her söylemi bir delil kabul edip söyleyeni de fişlemek suretiyle toplumun önüne atarsa toplum korku mengenesine alınacak ve sahip olduğu tüm cesaret sıkılıp alınacaktır. Sıkılan toplumda korku menşeyli bir susma insiyakı da gelişecektir, muhakkak bir süre susacaktır da. Unutulmamalıdır ki korku ile sıkılan her toplum en sonunda bağrından bir Martin Luther çıkarmaya muktedirdir. 

Toplum insanı görüyor ve başını çeviriyorsa, duyuyor ve kulağını tıkıyorsa bu hiçte iyi gidişe delalet etmez. Yapan yaptığıyla beyhude övünüyordur o zamanlarda, herşeyin yolunda olduğu sanırsa toplumu iki zıt kutuba taşıyordur hızla.

Sesi çıkmıyorsa kalabalıkların bu iyi yöneten azınlıkların marifeti değil refleksleri köreltilmiş, üzerine ölü toprağı atılmış edilgen kalabalıkların acziyetidir. 

Değişim; dönüşen ve gelişen bir toplumun vazgeçilmez ihtiyacıdır. Veya bu değişim diyalogla yada şiddetle sağlanır, Fransız ihtilalide bunun en bariz örneğidir.

Yalnızca eleştiriye açık yöneticilerin ve eleştirmekten korkmayan yönetilenlerin oluşturduğu toplumlar gelişebilir. Her ihtilal; bastırılmış, sindirilmiş ve korkutulmuş kalabalıkların can havliyle yaptığı bir eleştiridir.

Sözle yapılamayan bir eleştiri eylemle yapılan ve kanla yazılan bir bildiriye dönüşüyor ve adına devrim deniyor, en azından bu güne kadar böyle oldu dünyada..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ömür yaşar Kondel 2018-02-28 21:23:15

Minval konusunda haklısınız,meşe?? Değil menşei yazdım sonunda ki i 'yi' eki aldığından düştü..düşünce yazısı yazdığımdan çok fazla imla kurallarına dikkat etmiyorum,aslında imla kurallarına genelde dikkat etmem..eleştiriniz için teşekkür ederim..

Avatar
Kaknus 2018-02-27 22:50:36

Mihval ile Minval, menşeyli ile Meşeli demek istediniz heralde .öncelikle imla kurallarına uymak gerekir ki kelimeler ve cümleleler ölü doğmasın . Yazınızıda da belirttiğiniz üzere eleştiri geliştirir.

banner90