banner102

HER 3 GENÇTEN 1 İ BAĞIMLI HALE GELİYOR!

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Şahin, Of Anadolu İmam Hatip Lisesinde “Sigara ve Gençlik” konulu konferans verdi. Of Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü ve Okul Aile Birliği tarafından organize edilen Sigara ve Gençlik konulu konferansa öğrencilerin ilgisi büyük oldu.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
11 Aralık 2015 Cuma 16:43
HER 3 GENÇTEN 1 İ BAĞIMLI HALE GELİYOR!

 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Şahin tarafından verilen konferansta, sigaranın insan sağlığına olan zararları, sigara şirketlerinin faaliyetleri, gençleri ve öğrencileri etkilemeye çalışmaları konularındaki güncel bilgiler, slayt sunum eşliğinde verildi.

Of Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen “Sigara ve Gençlik” konulu konferansa, Okul Müdürü Sedat Gül, Müdür Yardımcıları, Öğretmenler, Kurum amirleri, diğer okulların Müdürleri, çok sayıda öğrenci ve Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Sunuculuğunu Meslek Dersleri Öğretmeni Mustafa Çapoğlu’nun yaptığı Programın açılış konuşmasını okul Müdürü Sedat Gül yaptı. “Of Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak, öğrencilerimizin eğitim seviyelerinin yükseltilmesi için çalışırken, aynı zamanda kötü alışkanlıklar edinmemeleri için de duyarlılık göstermekteyiz." diyerek sözlerine başlayan Gül, "Sosyal ve kültürel etkinliklerimiz kapsamında, aile birliğimizin de destekleri ile çok değerli hocamız Prof. Dr. Ünal Şahin’i okulumuzda ağırlamaktan onur duymaktayız. Bu vesile ile hocamıza, Aile Birliği Başkanımız Ali Rıza Köroğlu ve yönetim kurulu üyelerimize, öğretmenlerimize, velilerimize, öğrencilerimize ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah bu programdan sonra öğrencilerimiz sigara ve sigaranın zararları konusunda daha duyarlı olacaktır.” dedi.

TÜTÜN BİTKİSİNİ HİÇBİR OTOBUR HAYVAN YEMİYOR!

            Özgeçmişinin okunmasının ardından sunumuna başlayan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Şahin, sigaranın akciğer kanseri başta olmak üzere neden olduğu hastalıklar konusunda detaylı ve görsel olarak de belgelendirilmiş açıklamalarda bulundu. Sigara ve tütün şirketlerinin öncelikli hedefinin gençler ve öğrenciler olduğuna vurgu yapan Şahin, “Tütün en çok zehiri bir arada bulunduran bitkidir. Tütün bitkisini hiçbir otobur hayvan yememektedir.” diyerek sigaranın ne kadar büyük zararı olduğunu gösterdi.

SİGARA 3 KAT, 8 KAT ESRAR, 22 KAT KOKAİN'DEN ZARARLIDIR!

Hiç sigara içmeyenlere göre sigara içenlerin eş zamanlı alkol içmesi 3 kat, esrar içmesi 8 kat, kokain içmesi 22 kat daha fazla olduğuna vurgu yapan Şahin, dünyada her yıl 5,5 milyondan fazla insanın sigara veya sigaranın etkilediği hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi. Prof. Dr. Ünal Şahin’in, sigara ve tütün firmalarının gençleri ve öğrencileri sigaraya özendirmek için hazırladıkları tuzaklar hakkındaki bilgilendirme görsel sunumları öğrenciler tarafından dikkatle izlendi.

Sigaranın ülke ekonomisine zararlarına da vurgu yapan Prof. Dr. Ünal Şahin, “Sigaranın satın alınma bedeli,  hastalıkların teşhis ve tedavi harcamaları, İş gücü kaybı sonucunda, sigara üreten ve satan gelişmiş ülkeler, hem sigara satışından hem de ortaya çıkan hastalıkların teşhis ve tedavisi için ihraç edilen tıbbi cihaz ve ilaçlardan her yıl büyük kazançlar sağlamaktadırlar.” diye ifade etti.

 

HER 3 GENÇTEN 1 İ BAĞIMLI HALE GELYİOR!

Sigara şirketlerinin Türkiye’deki çalışanlarına talimatı, “Eğer, gençleri 15 yaşından önce sigara müşterisi yapamazsanız, başarılı sayılmazsınız” olduğuna vurgu yapan Şahin, her yıl 500.000 çocuk ve gencin sigaraya başlamasının düşündürücü olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal Şahin, “Sigarayı bir kez deneyen her üç gençten biri bağımlı hale gelmektedir.  Başlangıçta oyun gibi başlayan bu korkunç alışkanlık, ilerleyen yıllarda kişileri sigara bağımlısı ve hasta biri haline geldiğinden, asla sigara bir kez de olsa denenmemelidir. Bu yüzden öğrenci kardeşlerimizin arkadaş ortamlarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Kendini kanıtlama, büyüklerine özenme, arkadaşları içinde yer edinme, otoriteye karşı gelme, kilo kontrolü, hayranlık duyduğu kişilere benzeme sigaraya başlama sebepleri olarak bilinmektedir.”dedi. Nargile kafelerin sigara bağımlılığı oluşturulmasında aracılık ettiğini söyleyen Şahin, bir nargilenin yaklaşık 20 sigara kadar zarar etki yaptığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Ünal Şahin, “Sigara, iş ve trafik kazaları, kötü koku ve renk, sosyal dışlanma, çevre kirliliği ve yangınlara neden olmaktadır. Ülkemizde çıkan orman yangınlarının; % 50’ine sigara izmaritleri neden olmaktadır. Sigara kalp ve damar hastalıklarından sonra en çok kansere yol açmaktadır. Sigaranın neden olduğu Kanserler çok çeşitlidir. Akciğer ve gırtlak kanserinin  % 97 nedeni sigaradır. Dünyada en çok rastlanan ve en fazla ölüme yol açan kanser, Akciğer kanseridir. Sigara içen insanların kanserden ölüm oranı, içmeyen insanlara göre 15 ile 25 kat fazladır.” ifadelerini kullandı.

Konferans sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ünal Şahin’e, Of Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Sedat Gül tarafından plaket ve hediye takdimi yapıldı. 

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 11.12.2015 17:11
Anahtar Kelimeler:
Prof.Dr. Ünal Şahin
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
okuyucu 2015-12-12 22:28:22

Sigara en azından kontrolsüz yazılandan daha zararsızdır :)
"SİGARA 3 KAT, 8 KAT ESRAR, 22 KAT KOKAİN'DEN ZARARLIDIR!" diye yazmışsınız

banner90