banner102

Ortadoğu ve Türkiye konferansı

Of Din Görevlileri Derneği tarafından düzenlenen "Ortadoğu'da Güç Mücadelesi ve Türkiye" konulu konferansta Rize RTEÜ Öğretim üyesi Abdülgani Bozkurt, Ortadoğu’da yaşananları Oflularla paylaştı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
11 Mart 2015 Çarşamba 16:38
Ortadoğu ve Türkiye konferansı

Of Din Görevlileri Derneği tarafından "Ortadoğu'da Güç Mücadelesi ve Türkiye" konulu bir konferans düzenlendi.

Of Belediyesi Toplantı salonunda düzenlenen konferansa Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Arş. Gör. Abdülgani Bozkurt konuşmacı olarak katıldı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan konferansta konuşmasına Ortadoğu’nun tarihini özetleyerek başlayan Bozkurt, Ortadoğu’da yaşanan sorunların temelinde bölge dengelerinin etnik ve dini temellere dayandırılması olduğunu belirtti.

HİZBULLAH İSRRAL’İN EN BÜYÜK DÜŞMANI

Lübnan’ı anlamadan Suriye’nin anlaşılamayacağını ifade eden Bozkurt; “Lübnan tarihinde ilk ve tek olarak yapılan 1932 nüfus sayımında ülkede % 50,5’i Hristiyan, % 49,5’i de Müslüman yaşadığı tespit edildi. 1943’te kurulan Lübnan Devletinde bu çoğunluk üzerinde devlet yönetim yapısı teşekkül ettirilmiştir. Devlet başkanı hep Hristiyanlardan seçilmiş. Diğer yöneticiler de dini ağırlığa göre görevlendirilmiştir.1958 İç Savaşında 4 bin Müslüman ölmüş. 1970’li yıllarda Arap-İsrail çatışması nedeniyle Lübnan’a gelen Filistinliler bölgenin demografik yapısını Müslümanlar lehine artırmıştır. Müslümanlar bu yapıyla yönetimde daha fazla sahip olmak istemişler. 1975-1991 arasında Lübnan İç savaşı yaşandı. 17 Ekim 1976 Riyad Antlaşması imzalandı. 30.000 kişilik Arap ordusu Lübnan’da güvenliği sağlamasına karar verildi. Yaser Arafat’ın öncülüğünde Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu. Lübnan’ın güneyini işgal eden İsrail burada güçlenmesini kendileri için tehdit olarak gören İsrail Filistinlileri Ürdün’e sürdü. Kral Hüseyin Filistinlilerle mücadele edince Filistinliler tekrar Lübnan’ın güneyine dönüyor. Hizbullah yaşanan iç savaşta İsraille savaşıyor.1990 Taif Antlaşmasıyla Lübnan Meclisi 64 Hristiyan 64 Müslümanlardan oluşacağına karar verilmiş. Burada güçlenen Hizbullah Ürdün için en güçlü kuvvetlerden oluyor. İsrail ile savaşan Hizbullah İsrail’in en büyük düşmanı haline geliyor” diye ifade etti.

TÜRKİYE BATININ İKİ YÜZLÜLÜĞÜNE GÜVENDİ!

Bugün yaşanan Suriye olayına da değinen Bozkurt; “Türkiye Batı’nın iki yüzlü devletlerinin desteğini göreceğini düşünerek Suriye meselesini çözeceği düşüncesine kapılarak kendini bu kadar bağladı. Esad’ın halk içindeki desteğini hesaplayamadı. Hizbullah İsrail tehlikesinden korunmak için bir şekilde Esed’e destek oluyor. Bunu çok da isteyerek yaptığını sanmıyorum. Bu görüntüyle kolay kolay bu savaş bitmez. En az 15 yıl daha sürer bu olay. Suriye dışarıdan değil içeriden kendinden olan güçlerin destekleriyle başarıya ulaşır. Onun için Özgür Suriye Ordusu Suriye’de mücadeleye girişir ve mutedil Müslümanlarca desteklenirse başarılı olur” dedi.

Bozkurt, konferansın sonunda yazmış olduğu kitabını imzaladı.

 

Of Ajans

Son Güncelleme: 11.03.2015 16:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90