banner102

Saral: "Çay’da KDV % 1 olsun"

Of Ticaret ve Sanayii (OF TSO) Başkanı Erdal Saral yaptığı açıklamada çayda uygulanan KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesini istedi.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
20 Şubat 2015 Cuma 01:06
Saral:
Bakanlar Kurulu`nun 30.12.2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13007 Nolu kararına istinaden Çay alım ve satımında KDV oranının yüzde 8 olarak uygulandığını belirten Başkan Saral; “Temel tüketim maddelerinde uygulanan KDV oranı % 1`dir. Çay, halkımızın tartışmasız temel gıda maddelerinden birisidir. Gün boyunca ekmek ve su gibi tüketilmesine rağmen halen temel gıda maddesi olarak kabul görmemesi bir eksikliktir. Üreticiden tüketiciye herkesi olumsuz etkilemektedir. Doğu Karadeniz Bölgesinde yaklaşık 200 bin ailenin geçim kaynağı olmakla birlikte 1 Milyon insanı etkileyen bir üründür. Ekonomik anlamda alternatifi yoktur ve bölgenin sosyal ve kültürel gelişimi de dolaylı olarak buna bağlıdır” dedi.

Çayda KDV'nin % 1`e düşürülmesi ile sektörde ve bölgesel ekonomide birçok olumlu gelişme yaşanacağını iddia eden Başkan Saral; “Çayın Temel Gıda maddeleri arasına alınıp, KDV oranının % 1`e düşürülmesi ile devletimizin herhangi bir vergi kaybına uğraması söz konusu olmayacaktır. KDV indiriminden kaynaklanabilecek gelir kaybı da Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi yoluyla katlanarak geri dönecektir. Kuru çay piyasasında azda olsa var olan kayıt dışılığı tamamen ortadan kaldıracak, İnsan sağlığını da tehdit eden kaçak çayın da önüne geçecektir. Tüketici daha ucuza ve hiçbir katkı maddesi bulunmayan yerli hammadde ve yerli teknoloji ile sağlıklı ortamda, doğal yollardan üretilen Türk çayını tercih edecektir.

Döviz ve vergi kaybı önlenecek, bölgemiz ve ülkemiz için altın değeri taşıyan milli bir servetimiz; çayımız ve emek veren üreticimiz korunmuş olacaktır. KDV İndirimi fiyatlara yansıyarak indirime neden olacağından; Enflasyon oranının düşmesine de olumlu etki yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Rize Ticaret Borsası başta olmak üzere, Of Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Çay Sanayicileri ve iş Adamları Derneği, Ulusal Çay Konseyi ve bölgedeki diğer sivil toplum örgütleri tarafından Çay Sektörü Sorunları ve Çözüm önerileri hakkında yıllarca raporlar hazırlanmış ilgili devlet kurumlarına iletildiğini belirten Saral; “Hazırlanan tüm raporlarda KDV oranının % 1`e düşürülmesi ilk sırada yer almasına rağmen devletten gerekli ilgi ve desteği görmemiştir. Yıllar boyunca ''Türkiye’nin Çimentosudur Karadeniz'' sözü ile gururu okşanan, devlet tarafından verilene az çok sorgulamadan her zaman kanaat getiren, ülke menfaatleri söz konusu olduğunda en önde yer alan Bölge insanı, üreticisi adına yapılan talebin bu defa olumlu değerlendirileceği inancını taşıyoruz. KDV oranının % 1’e düşürülmesi ile bölge ekonomisinin lokomotifi, her şeyimiz çayımızın sorunlarından birinin çözülmesi için en büyük adım atılmış olunacaktır. Tüm bu gerekçelerden dolayı, halkımız tarafından temel tüketim maddesi olarak kullanılan Çay`ın devlet nazarında da Temel Tüketim Maddesi olarak değerlendirilmesini ve Çay`da uygulanan KDV oranının % 8`den % 1`e indirilmesini talep ediyoruz. Farklı Gıda maddelerinde KDV indiriminin gündemde olduğu bu günlerde talebimizin gündeme alınarak kabul edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Son Güncelleme: 20.02.2015 01:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
osman ayan 2015-02-20 19:09:01

çok harika bir teklif..inşallak uygulanmaya başlar..teşekkürler erdal abi..

Avatar
Behram Yıldız 2015-02-21 14:50:19

Tam 10 yıldır 5 kez yüzlerce üretçi imzası ile siyasilere devlet yetkililerine bu durumu izah ederek kaçak çay ile ancak bu şekilde mücadele edilebileceğini ileri sürdük. Tarım bakanlığı il müdürlüğü ve çaykurdan çağrılarak sadece gazımızı aldılar bunun olamıyacağı bildirildi. Bu konuda üretiçilerin sorunlarına tercüman olan oda yetkilisi Erdal Sarala teşekkür ediyoruz. Gerçekten bu millet artık siyasi çiftlik haline gelen çaykurun belirleyiciliğinden bıktı usandı..embesil bir kesim oldu üretiçi kesimi..artık kendi ayaklarımız üzerinde durmalıyız. Bölgemizde birmilyonu aşkın kişinin geçim kaynağı olan 250 üzeri fabrika ve atölyede binlerce işçi istihdam edilmektedir. Yeşil altınımız bölgenin aksiyonunu sağlayan yegane güç. Akparti hükümeti iktidar olalı beri patronlara yaptığı bu kdv kıyağını neden üretiçilerden esirgiyor..emeğin alınterinin emekblinin sorunlarına asla çözüm getirmediler bu konudada umudumz yok maalesf

banner90