banner102

7 Cemâzil-Âhır 1437 (16 Mart 2016 Çarşamba)

Bu gün hicri takvime 7 Cemâzil-Âhır 1437, Miladi takvime göre ise 16 Mart 2016 Çarşamba günündeyiz. Of İlçesi bu güne son dört gündür olduğu gibi parçalı bulutlu hava ile başladı.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
16 Mart 2016 Çarşamba 08:02
7 Cemâzil-Âhır 1437 (16 Mart 2016 Çarşamba)

 Dün olduğu gibi bu günde hava sıcaklığı kış aylarını aratmayacak derecede düştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün tahminlerine göre ilçemizde bugünün hava sıcaklığı en düşük 4, en yüksek ise 7 olacağı tahmin ediliyor.

Vicdanı kıt olan zalimlerin insanları sömürmek için kullandıkları kılıflara her gün yenisini ekleyerek sömürdükleri insanları kandırmanın peşine gidiyorlar. Bunun örneklerinden biri de bugünün Dünya Vicdan Günü olarak kabul edilişidir. Sözüm ona vicdanı kıt olan zihniyetteki insanlar insanlara vicdan naralarını atarak vicdansızlıklarını gizliyorlar. Böyle olmasa idi elle sayılı insanların geliri dünyadaki bütün insanlarının gelirine denk olur muydu?

***

AYET-İ CELİLE

Biz insanoğlunu yaratan ve yaşatan ve her nefesinden hesaba çekecek olan Allah Zülcelal ve Tagaddes Hazretleri Âl-i imrân sûresi 134. Ayet-i Celilesinde biz kullarının sevdiği özelliklerini şöyle buyuruyor:

"O takvâ sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever. "

HADİS-İ ŞERİF

Ebû Mes’ûd Ukbe İbni Amr el-Bedrî radıyallahu anh şöyle dedi:

Bir adam Peygamber aleyhisselâm’a gelerek:
Filanca bize namaz kıldırırken o kadar uzatıyor ki, bu yüzden bazan sabah namazına gelemiyorum, dedi. Ben Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’i hiçbir konuşmasında o günkü kadar öfkeli görmedim. Şöyle buyurdu:
“İnsanlar! İçinizde nefret ettiren kimseler var! Kim imamlık yaparsa, namazı kısa kıldırsın; zira arkasındaki cemaatin içinde yaşlısı var, çocuğu var, iş güç sahibi olanı var.”

(Buhârî, İlim, 28, Ezân 61-63, Edeb 75, Ahkâm 13; Müslim, Salât 182-185)

Hadisten Öğrendiklerimiz:

1.  Başkalarına namaz kıldıran kimse, arkasındaki cemaatin durumunu düşünerek namazı gereğinden fazla uzatmamalıdır.

2. Yalnız başına namaz kılan veya uzun sûreler okunarak namaz kılınmasını isteyen bir cemaate imam olan kimse, namazı istediği kadar uzatabilir.

3. Namazı gereğinden fazla uzatarak cemaati kaçıran veya dinin genel siyasetine aykırı davranan kimseler, bir üst merci tarafından uyarılıp ikaz edilmelidir.

4. Öfkelenmek kötü bir davranış olduğu halde, dinî bir sebeple meşrûluk kazanabilir.

5. İnsanlara zarar veren bir davranış, şikâyet yoluyla da olsa önlenmelidir.

***

Tarihte bugün yaşanan bazı önemli olaylar:

16 Mart 1914 Tarihinde, Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi Şeyhülislam olarak atandı.

16 Mart 1918 Tarihinde, Erzurum'un Horasan ilçesinden Rus ve Ermeni birliklerinin geri çekilişi

16 Mart 1920 Tarihinde, İtilaf Devletleri, İstanbul'u işgal etti.

16 Mart 1921 Tarihinde, SSCB, Ankara Hükümeti'ni resmen tanıdı; Moskova Antlaşması imzalandı.

16 Mart 1924 Tarihinde, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun (3 Mart) kabulünden sonra medreseler kapatıldı.

16 Mart 1935 Tarihinde, Adolf Hitler, Versay Antlaşması'nı iptal ettiğini açıkladı.

16 Mart 1939 Tarihinde, Mısır Prensesi Fevziye Fuad ile İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi evlendi.

16 Mart 1972 Tarihinde, Cumhuriyet Senatosu; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkındaki idam kararını onayladı.

16 Mart 1978 Tarihinde, 16 Mart Katliamı: İstanbul Üniversitesi Eczacılık fakültesi önünde öğrencilere yönelik bombalı saldırıda 7 öğrenci öldü.

16 Mart 1994 Tarihinde, TBMM tarafından dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra gözaltına alınan beşi DEP'li altı milletvekili, Türk Ceza Kanunu'nun 125'inci maddesine muhalefet ettikleri gerekçesiyle DGM'ye sevk edildi. Vatana ihanetle suçlanan milletvekilleri, tutuklanarak cezaevine konuldu.

16 Mart 1999 Tarihinde, Kosova'daki Sırplara karşı, 70 gün sürecek hava harekatı başlatıldı.

16 Mart 2003 Tarihinde, İsrail zulmüne karşı duran Rachel Corrie İsrail tankları tarafından ezilerek öldürüldü.

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 16.03.2016 14:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90