banner102

Ajandama bu tarihi büyük harflerle yazıp şŸu notu eklemişŸtim: “Bugün Dünya’da radikal değŸişŸikliklerin başŸlayacağŸı tarihi bir gün…”

Peki, hatırlayanınız var mı bu tarihte ne olduğŸunu? 

19-20 Kasım 2010. Portekiz’in başŸkentinde Lizbon’da NATO üyesi ülkeler yeni bir “stratejik konsept” belirlemişŸlerdi. 

En son 1999’da belirlenmişŸ bir strateji ile yola devam eden ülkeler, Sovyet sonrası dönem için yeni döneme başŸlangıç kararları almışŸlardı. 1999’a gelindiğŸinde düşŸman(hedef) değŸişŸikliğŸi yapıldı ve yeni hedef OrtadoğŸu seçildi. 11 Eylül saldırıları sonrası uluslar arası sistemde hukuk kurallarına uygun(!) bir maskeyle Irak’a bir operasyon gerçekleşŸtirildi. İçerdeyse bu bir “Haçlı Seferidir” diyerek Katoliklerin desteğŸi alınmaya çalışŸıldı.

Ajandama bu tarihi büyük harflerle yazıp şŸu notu eklemişŸtim: “Bugün Dünya’da radikal değŸişŸikliklerin başŸlayacağŸı tarihi bir gün…” 

AldığŸım notlara göre zirve sonrası en dikkat çekici açıklamayı Fransa yapmışŸ: Yeni tehdidimiz resmen İran’dır demişŸ. Bugün geldiğŸimiz noktada yine Fransa’nın arz-ı endam edişŸini izliyoruz, ilginç değŸil mi? 

Yine füze savunma sisteminin kurulması ilerde çıkabilecek bir savaşŸ için ilk adımdı. Bu öneri de ABD’den gelmişŸti. Bakıyoruz ki, bugün ABD uçakları NATO kisvesi altında Lübnan’ı bombalıyor. 

19 Kasım’da Soli ܖZEL Habertürk Gazetesinde NATO’nun kendine yeni bir vizyon oluşŸturması gerektiğŸinden bahsetmişŸti. Çünkü NATO Sovyet tehdidine karşŸı kurulmuşŸtu ve Sovyetler yıkıldı. şžimdi yeni bir düşŸman belirleme zamanı gelmişŸti ve o da yapılan zirvede belirlendi.

Fakat tüm bu gelişŸmeler olurken Ahmedi Nejat çok dikkat çekici bir beyanat vermişŸ, toplantının yapıldığŸı sıralarda, “İran NATO’yu bir tehdit olarak görmüyor” demişŸti. Çünkü İran’da ABD’de biliyor ki, yeryüzünde ABD’yi iki saat içinde bitirebilecek tek ülke İran. Ancak kendi de silinir o ayrı. Fakat bu silinişŸ savaşŸla değŸil para ile. İran biliyor ki; “milli bir petrol borsası” kurarsa ABD ekonomik olarak çökecektir. Dolayısıyla İran’ın füzeden, bombadan, silahtan korktuğŸu yok. İran şŸuanda ABD’ye fazla üstüme gelme kendi petrol borsamı kurarım diyerek tehdit ediyor. Bu da ABD’yi zor durumda bırakıyor. Ancak… 

Ya denildiğŸi gibi İran’daki petroller bir süre sonra biterse? 

Bu sebeple İran’ın derhal nükleer enerjiye geçmesi gerekiyor. İran nükleer enerji hususunda aynı sebepten dolayı diretiyor ve de nükleer enerjiyi kuracaktır. 

Lizbon’da alınan kararların akabinde ocak aylarında başŸlayan Mısır ve Tunus olayları da çok nazik bir atmosferde değŸerlendirilmelidir. Demokrasi isteyen sivil halk darbeyi(!) yapıyor ancak sonrası “asker” yönetime el koyuyor. Peki, malum mevcut asker kimin adamıydı zaten? 

Aynı isimlerin değŸil mi? 

Demokrasi tümden kaybetti anlayacağŸınız Mısır’da. 

şžimdi Lübnan’da da aynı demokratik taleplerin olduğŸu bu yüzden isyanların çıktığŸı düşŸünülmesin. Zira Lübnan ile Mısır’daki başŸkaldırıların karakteristik özellikleri bile farklı. Lübnan’da isyancılar var, eli silahlı gruplar var oysa Mısır’da silahsız halk vardı.

Lübnan’da milli bir bilince kavuşŸmuşŸ bir kitle var Mısır’da ise o yoktu. 

Batı küresel İklim DeğŸişŸikliğŸini kendi varlığŸı için ciddi bir tehdit olarak görüyor. Lizbon’da yeni yurt arayışŸları noktasında kararlar alınmamışŸtır diyemeyiz. 

Peki, batı’nın canı mukaddes büyükleri kötü bir küresel değŸişŸiklik halinde nereye taşŸınacaklar dersiniz?

Benim kanaatimce o güne kadar karışŸtırdıkları, böldükleri, güçsüzleşŸtirdikleri, sömürdükleri ve parçaladıkları OrtadoğŸu’ya… 

Bütün işŸ OrtadoğŸu’yu o güne kadar her açıdan güçsüz, bitmişŸ bir halde bırakmak…

 

Kaddafi ile ilgili birkaç not ile bitiriyorum. 

BilindiğŸi gibi Kaddafi 70’li yıllarda darbeyle başŸa gelmişŸ bir subaydı. İlk işŸi ABD, İngiltere, Fransa, İtalya tarafından peşŸkeşŸ çekilen petrol borsasını millileşŸtirdi. 1974 BarışŸ harekÜ¢tında ABD’ye kafa tutup Türkiye’ye destek vermişŸti. 

Kaddafi ile birlikte Lübnan halkı milli bir bilinç kazandı. Batılı güçler bu yapılanları unutmadı.

Bugün yapılan haçlı seferi 70’lerin ve barışŸ harekÜ¢tının bir faturasıdır.

 

NATO maskesi altında bölgeye giren Türkiye tarihinin en büyük hatasını yapıyor. Irak’a girmesi gereken ülkemiz girmezken Lübnan’a girmeyi hangi haklı sebebe dayandırıyor? 

Tek geçerli sebebi var. 

Kaddafi sonrası oluşŸacak yeni düzende bizde söz sahibi olalım. Bu teoride güzel olsa bile pratikte egemen güçler bize bir hak tanımayacak ve işŸe yaramayacaktır.

Neden mi? 

Çünkü sırada İran ve Türkiye var. 1. PaylaşŸım SavaşŸı’ndan ders alınması gerek. Enver paşŸa ne kadar İngilizlere sizin yanınızda savaşŸa girelim diye istekte bulunduysa da kabul edilmedik. Nedeni belliydi o güne kadar Osmanlı’nın bölüşŸülmesiyle ilgili bir dizi aralarında antlaşŸmalar vardı. 

Bugün olmadığŸı ne malum? 

Yine de belirtmekte fayda var. 

Türkiye OrtadoğŸu’ya girmeli, ancak bu şŸekilde değŸil! 

Umarım, yazdıklarımız gerçekleşŸmez…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Erkam Adıgüzel 2011-04-15 18:40:46

Celal bey, analizleriniz bir gerçeğŸi ortaya koyuyor. Tebrik ediyorum.

banner90