banner102
 
 
 
Of Belediye BaşŸkanı Oktay Saral’ın ülke çapında yankı bulan “şŸükür namazı” polemiğŸi geçtiğŸimiz günlerde gündemde oldukça yer tuttu. TBMM’de yaşŸanan “peygamber gibi” tartışŸmasının hemen ardından gelen “şŸükür namazı” polemiğŸi, ilki kadar ciddi olmasa da ulusal ve yerel basında da bir şŸekilde yer buldu. Belki bu yazının konusu olarak siz de bunun üzerine birkaç kelam edeceğŸimi düşŸünüyor olabilirsiniz. Fakat şŸahsen bu polemiğŸi yazı konusu yapmak gibi bir niyetim yok tabiki. Zaten şŸükür namazı” polemiğŸinin belirli siyasi çevrelelerce istismar edildiğŸini, kısır bir tartışŸma ve gündemi bu şŸekilde meşŸgul etme amacı güttüğŸünü düşŸünenlerdenim.

Bu yazının orjini başŸkan Saral’ın Ak Parti Of Gençlik Kolları toplantısında yaptığŸı o polemikli konuşŸmanın diğŸer kısmı. Ve bence basın tarafından irdelenemeyen yönü. BaşŸkan Saral konuşŸmasının o bölümünde Ak Parti iktidarı ve Recep Tayyip ErdoğŸan başŸbakanlığŸında Türkiye’nin dışŸ politika da özne olduğŸu (yani kendi politikalarını kendi başŸına uygulayabildiğŸi) ve İslam dünyasının lideri konumuna geldiğŸini belirtmişŸti. Sayın başŸkanın Ak Parti mensubu olarak partisini övücü, parti lideri olan ErdoğŸan’ı öne çıkarıcı konuşŸma yapması kadar doğŸal birey yok tabiki. Her siyasi parti mensubu gibi siyasi demeçler vermesi gayet normal. Bununla birlikte sayın başŸkanın partisi ve lideri hakkında beyan ettiğŸi açıklamalar aslında gerçek mi yoksa kamuoyuna yansıyan yüzeysel bir algının ifadesi mi? Bence bunu da irdelemek lazım.

Türkiye, uluslararası arenada dik duruşŸ sahibi mi?
Türk dışŸ politikasının son 50 yılına damga vuran en önemli argüman Türkiye’nin AB üyeliğŸi sürecidir. Ak Parti iktidarının ilk yılından itibaren de en önemli dışŸ politika adımlarımız hep AB orjinli olmuşŸtur. ܖyleki 2003 yılından itibaren TBMM çatısı altında Ak Parti iktidarının getirmişŸ olduğŸu pek çok AB Uyum Yasası taslağŸı gelip geçmişŸ, bu yasalar Türkiye’nin AB yolundaki karnesine AB tarafından işŸlenmişŸtir. Nerdeyse AB tarafından verilen tüm “ev ödevleri” teker teker yapılmışŸtır. Peki karşŸılığŸında Türkiye ne almışŸtır? AB, hiçbir aday ülkesine yapmadığŸını Türkiye’ye yapmışŸ başŸta ekonomik destekler olmak üzere, serbest dolaşŸım vs gibi Türkiye’nin istediğŸi hiçbir konuda Türkiye’ye yardımcı olmayacağŸını beyan etmişŸ, tüm bunları üyelik sürecindeki yol haritasına yerleşŸtirip resmileşŸtirmişŸtir. Hatta öyleki Türkiye, AB’nin istediğŸi tüm adımları atsa dahi birliğŸe alınamayabileceğŸini Türkiye’ye deklare etmişŸtir. Türkiye ile adeta dalga geçilmişŸ, birliğŸin lokomotif ülkeleri Almanya ve Fransa (aslında onay veren iki ülke bunlardan başŸkası değŸil) “imtiyazlı ortaklık” gibi hakaretvari bir teklif yapmışŸtır. AB konusunda o kadar mağŸdur ve hayal kırıklığŸı yaşŸadık ki bizzat başŸbakan ErdoğŸan bile, geçtiğŸimiz günlerde AB ülkelerinin Ankara büyükelçilerine bu hayal kırıklığŸını birinci ağŸızla aktarmışŸ, AB’nin Türkiye’ye haksızlık ettiğŸini vurgulamışŸtır. Hatta ErdoğŸan Türkiye’nin AB konusunda nasıl bir vahim duruma düşŸtüğŸünü “ 50 yıldır kapısında bekletilen başŸka bir ülkede olmamışŸtır” şŸeklinde belirtmişŸtir.
 
Amerikan uçakları Irak ve Afganistan'a İncirlik'ten sorti yapmaya devam ediyor!
ܖte yandan yanı başŸımızda yaşŸanan Irak faciasında yaşŸadığŸımız 1 Mart Tezkere krizi hala hafızalarımızda. BaşŸbakan ErdoğŸan’ın Türkiye ekonomisinin kötü olduğŸunu ve IMF ile anlaşŸmamız gerektiğŸini, bu anlaşŸmanın da Türkiye’nin 1 Mart Tezkeresine onay verip Amerikan askerlerinin Türkiye üzerinden Irak’a geçmesine gerektiğŸi yönündeki açıklamaları da hatırlardadır. O dönem ABD BaşŸkanı Bush’un, kendisiyle görüşŸen ve 1 Mart Tezkeresi karşŸılığŸında alınacak mali yardımı tartışŸtıkları Ak Partili bakanlar YaşŸar YakışŸ ve Ali Babacan’a çıkışŸtığŸı “benimle at pazarlığŸı mı yapıyorsunuz?” sözü de hatırlardadır. Aradan 8 yıl geçmesine rağŸmen ABD ile değŸişŸen bir durum yok. ABD Irak savaşŸının tüm lojistiğŸinin yüzde 70’ini Adana İncirlik üssünden sağŸlamaya devam ediyor. Türkiye cidden dışŸ politikada başŸkan Saral’ın dediğŸi gibi özne durumda olsaydı yani kendi reel politiğŸini belirler durumda olsaydı acaba hergün bombaların patlayıp bugüne kadar 1,5 milyon insanın öldüğŸü savaşŸın müessibi olan ABD için İncirlik’ten lojistik köprüsüne izin verir miydi? Elbetteki hayır.
 
İslam dünyasına lider ülke olmak
BaşŸkan Saral’ın Türkiye’nin İslam Dünyasının lideri konumuna geldiğŸi açıklaması ise başŸka bir yanılgı konusu. Evet Türkiye İslam Dünyasının doğŸal lideridir. Hem tarihsel yönleri itibariyle hem de kendi potansiyeli ve gücü çerçevesinde bu Türkiye için biçilmişŸ kaftandır. Fakat teori de böyle olan durum, pratikte maalesef mevcut değŸil. Bunu bizzat başŸbakan ErdoğŸan kendi ağŸzından 19.01.2004’te Suudi Arabistan ziyareti sırasında Cidde’de  “İslam ortak pazarına ihtiyaç yoktur" açıkça belirtmişŸtir. İslam dünyasının lideri konumunda olmak demek, siyasi, ekonomik ve küresel çapta örgütler kurmak demektir. Fakat bunların hiçbiri Ak Parti iktidarı döneminde olmadığŸı gibi olacağŸı yönünde işŸaret de olmamışŸtır. GeçtiğŸimiz günlerde Katar’ın başŸkenti Doha’da gerçekleşŸtirilen ABD-İslam Dünyası Forumuna katılan başŸbakan ErdoğŸan’dan forum konusu olan ABD’ye esaslı bir “one minute” demesini beklerdik. Fakat ErdoğŸan’ın konuşŸması daha çok İslam terörle bağŸdaşŸmaz gibi kuru ve yalın cümlelerden ibaret oldu.Gazzede yapılanların insanlığŸa sığŸmayacağŸını sözle ifade eden ErdoğŸan, Türkiye’nin BM güvenlik Konseyi üyeliğŸinden hareketle İsrail hakkında önerge vermesini de beklerdik. Gazzeye sözle destek olmanın yanında fiili olarak da destek vermek gerekmez miydi? Türkiye geçici olarak elde ettiğŸi BM Güvenlik Konseyi koltuğŸunu bu gibi önemli konularda kullanmayacaksa acaba hangi konularda kullanacak merak ediyorum doğŸrusu.  
 
İslam dünyasının lideri olmak elbetteki lafla olmaz. Bir belediye başŸkanının, bir milletvekilinin yada sıradan bir hayranının demesiyle de olmuyor tabiki. Bunun için Türkiye’nin tarihsel ve potansiyel gücünün farkında olmak, medeniyetimizin batı medeniyeti karşŸısında ezik ve yenik düşŸtüğŸü gibi kompleks kokan bir anlayışŸta olmamak gerekir.  
 
BaşŸkanın açıklamaları temenniden öteye geçmiyor
Bu bilgiler ışŸığŸında başŸkan Saral’ın partisi ve lideri ErdoğŸan hakkında söylediklerinin maalesef bir yakışŸtırma yada beklentiden öteye geçemeyeceğŸini belirtmek gerekir. Bizzat lideri ErdoğŸan’ın ifadeleri bu tespitimizi net olarak ortaya koymaktadır. şžahsen Türkiye’nin İslam dünyasının lideri olmasını gönülden istemekle birlikte, Ak Parti’nin mevcut siyaset çizgisi ile bunun mümkün olamayacağŸının da farkında olmak gerek.  

Tüm bunlarla beraber başŸkan Saral’ın Türkiye’nin şŸahsiyetli dışŸ politika yapması ve eksen değŸil orjin ülke olmasını,  İslam dünyasına lider olma yönündeki bu inancına ben de katılıyor, ülkemizi bu noktaya taşŸıyacak siyasi irade ve kadroların bir an evvel işŸ başŸına gelmesini canı gönülden arzu ediyorum.

Saygılarımla…

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
imdat osmanoğlu 2010-02-19 09:00:56

sizde olmasanız gerçekleri öğŸrenemeyeceğŸiz .,.,ALLAH razı olsun sizden inş.

Avatar
M.Reşat KELEŞ 2010-02-20 11:16:14

Öncelikle sitenin hayırlı çalışmalara vesile olmasını diliyorum.Yazınızda önemli noktalara işaret etmişsiniz.Tebrik ediyor ve çalışmalarınızda hayırlı başarılar diliyorum.

Avatar
imdat osmanoğlu 2010-02-24 10:31:42

ALLAH her şeyin hayırlısını bilir,ilk zamanlar kendi kendime soruyordum bu adamlar neden milli görüş gömleğŸini çıkardılar diye üzülüyordum .,.,LJok şükür ki çıkarmışlar,ya çıkarmasalardı da bu yaptıkları zulmü milli görüş gömleğŸiyle yapsalardı halimiz ne olurdu .,.,ama bir gerçeğŸi de unutmamak lazım , miili görüş gömleğŸini çıkarırsan, birileri size çok iyi gömlek giydirir.,.,.,,

banner90