banner102
Allah Zülcelal vetagaddes hazretleri, insanlara dünyada ve sonsuz olan ahirette huzur ve saadet içinde yaşŸamaları için göndermişŸ olduğŸu Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Allah'a itaat edin, Peygamber'e de itaat edin, sizden olan ulu'l-emre de. Sonra bir şŸeyde anlaşŸmazlığŸa düşŸerseniz, hemen onu Allah'a ve RasÜ»lüne arzedin, Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inanan kimselerdenseniz..." (en-Nisa, 4/59)  buyuruyor. Bu yol gösterme ayeti Sevgili Peygamberimiz (Sallahu Aleyhi Vesellem) zamanında Sahabiler tarafından titizlikle uygulanıyordu. Peygamberimizin (Sallahu Aleyhi Vesellem) Allah Zülcelal’e kavuşŸmasından sonra dört büyük halife dönemine geçildi ve bu dönemde de ufak tefek sıkıntılar yaşŸansa da, biat görevi Müslümanların emiri durumunda olan Halifeye biat şŸeklinde gerçekleşŸti.  Sonraki dönmelerde Müslümanlar, her ne kadar sıkıntılı dönmelerden geçmişŸseler de biat görevini hafife almadan yerine getirmeye çalışŸtılar. Fakat ne hazindir ki Cumhuriyetin kurulmasıyla Halifelik kaldırıldı ve İslam’ın karşŸısında asırlarca mücadele etmişŸ milletlerin sistemi ile yaşŸama dönemine geçildi. Bunu da bir felaketten kurtulup, refah ve huzura kavuşŸma olarak ülkemiz insanlarına yutturdular.  Sonuç itibari ile de gelinen nokta aşŸikare şŸekilde ortadadır. %99’u Müslüman olan 75 milyonluk bir ülkede, Müslümanlar yüzlerce parçaya bölünmüşŸ vaziyette yaşŸıyorlar. Türkiye’de ve dünyada yaşŸayan yaklaşŸık 2 milyara yakın Müslüman’ın, zalimler karşŸısında ne durumda olduğŸu ve bu perişŸanlık karşŸısında ne derece birlikte hareket ettiğŸi de ortadadır. Bırakın birlikte hareket etmeyi Müslümanların sorunlarını zalimlerden yana tavır alarak çözmeye çalışŸtığŸımız bir dönemdeyiz.
Yıllarca biatsız yaşŸayan Müslümanların düşŸtükleri hal ortadadır. Fetva konusunda her kafadan bir ses çıkması, birçok kesimin kendisini fetva makamında görmesi ve İslam’a göre yaşŸayan Müslümanların azalıp, yaşŸayışŸına göre İslam’a inanan Müslümanların artması, başŸımıza gelen musibetlerin en büyüklerindendir. KomşŸunun komşŸusuna, akrabanın akrabasına, kardeşŸin kardeşŸine ve hatta evlatların ana-babasına güvenlerinin olmadığŸı bir dönemin içindeyiz.
Biat’ın bir diğŸer alanında ise;
Her Müslümanın günde beşŸ vakit eda etmesi gereken namaz, cemaatle kılınacağŸı zaman, namazı kıldıracak imama, arkasında bulunan cemaat biat ediyor ve namaza başŸlıyorlar. İmam Allahuekber emrini verir vermez arkasındaki cemaat de hiç tereddüt etmeden emre uyuyor ve birbirlerine kenetlenmişŸ ve omuz omuza olduğŸu halde bir emirin arkasında hareket ediyorlar. Bu hareketle tek başŸına kılınan namazdan yirmiyedi kat daha fazla sevap alınmışŸ oluyor. Yani birlikte hareket etmenin ve bir emirin emrine itina ile uymanın bereketi ortaya çıkıyor.  
Sevgili Peygamberimizin (Sallahu Aleyhi Vesellem )” İmamdan evvel rükÜ» ve secdeye varan ve imamdan evvel başŸını rükÜ»' ve secdeden kaldıran kimsenin başŸı, yarın ahirette eşŸşŸek başŸı olacak” (Sahih-i Müslim-647) sözü, gerçekten de çok iyi düşŸünülmesi ve algılanması gereken bir buyruktur. Namazda imam Allahuekber demeden ondan önce hareket edenlerin halleri, ahirette perişŸan ise, ya emir olarak belleyip biat ettiğŸi kişŸiden gayri hareket edenlerin halleri ne olacak diye düşŸünülmesi gerekilmez mi?
Maalesef günümüzde bir emire biat etme sıkıntısı, cemaatle kılınan namaza da sirayet etti. İslam’ı itina ile yaşŸayan kesimlerde dahi cemaatle kılınan namazlarda, imamdan önce hareket edenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. ܖzellikle yaşŸlı kesimlerde bir hayli fazla olan bu sıkıntı, her geçen gün artarak genç nesle de sirayet etmektedir. 
Namaza başŸlarken uydum imama diyor fakat namazın içerisinde her ne kadar imam ile birlikte hareket ettiğŸi gözükse de, maalesef imamın emrinden önce veya çok sonra hareket ederek, ahiretini perişŸan ediyor. 
Bu sorunu herkes kafasına göre yorumlandırır ve kendisine çıkar yol bulabilir. Fakat şŸunu iyi biliyorum ki namazda ve genel hayatta biat’sız ve biat sıkıntısı ile yaşŸamak, hem dünyamız hemde ahiretimiz için başŸlı başŸına felakettir.
Her ne kadar bir başŸlık altında bu konuyu anlatmaya çalışŸtıksa da, işŸin erbabı olmadığŸımız için tam maması ile konuyu anlatamadık. Bu eksikliğŸimizi, işŸin erbabı olan hocalarımızın camilerde vaaz konusu yaparak biat’ın her alanını detaylı şŸekilde, özellikle hutbeden anlatmalarını önemle rica ediyorum.
Bu konuyu basite indirgemeyerek, sorunun sadece fert sorunu olmadığŸı, aynı zamanda toplumsal sorun olduğŸunu da çok iyi bilmemiz gerekir. Vebalinin de ilgilendirdiğŸi alan kadar büyük olduğŸu, düşŸünmemiz gereken ayrı bir konudur.
Allah Zülcelal’in selamı, yeryüzünde zulmü ortadan kaldırma gayreti içinde olanlara olsun.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cevdet DEMİRTAŞ 2012-02-01 11:57:38

iktida, biat, intisap

banner90