banner102
 Güzel ahlakın temelinde, Güzel söz söylemek, saygı ve sevgi bağlarını geliştirmek vardır. Bu bağlar gelişirse, toplum o zaman huzur bulur. Bunun için yeni yetişen nesli yani çocukları güzel ahlak üzere yetiştirmek gerekir. Ayrıca çocuklarınızı güzel ahlak üzere yetiştirirseniz, amel defterinizin kapanmamasına da vesile olursunuz.

Güzel ahlak denince akla ilk gelen Sevgi Peygamber efendimizin ahlakıdır. O halde çocuklarınızı Rasulullah’ın ahlakı üzerine yetiştiriniz. Yüce Allah, onu güzel ahlakı tamamlayıcı olarak gönderdiğini beyan ediyor ve ‘Hiç şüphesiz sen, büyük bir ahlak üzerindesin.’ şeklinde buyuruyor Peygamberimize (Kalem/4)

Bir gün sahabeden birileri, Hz. Aişe’ye gelerek: ‘bize Rasulullah’ın ahlakını anlat’ dediler. O da: ‘Siz Kur-an okumaz mısınız?’ şeklinde cevap verdi. Onlar da: ‘okuruz’ dediklerin de: ‘öyle ise onun ahlakı Kur-an ahlakıdır.’ dedi.

O halde hem kendi ahlakınızın güzelleşmesi için Kur’an okuyup ve anlayınız, hem de çocuklarınızın Kur’an eğitimi almasını temin ediniz. Onlarla sağlıklı iletişim içerisine giriniz. Bilgilendirmediğiniz bir konuda, hatalarına karşın kızıp azarlamayınız. Hele ki  onlara asla çirkin söz söylemeyiniz!

Nedense günümüzde çirkin söz söylemek sanki mubahmış gibi çokça sarf ediliyor. Hele ki insanların kendi çocuklarına söyledikleri sözler, hiç de yenilir-yutulur cinsten değil. Yüce Allah’ın vermiş olduğu dil nimetini ve nefes nimetini bu çirkin sözler için harcamak ne kadar da bedbahtlıktır.

Yüce Allah, çocuklara öğretilmesi gereken en önemli hususları Kur’an’ı Kerim’in Lokman Suresi’nde bildirmiştir: ‘Hani Lokman da oğluna öğüt vererek demişti: Yavrum! Allah’a ortak koşma; çünkü ortak koşmak büyük bir zulümdür.’ (Lokman/13) 14 ve 15. ayetlerde ise, çocuğun anne ve babasını kendisine şirk koşabilir ihtimaliyle uyarıyor.

Hz. Lokman evladına verdiği nasihatine şöyle devam ediyor: ‘Yavrum haberin olsun ki yaptığın bir hardal tanesi tartısı olsa da bir kaya içinde veya göklerde yahut yerin dibinde gizlense Allah onu getirir, mizana koyar. Çünkü Allah, en ince şeyleri bilen her şeyden haberi olandır. Yavrum namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır. Başına gelene sabret, çünkü bunlar azmi gerektiren işlerdendir. Hem insanlara karşı avurdunu şişirme (böbürlenme), yeryüzünde çalımla yürüme! Çünkü Allah kendini beğenen hiçbir kimseyi sevmez. Yürüyüşünde tabii ol. (Kasılmadan yürü.), sesini alçalt. Şüphesiz ki seslerin en çirkini eşek sesidir.” (Lokman/16-20)

Çocuklarınızı, böbürlenmekten ve başkalarını küçük görmekten sakındırınız. Başkalarına çalım satmak, üstünlük taslamak, ayıplarını yüzüne vurup onları hakir görmek erdemlilik değildir ve bir Müslüman’a asla yakışmaz. İnsanlar içerisinde yüksek sesle konuşmak, bağırıp, çağırarak sokaklarda nâra atmak da erdemlilik değildir.

Çocuklarınıza sabretmeyi de tavsiye ediniz. Onlara faydalı ilim öğrenmeyi ve ilmiyle amel etmelerini söyleyiniz. Faydalı bildikleri ilmi başkalarına da aktarmaları gerektiğini belirtiniz.

Onların giyimleri kuşamları da sizin sorumluluğunuzdadır. Onlara ruh güzelliği yanında zahiri güzellik de temin ediniz. Ahlakının güzel olması yanında güzel görünümlü olmalarını da sağlayınız.

Bugün çocuklar sokak kültürünün esaretiyle karşı karşıyalar. Onları o kültürden uzak tutmaya çalışınız. Hatta o kültüre terk edilmiş başka çocukların da mümkünse kurtuluşuna vesile olunuz. Sokak kültürü her gün biraz daha çocuklarınızı sizden çekip alıyor.

Dinimizin uygun görmediği çok anormal kıyafetlerden tutun da; ayakkabı modeli, yüzükler, kolyeler, külhanbeyi tavırlar, argoca konuşmalar, saç sakal modelleri, şehvani duyguları körükleyici şarkılar, türküler vs. Sokakta insanın nefsi heva ve heveslerine uygun o kadar geniş şartlar oluşturuldu ki.

Bazen farkında olmadan çocukları o çirkinlikler içerisine kendiniz de itmiş olabiliyorsunuz. Mesela  İslam’a taban tabana zıt kültüre sahip batılıların ürettikleri saç modellerini çocuklarınıza uygun görüyoruz.

İbn-i Ömer ra dedi ki: ‘Bir gün Rasulullah sav bir çocuk gördü. Bu çocuğun saçlarının bir kısmı tıraş edilmiş, bir kısmı bırakılmıştı. Ashabını bundan men ederek Ya tamamını tıraş ediniz ya da tamamını bırakınız buyurdu.’ (Ebu Davut, Buhari, Müslim)

Üzerlerinde haklarınız olan ve onları güzel ahlak üzere yetiştirmeniz gereken çocuklarınızın gereği gibi başta Kur’an, Sünnet olmak üzere din eğitimini almalarını temin ediniz. Ayrıca pozitif ilim de denilen ‘bilim’ üzerine yatkın oldukları ve ilgi duydukları alanlarda (fen, tıp, astronomi, matematik vs.) gidebildikleri yere kadar destekleyip yardımcı olunuz.

Bir hadis-i şerifle bitirelim: ‘Yedi yaşında çocuklarınızı namaza alıştırın, on yaşında artık namazlarını kılsınlar.’ Buyuruyor Sevgili Peygamberimiz. Namaz hayatımızı disipline ettiği gibi güzel ahlakın da en önemli unsurudur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90