banner102

 

(Besmele hamdele ve salveleden sonra)

Allah ResÜ»lü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Ey gençler topluluğŸu! Gücü yeteniniz, evlensin. Çünkü bu, gözü haramdan daha iyi korur, edep yerini de. Gücü yetmeyen ise, oruç tutmalıdır. Çünkü orucun, şŸehveti kırma özelliğŸi vardır."(BuhÜ¢rÜ®)

Sosyal hayatın temel unsurunu oluşŸturan aile müessesesinin kuruluşŸu, düğŸün denilen merasimle başŸlar. DüğŸünler'in icrasında yöresel farklılıklar olsa da temel amaç aynıdır. Toplumun çekirdeğŸini oluşŸturan aile bu merasimle kurulur. Bunun içindir ki yapılışŸ şŸekli çok önemlidir.  Ailenin temelleri atılırken yapılacak yanlışŸlar, gelecekte önümüze bedelleri ağŸır olan sonuçlar çıkaracaktır.
Müslümanlar olarak düğŸünlerde nelere dikkat etmeliyiz? İlk olarak eşŸ seçerken hangi değŸerler göz önünde bulundurulacak?

Bu hususta müslüman fertler olarak efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem)in tavsiyelerine uygun hareket etmek elbette aile müessesesi için en önemli unsur olacaktır. KÜ¢inatın efendisi bir hadis-i şŸeriflerinde buyuruyor

"Güzellikleri sebebiyle kadınlarla evlenmeyin. Çünkü güzelliklerinin onları (kibir ve gurur sebebiyle) alçaltacağŸından korkulur. Onlarla mal ve mülkleri sebebiyle de evlenmeyin, zira mal ve mülkün onları azdıracağŸından korkulur. Fakat onlarla dindarlığŸı esas alarak evlenin. Yemin olsun, burnu kesik, kulağŸı delik siyÜ¢hi dindar bir köle (dindar olmayan hür kadınlardan) efdaldir."(Kütüb-i Sitte,6532) 

"Mü'min, ALLAH'a takvadan sonra en ziyade Saliha(gerçek dindar) bir zevceden hayır görür. Böylesi bir kadına emretse itaat eder. Ona baksa sürur duyar, bir şŸeyi yapıp yapmaması hususunda yemin etse, kadın bunu yerine getirerek onu yeminden kurtarır, kadınından ayrılıp uzak bir yere gitse, kadın hem kendi namusu ve hem de adamın malı hususunda hayırhah ve dürüst olur.(Kütüb-i Sitte, 6532 )

“Ahlakını ve dinini beğŸendiğŸiniz biri (kızınızı istemek için) size geldiğŸi zaman onu(kızınızla)evlendirin. EğŸer bunu yapmazsanız yeryüzünde fitne ve büyük fesat çikar.”

Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem )in EşŸ seçimindeki tavsiyelerine dikkat edecek olursak burada dindarlık en önemli husus olarak karşŸımıza çıkmaktadır. Buradaki dindarlıktan kasıt hayat ölçülerini tamamen dinin emir ve yasaklarına göre ayarlayan kimsedir. Bu hususta erkek ve kadın ayrımı yoktur.

Yukarda ki tavsiyeler gereğŸince eşŸ seçildikten sonra yapılacak hazırlıklarda da yine kÜ¢inatın efendisi(sallallahu aleyhi vesellem)e kulak vermeliyiz. "ResÜ»lüllah (sallallahu aleyhi vesellem), Hazreti ܂işŸe(RadıyallÜ¢hü anhÜ¢)yı, elli dirhem değŸerinde ev eşŸyası mukabilinde nikahladı."(tirmizi)
“Hatunların en bereketlisi mehri en az olandır”.(ibni hibban)
Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem)in hanımlarının ev eşŸyası, bir el değŸirmeni, bir su testisi, yüzü deri içi hurma lifleriyle dolu bir yastıktan ibaretti. Bazı hanımlarına da iki avuç arpa ile ziyafet vererek evlenmişŸtir.
Burada üzerine durulması gereken husus eşŸler düğŸün hazırlığŸı yaparken kesinlikle israfa kaçmadan sadece ihtiyaçları olan şŸeyleri almalıdırlar. Maalesef günümüzde düğŸün hazırlığŸı denilerek milyonlar harcanıyor. Bu ise birçok gencin bekÜ¢r kalmasına sebebiyet veriyor.

Burada orta yolu tutmak erkek tarafını ezmemek ileriki zamanlarda kız tarafının lehinde olacaktır. EğŸer düğŸünde erkek, gücünün üstünde harcama yapıp borçlanacak olursa, düğŸün sonrası çileyi beraberce çekecekleri unutulmamalıdır.

 DüğŸünü nasıl yapmalı?
Dikkat edilmesi gereken en önemli husus düğŸüne gelen erkek ve kadın misafirler düğŸün sahibi tarafından haremlik ve selamlık dediğŸimiz şŸekilde, ayrı ayrı oturtulmalıdır.  EğŸer mekÜ¢n tek ise araya perde çekilmeli, Erkek ve kadınların birbirlerine karışŸmamaları için gerekli tedbirler alınmalıdır.
DüğŸün yerinde gelin, kadınlar arasında olmalı, damat ise erkekler arasında bulunmalıdır. HediyeleşŸme(takı) Ü¢deti böylece yerine getirilmelidir. Yani kadınlar gelin hanıma erkekler ise damat efendiye takılarını takmalıdırlar. Gelin ve damadı bir yere dikip kadın erkek karışŸık bir şŸekilde, hediyeleri sunmak caiz değŸildir.

DüğŸünde eğŸlence ye gelince bu hususta Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)“EvliliğŸin alÜ¢meti nikÜ¢hın Ü®lÜ¢n edilmesidir.” buyurmuşŸtur (Nesܢܮ, NikÜ¢h, 72)

DüğŸünde harama girmeksizin meşŸrÜ» çerçevede eğŸlenmeye imkÜ¢n verilir. ResÜ»lullah (sallallahu aleyhi ve sellem) “Gayr-i meşŸrÜ» birleşŸme ile meşŸrÜ» evliliğŸi birbirinden ayıran şŸey, def çalmak ve ilÜ¢n etmektir” buyurmuşŸtur.(TirmizÜ®, NikÜ¢h,6/İbn-i MÜ¢ce, NikÜ¢h, 1896)

Rubey binti Muavviz Radiyallahu anhÜ¢ anlatmışŸtır: Ben gelin olduğŸumun kuşŸluk vaktinde ResÜ»lullah(sallallahu aleyhi ve sellem) evlenme merasimime geldi. O sırada küçük kızlarımız deflerini çalmakta ve Bedir günü şŸehit düşŸen atalarının kahramanlıklarını nağŸme ile dile getirmekte idiler. Nihayet içlerinden biri: “Aramızda yarını bilen bir Peygamber vardır” dedi. Bunun üzerine ResÜ»lullah(sallallahu aleyhi ve sellem )“Bu sözü bırak da, bundan önce söylediklerini söylemeye devam et” buyurdu.(TirmizÜ®, NikÜ¢h, 1096)

Burada dikkat edilmesi gereken husus, kadınlar kendi aralarında içerisinde harama sevk bulunmayan birtakım mÜ¢ni ve şŸiirleri erkeklerin duymayacağŸı şŸekilde söylemeleridir. Asla erkek kadın bir arada bu türden şŸeyler yapmaları dahi caiz olmaz.

DiğŸer taraftan düğŸünde Kur’ani kerim okunması merasimin İslam kaidelerine uygun icra edilmesi anlamına gelmez. Çünkü kuran okuyarak değŸil kur’an a uyarak müslüman ca bir düğŸün yapılabilir.

DüğŸünde yemek vermek sünnettir. 

ResÜ»lullah(sallallahu aleyhi vesellem ), Abdurrahman bin Avf radiyallahü anh’ın üzerinde zÜ¢ferÜ¢n kokusu (düğŸünde sürülen koku) görünce sordu:
“Bu ne hal?” 
Abdurrahman bin Avf radiyallahü anh: “Bir kadınla bir miktar altın mehir karşŸılığŸında evlendim” dedi.  ResÜ»l-i Ekrem (sallallahu aleyhi vesellem)
“ALLAH mübÜ¢rek eylesin. Fakat bir koyunla da olsa düğŸün ziyÜ¢feti ver” buyurdu.( Nesܢܮ, NikÜ¢h, 74, 75; Müslim, NikÜ¢h, 79, 80; TirmizÜ®, NikÜ¢h, 10;)

Enes bin MÜ¢lik radiyallahü anh anlatmışŸtır: ResÜ»lullah (sallallahu aleyhi vesellem)’ın bir düğŸününde annem yemek hazırlamışŸ, göndermişŸti. ResÜ»lullah (sallallahu aleyhi vesellem) bana“Onu koy. Git filanı, filanı, filanı ve karşŸılaşŸtığŸın herkesi çağŸır” buyurdu ve bir çok adamın ismini söyledi. Gittim, ResÜ»lullah (sallallahu aleyhi vesellem)in adlarını söylediğŸi kimseleri ve rastladığŸım herkesi çağŸırdım. ܜç yüz kadar kişŸi geldiler. 

Resܻlullah (sallallahu aleyhi vesellem)
“Onar onar halka yapsınlar ve herkes yesin.” buyurdu. İlk gurup doyuncaya kadar yedi, kalktı. Sonra diğŸer gurup doyuncaya kadar yedi, sonra diğŸer gurup yedi. Herkes yedikten sonra ResÜ»lullah (sallallahu aleyhi vesellem)
“YÜ¢ Enes! Sofrayı kaldır!” buyurdu. 
Ben de sofrayı kaldırdım. Fakat yemeğŸi ilk koyduğŸumda mı daha fazlaydı, yoksa kaldırdığŸımda mı fazlaydı; bilemedim.”(Nesܢܮ, NikÜ¢h, 84; Müslim, NikÜ¢h 94; BuhÜ¢rÜ®,4/234)
Allah ResÜ»lü( sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu:
"En kötü yemek, zenginlerin çağŸırılıp, fakirlerin çağŸırılmadığŸı düğŸün yemeğŸidir. Kim davete gelmezse, Allah ve ResÜ»lüne Ü¢si olur." (BuhÜ¢rÜ®-nikah)
Bundan dolayıdırki özellikle fakir kimseleri de düğŸüne davet etmeliyiz.  Davet edildiğŸimiz düğŸüne icabet sünnettir. Ancak bakılır. DüğŸün yerinde haram işŸlenmiyorsa gideriz. Aksi bir durum varsa gitmeyiz. Çünkü asıl olan günah işŸlememektir.
ResÜ»lullah (sallallahu aleyhi vesellem)evlenen insanı tebrik edeceğŸi vakit: “ALLAH mübÜ¢rek etsin. Tebrik ederim. ALLAH sizi mutlu kılsın ve sizi hayırla bir araya getirsin” buyururdu.(TirmizÜ®, NikÜ¢h,7) 
DüğŸün hususunda söylenecek çok şŸey olsa da biz şŸimdilik bu kadarla iktifa ediyoruz. Allah (c.c.)a emanet olunuz.

Selam hidayete tabi olanların üzerine olsun.

Esselamu aleyküm ve rahmetullahi veberekatuh.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
turgut koca 2012-09-07 11:19:04

hocam berhaba evlilikte evlenen erkek 40gün gerdek gecesine girmemeli diye duydum çünki haram varsa vucutta 40 gününcügün haram çıkıyor ozaman birleşme olabilirmiş ve hayırlı çocuk olurmuş doğŸrumu

Avatar
emin ay 2012-09-08 16:46:51

hocam selamün aleykum taşıyıcı anne nedemek günahmı çevremde duyuyorum sakıncaları nedir

Avatar
emin ay 2012-09-18 11:02:30

hocam hala bir haber vermediniz bu çocuklar topluma kazandırılabilirmi

Avatar
A.AKÇAY 2012-09-18 20:47:39

Nasıl doğŸarsa doğŸsun her çocuk masumdur. zinadan olsa bile.
Hatta aldırılması caiz değŸildir. aldıran cinayet işlemiş olur.
Taşıyıcı anne:erkeğŸin spermi kendi eşinin rahminde gelişememesi durumunda bir başka kadının rahminde spermin yerleştirilip orada bebeğŸin gelişmesi. bu zinanın bir başka şeklidir ve caiz olmaz.allaha emanet olun.

Avatar
emin ay 2012-09-20 17:54:36

hocam bu zina çocuklar ya devlet dairesin de görevli olursa devlete zarar gelirmi

Avatar
OF-TRABZON-ALMANYA=61 2012-09-21 22:36:55

emin bey sen sürekli zina zina zina diyorsun senin korkun ne? ACABA?.

Avatar
emin ay 2012-09-22 16:38:35

of trabzon61 zinayla çocuk dünyaya gelirse devlet bakacak diyor bakanlar peki bunlar yarın büyüdüğŸü zaman ülkemizi yönetirlermi yani başımıza idareci olurlarmı

Avatar
ARİF BAL 2012-10-05 12:48:53

HOCAM EVLİLİK DIŞI LJOCUK DÜNYAYA GETİRMEK CEZASI İSLAMDA NEDİR

banner90