banner102

“Kaleme ve yazdıklarına yemin olsun ki ” diye başŸlayan sure kutsal kitabımız Kuranı Kerimin 67. Suresi Kalem suresidir.

Yüce Allah kalemin ve yazmanın ne kadar önemli ve sorumlu bir işŸ olduğŸunu beyan için sureye, kaleme ve yazdıklarına yemin ederek başŸlıyor. Onun için kalemin yazdıkları mutlaka ama mutlaka hak ölçüleri içerisinde olmalıdır.

Kalem sayesinde yazılan satırlar ve yazılar bir kültür birikimi meydana getirir ve biz buna“yazılı kültür” deriz. İşŸte kültürü nesilden nesile aktaran yazılar ve kitabeler hem ölüp giden insanların gelen nesillere bıraktığŸı bir kültür mirası, hem de konuşŸmalarıdır.

ܖnceki nesiller kalemleriyle yazdıkları vasıtasıyla bize konuşŸurlar, bize öğŸretirler ve bize bilgi zenginliğŸi kazandırırlar.

Kalem olmasaydı geçmişŸin kültür mirasıyla bağŸ kuramayacak, geçmişŸ medeniyetleri yeterince tanıyamayacak ve onlarla konuşŸamayacaktık. Neler düşŸündüğŸümüzü, neler yaşŸadığŸımızı, medeniyette ve insanlıkta aldığŸımız mesafeyi hep o kalemin yazdığŸı satırlarla nesillerimize aktaracağŸız.

GeçmişŸtekiler de bize öyle anlattı, biz de öyle anlatacağŸız, ama hakkı ve hakikati yazarak.

Allah Resulü (s.a.v.) bir hadislerinde şŸöyle buyurmuşŸtur: “KişŸi nereye varacağŸını bilmeden Allah’ın hoşŸnutluğŸunu gerektiren bir kelime konuşŸur da Allah bu kelime ile, zatına kavuşŸacağŸı güne kadar o kul için hoşŸnutluğŸunu yazar. Bir kişŸi de nereye varacağŸını düşŸünmeden Allah’ın öfkesini gerektiren bir kelime konuşŸur da Allah bu kelime ile, zatına kavuşŸacağŸı güne kadar o kul aleyhine öfkesini yazar.” Bu hadisin ravilerinden birisi olan Alkame hazretleri şŸöyle demişŸ: “bu hadis beni nice sözlerden alıkoymuşŸtur.”

Müslüman konuşŸurken ve yazarken mutlaka ahiret olgusun da düşŸünmeli. Söz uçar yazı kalır, derler ama aslında söz de uçmuyor. Bizler konuşŸuruz, yazarız ama bizim de konuşŸtuklarımızı ve yazdıklarımızı yazanlar var. İşŸte ayeti kerime “İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen yazan hazır bir melek bulunmasın.”(Kaf/18)

İnsanın içinde kendi aleyhine çalışŸan bir güç vardır. Bu güç de eğŸitilmemişŸ, gelişŸtirilmemişŸ, ham kalmışŸ nefistir. Nefis insana emirler yağŸdırmakta ve ona vesveseler vermektedir. Yüce Allah Yusuf suresi 53. Ayetinde bu gerçeğŸi şŸöyle beyan ediyor: “Çünkü nefis gerçekten kötülüğŸü emreder.” Bunun için aklımıza her geleni geldiğŸi gibi yazarsak veya konuşŸursak yanılma payımız artar. Bundan dolayı konuşŸurken yazarken nefsi hevamıza uymamalıyız. Mutlaka vahiy ve hadis ölçülerine uymalıyız. Evet bir gün düşŸündüklerimizden, konuşŸtuklarımızdan ve de yazdıklarımızdan sıgaya çekileceğŸimizi unutmamak dileğŸiyle Yunus Emre’den bir dörtlük:

Okumaktan murad ne?

KişŸi hakkı bilmektir.

Sen okudun okudun hakkı bilmezsin,

Ha bu kuru bir emektir. 

Ne mutlu hakkı bilip, hakkı yazanlara…

Allah’ın selamı üzerinize olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Faruk K. 2013-04-02 12:16:47

İster yazar, ister konuşan olsun bu kurallara uyulması gerektriğŸini her bireyin bilmesi gerekiyor. LJünkü yazar olmayan başka bir alnada bir yazı yazabilir. Öylesine de yazabilir. Bu dikkatleri anlamadan ister boş bir yazı yaz istersen köşe yazısı yaz farketmeyecektir. BelirttiğŸiniz gibi ne söz uçar nede yazı. Zaten, her nefesin hesaba çekileceğŸini düşünürsek, nasıl uçabilir ki? Mevla cümlemizi nefsi için değŸil, inanlığŸa yarar için yazmayı ve konuşmayı nasip eylesin. Amin

Avatar
temel ezik 2013-04-03 09:43:46

hocam siz akp kötülemeyim akp bizlere her yıl kömür veriyor ramazanlarda gıda daha ne versin akp hizmetleri ortada kişi milli gelir 12bin dolar

banner90