banner102

Asrın deneyinde sonuç açıklandı

Evrenin oluşumu hakkında çok önemli bilgiler taşıdığı varsayılan Higgs bozonu ile ilgili deneyin sonuçlarını açıklıyor.

04 Temmuz 2012 Çarşamba 12:28
Asrın deneyinde sonuç açıklandı

İsviçre'de bulunan dünyaca ünlü CERN Laboratuvarları, evrenin oluşŸumu hakkında çok önemli bilgiler taşŸıdığŸı varsayılan Higgs bozonu ile ilgili deneyin sonuçlarını açıklıyor.

 



İsviçre'deki Avrupa Nükleer AraşŸtırma Merkezi (CERN), 'Tanrı ParçacığŸı' olarak bilinen Higss bozonu olması muhtemel yeni bir atomaltı parçacığŸının bulunduğŸunu açıkladı.

CERN'e ait Büyük Hadron ܇arpışŸtırıcısı'ndan (BH܇) elde edilen sonuçlarda keşŸfedilen atomaltı parçacığŸının Higgs bozonu olabileceğŸi söylendi.

ABD'nin Illinois eyaletindeki Fermilab araşŸtırma merkezi uzmanları da dün yaptıkları açıklamada, "elde ettikleri verilerin, Higgs bozonunun varlığŸını kuvvetle desteklediğŸini" bildirmişŸti.

Deneylerini Tevatron parçacık hızlandırıcısında yapan bilim adamları, kesin sonuçlar için CERN'den, dünyanın en büyük parçacık çarpışŸtırıcısı BH܇'den elde edilen veriler hakkında bugün yapılacak açıklamaların beklenmesi gerektiğŸini söylemişŸti.

CERN'deki bilim ekiplerinden birinin başŸı olan Joe Incandela, yeni elde edilen verilerin, Higgs bozununu şŸüpheye yer bırakmayacak ölçüde kesin hale getirecek düzeyde olduğŸunu söyledi.

Ancak Incandela, yeni bulunan parçacığŸın çok küçük ve tarif edilmesi zor, genellikle "Tanrı parçacığŸı" olarak adlandırılan, evrendeki tüm maddelere boyut ve şŸeklini verdiğŸine inanılan Higgs bozonu adlı atomaltı parçacığŸı olduğŸunu henüz teyit etmedi.

 

AA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90