banner102

AGD Ahiliğe yeni bakış açısı getirdi

AGD Çalışan Gençlik Komisyon Başkanı Altay, “Ahilik haftasını kutlamıyoruz, Ahilik ahlakının 365 gün yaşam biçimimiz olması için çalışıyoruz.” dedi.

24 Ekim 2015 Cumartesi 06:38
AGD Ahiliğe yeni bakış açısı getirdi
Anadolu Gençlik Derneği tarafından unutulmaya yüz tutmuş bir ahlak anlayışı daha yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. Senede bir defa belirli gün ve haftalar çerçevesinde hatırlatılan Ahilik, Anadolu Gençlik Derneği Genel Merkez Çalışan Komisyonu tarafından “365 Gün Ahilik” sloganıyla yılın her günü ve günün her saati ticaret hayatımızda yer alması için bu seneki Ahilik haftasına yeni bir bakış açısı getirdi.

“Ahilik kutlanacak bir nostalji değil, yaşanılacak bir İslam ahlakıdır.” diyen Anadolu Gençlik Derneği Çalışan Gençlik Komisyonu Başkanı Hüseyin Altay gerçekleştirecekleri bu faaliyet ile birlikte insanımızın ticaret hayatındaki davranışlarının Osmanlı dönemindeki gibi bir ahlak çerçevesinde ortaya konulacağını söyledi.



Hüseyin Altay şöyle devam etti: “Ahilik toplumda yaşayan herkesi birbirine yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışma kurulmasını sağlayan bir medeniyettir. Ahiler, bir toplumda fertleri birleştiren müşterek kıymetler olmadığında ve bağlar kurulmadığında veya sahip olunan değerler kaybedildiğinde, görünüşteki bütünlüğe rağmen, birliğin bozulacağı, toplumun içten içe parçalara ayrılacağı bilincindeydiler. Ahiliğin asıl amacı toplumun top yekûn kalkınmasıdır. Ahilik şımarıklığa, israfa, tembelliğe ve miskinliğe karşıdır. Yani maddi zenginlik, manevi zenginlikle birlikte olmalıdır. Ahilik anlayışının öncelendiği bir toplumda üretmeden, çalışmadan üleşmek mümkün olmadığı gibi, gayri ahlâki bir usulle para kazanma ve zengin olma yolları da kapalı idi. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilikte bir “ahlak” kuralı hâlini almıştı. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalı idi. Ahi kendi kendine yeterli insan olmalıdır. Kimseye yük olmayacak kendi elinin ekmeği ile ayakta kalacak; bununla da kalmayacak ekmeğini herkesle paylaşabilecektir.”

“Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesi”

Ahilik’in Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan bir esnaf dayanışma teşkilâtı olduğunu aktaran Altay, ”Ahilik Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.”

“Eline, diline, beline sahip olmak”

Röportajın devamında Altay şöyle devam etti;

“Ahilik halkın sırtından geçinenlere, haksız kazanca, hileli işlere, rüşvete hele hele bir köşeye çekilip tembel tembel oturanlara karşı çıkmış, onlarla mücadele etmiştir. Ahilik düzeninde, iş ve meslek ahlâkını mecburi kılan kurallar geliştirilmiştir. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde “hırs” ve bencillikten uzakta durmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir pir’den, üstattan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için herkese saygı, sevgi göstermek, Ahiliğin mutlaka uyulması gerekli görülen, ahlâk ve görgü kurallarını oluşturuyordu. Günümüzde sağlıksız ortamlarda iş güvencesi olmadan çalışan gençleri gördükçe ahiliğin ne büyük bir ihtiyaç olduğunu daha iyi anlıyoruz. Ülkemizde yaklaşık yirmi üç milyon çalışan genç bulunmaktadır. Bu gençlerimize; “Eline, diline, beline sahip olmak” olarak özetlenen Ahilik anlayışını mutlaka öğretmeliyiz. Çalışan genç emeğinin hakkını alın teri kurumadan alabiliyorsa, işveren çalışanın hakkını gözetip onları koruyabiliyorsa; aile, toplum, bir şehir ve tüm ülke adalet ve hak üzerine olduğu için huzurlu, güvenli ve yaşanabilir bir yer olur. Ahilik belirli bir haftaya sıkıştırılarak kutlanacak bir nostalji değildir. Ecdadımızın İslam’dan ve Kur’an’dan beslenerek oluşturduğu bir ticaret medeniyetidir. Bu yüzden 365 gün yaşanmalı ve tüm hayatı kapsamalıdır. Günümüzde ticaret hayatımızda özlediğimiz ve beklediğimiz yaşam biçimidir. Anadolu Gençlik Derneği Çalışan Gençlik komisyonu olarak tüm gençlerimizi “Önce Ahlak ve Maneviyat” ilkemizle çalışmalarımıza katılmaya çağırıyoruz ve işyeri sahiplerine sesleniyoruz: ‘’Bir ülkenin gerçek gücü eğitilmiş gençleridir.

Yıllarca yapmış olduğumuz çalışmalarla “Yaşanabilir Bir Türkiye”, “Yeniden Büyük Türkiye” olma ve ‘’Yeni Bir Dünya’’ kurma gayretlerimiz artarak devam etmektedir. Çalışan gençlerimizin gayretleri ile ‘’Yeni Bir Dünya’’ sevdamız inşallah gerçekleşecektir.’’

TV5 Haber.com

Son Güncelleme: 24.10.2015 06:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90