banner102

Bebekleri 'dondurarak' yaşatacaklar

Doğum sırasında oksijensiz kaldıkları için ilerde zihinsel ya da bedensel engelli olma riski bulunan bebekler artık ''dondurularak'' yaşama döndürülüyor.

09 Mayıs 2011 Pazartesi 10:49
Bebekleri 'dondurarak' yaşatacaklar
Türkiye'de ilk kez Ankara Dr. Sami Ulus Kadın DoğŸum, ܇ocuk SağŸlığŸı ve Hastalıkları EğŸitim ve AraşŸtırma Hastanesi'nde uygulanmaya başŸlanan ''Servo Kontrol'' adı verilen, vücut ısısını yaşŸamsal değŸerin altına düşŸürerek belirli bir seviyede sabitleyen sistem, ters gelen ya da doğŸum sırasında başŸka bir nedenle oksijensiz kalan bebeklerin ilerde zihinsel ya da bedensel engelli olmalarının önüne geçiyor.

Ankara Dr. Sami Ulus Kadın DoğŸum, ܇ocuk SağŸlığŸı ve Hastalıkları EğŸitim ve AraşŸtırma Hastanesi BaşŸhekimi Doç. Dr. Nurullah OkumuşŸ, dünyada büyük yankı bulan, İngiltere'de dondurularak yaşŸama döndürülen bebeğŸe uygulanan sistemin, Türkiye'de de bundan sonra bir çok bebek için umut olacağŸını bildirdi.

Bir hücrenin yaşŸaması için enerji üretmesi gerektiğŸini, bunun için de oksijene ihtiyaç duyduğŸunu anlatan OkumuşŸ, aksi takdirde beyin hücrelerinin yok olduğŸunu, bu durumda da beyin hasarı ortaya çıktığŸını bildirdi.

DoğŸum sırasında, ters gelme ya da kordon dolanması gibi nedenlerle oksijensiz kalan bebeklerde ilerde fiziksel ya da zihinsel sorunlar ortaya çıktığŸını ifade eden OkumuşŸ, ''dondurma'' tedavisiyle bunun önüne geçildiğŸini bildirdi.

OkumuşŸ, Türkiye'de ilk kez Dr. Sami Ulus Kadın DoğŸum, ܇ocuk SağŸlığŸı ve Hastalıkları EğŸitim ve AraşŸtırma Hastanesi'nde uygulanmaya başŸlanan ''servo kontrol'' yöntemiyle ilgili şŸu bilgileri aktardı:

''Bu yöntemle hücrenin metabolizması yavaşŸlatılıyor. Böylece vücutta oksijen, dolayısıyla da enerji ihtiyacı azalıyor. Oksijensiz kalındığŸında vücudun hasara en yatkın olduğŸu dönem, ilk günlerdir. 'Hipotermi' dediğŸimiz, vücut ısınının düşŸürüldüğŸü bu tedaviyle, hasar oluşŸumu engellenmeye çalışŸılıyor. Normal bir insanın vücut ısısı 36.5-37.5 derece arasındadır. Biz bu yöntemle vücut ısısını 33.5 dereceye düşŸürerek sabitliyoruz. 3 ya da 4 gün bu şŸekilde tedavi devam ediyor. Bu süre sonunda vücut ısısı yavaşŸ yavaşŸ artırılıyor. Böylece hücrelerde tekrar kanlanma başŸlıyor.''

''Dondurma'' yönteminin, ülkede bir kaç yenidoğŸan yoğŸun bakım merkezinde uygulandığŸını, ancak, düşŸürülen vücut ısısının sabitlendiğŸi ''servo kontrol'' sisteminin sadece Ankara Dr. Sami Ulus Kadın DoğŸum, ܇ocuk SağŸlığŸı ve Hastalıkları EğŸitim ve AraşŸtırma Hastanesi'nde uygulandığŸını ifade eden OkumuşŸ, düşŸürülen vücut ısısının sabitlenmesinin, ayarlama yapılması için sürekli müdahalede bulunulmasını gerektirmediğŸi için tedavide büyük yarar sağŸladığŸını bildirdi.

Doç. Dr. OkumuşŸ, ''Hastanın vücut ısısının hem düşŸürülmesi, hem de tekrar yükseltilmesi belirli bir kademede yapılıyor. Tedaviyle sadece beyin değŸil, diğŸer organlar da korunuyor'' diye konuşŸtu.

Kısa bir süre önce, doğŸum sırasında 20 dakika oksijensiz kalan bir bebeğŸin tedavi sayesinde sağŸlığŸına kavuşŸturulduğŸunu anlatan OkumuşŸ, 3 gün önce dünyaya gelirken yine oksijensiz kalan bir başŸka bebeğŸin de aynı yöntemle yaşŸamını sağŸlıklı olarak sürdürmesinin sağŸlanacağŸını söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90