banner102

ORGAN BAĞIŞI HAFTASI OF’TA KUTLANDI

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası ile ilgili olarak Of Devlet Hastanesi’nde bir etkinlik düzenlendi.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
05 Kasım 2022 Cumartesi 18:19
ORGAN BAĞIŞI HAFTASI OF’TA KUTLANDI

Etkinliğe Trabzon İl Organ Nakli Sorumlusu Op.Dr.Yavuz Çakıroğlu, Of İlçe Sağlık Müdürü Dr.Barış Çağlar, hastane personeli, vatandaşlar ve basın temsilcileri katıldı.

Etkinlik programının açılış konuşmasını Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Şaban Uysal yaptı. Dr.Uysal yaptığı açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi; ‘’ Bağışlanan her organ filizlenen bir hayattır. Bu konuda ülkemiz de farkındalık oluşturulması amacıyla 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nı hastanemizde bu etkinlik ile kutlamak istedik. Organ Bağışı, kişinin hayatta iken hür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdiğinde ( Beyin ölümü ) organlarının başka hastalara sağlık bulmaları amacıyla nakil edilmesine izin vermesidir. 18 yaşından büyük akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir. Organ Bağışı iki şekilde yapılabilir. 1-Kadavradan organ bağışı ( Beyin ölümü durumunda ) 2-Canlıdan organ bağışı ( dördüncü derece akrabaya kadar ) Bizim esas üzerinde durmak istediğimiz ve ülkemizin ihtiyacı olan kadavradan organ bağışıdır. Çünkü bu durumda en az 3-5 organ nakli ile 3-5 hasta hayat bulabilir. Ülkemiz organ nakli konusunda son derece donanımlı ve sayısı fazla olan merkezlere ve hekimlere sahiptir. Organ bağışını artırırsak, tek umudu yeni bir organ olan hastalarımıza çözüm bulabiliriz.

Ülkemizde organ olarak; Karaciğer, böbrek, pankreas, ince bağırsak, kalp, akciğer ve deri nakilleri yapılabilirken, doku olarak da; kemik iliği, kornea ve kalp kapak nakilleri yapılabilmektedir. Sağlık Bakanlığımızın tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında ‘’ Organ Bağışı Sorumlusu ‘’ yada koordinatörü bulunmaktadır. Bağışta bulunmak isteyen kişi iki şahit huzurunda organ bağış kartı almaktadır’’

3-9 Kasım Organ Bağışı haftası kutlama etkinliği tüm personelimiz de ve vatandaşlarımız da bir farkındalık ve bilinç oluşturmasını diler, tüm katılımcılara ve özellikle Trabzon İl Organ Nakli Sorumlusu Op.Dr.Yavuz Çakıroğlu’na çok teşekkür ederim.

Açılış konuşmasından sonra Op.Dr. Yavuz Çakıroğlu kapsamlı slayt eşliğinde bir sunum yaptı. Program sonunda organ bağışında bulunan personellere kartları Op.Dr. Yavuz Çakıroğlu, Of İlçe Sağlık Müdürü Dr.Barış Çağlar ve Of D.H. Başhekimi Op.Dr.Şaban Uysal tarafından verildi. Her yıl etkinliğe katılan Op.Dr.Yavuz Çakıroğlu’na Başhekim Dr.Uysal tarafından teşekkür Plaketi verilmesi ile program sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90