banner102

Bediüzzaman Sergisi Yoğun İlgi Gördü

Bediüzzaman Hazretleri’nin hayatı ve risale-i nur eserlerinin doğuş, neşir ve çoğaltılma serüveni Trabzon’da sergileniyor.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
27 Mart 2016 Pazar 18:40
Bediüzzaman Sergisi Yoğun İlgi Gördü

 Trabzon Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ile Trabzon Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Bediüzzaman Said-i Nursi Hazretleri’nin hayatını, Nur hizmetinin serüvenini ve Risale-i Nur eserlerinin doğuş, neşir ve çoğaltılma yıllarının anlatıldığı sergi, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı İcra Heyeti Başkanı Faris Kaya, Cuma günü açılan ve Pazartesi akşamına kadar ziyarete açık olan sergiye verdikleri destekten ötürü Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na teşekkür etti.

Kaya, “Bu sergi İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, Trabzon Eğitim ve Kültür Vakfı ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği bir sergidir. Toplamda 6 bin sayfayı bulan risale-i nur eserlerinin yazılma, neşir, çoğaltılma serüvenini konu edinen bir sergidir. Trabzon halkına sergimize göstermiş oldukları ilgiden ötürü teşekkür ediyorum. Ayrıca Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na desteklerinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

RİSALE-İ NUR ESERLERİNİN HİKÂYESİ ANLATILIYOR

Bediüzzaman Said-i Nursi Hazretleri’nin hayatı ve Risale-i Nur eserlerinin yazılma, neşir, çoğaltılma serüveni hakkında da açıklamalarda bulunan Kaya, “Sergide Bediüzzaman Hazretleri’nin sürgün olarak ilk ayak bastığı Barna’da risalelerin hangi şartlar altında kaleme alındığı, hangi şartlar altında çoğaltılarak bütün Anadolu’ya ve başka dilere de tercüme edilerek bütün dünyaya nasıl neşredildiğini hikâyesini anlatıyoruz” dedi.

HAÇLI RİSALESİ, ELLE 500 BİN ADET ÇOĞALTILDI

Kaya değerlendirmesinde özetle şunları kaydetti: “Bediüzzüman Hazretleri ilk olarak 1926’da Barla’ya sürgün ediliyor. O günün şartlarında birkaç gün jandarma karakolunda kaldıktan sonra oraya göçmen olarak Macaristan’dan gelmiş olan Muhacir Hafız Ahmet Hoca’nın evinde misafir ediliyor ve ilk talebesi Muhacir Hafız Ahmet oluyor. Daha sonra talebelerin sayısı 15’e kadar çıkıyor ve 1934 senesine kadar risalelerin büyük çoğunluğu telif edilmiş oluyor. Telif edilen risaleler, o günün şartlarında matbaada çoğaltılması yasak olduğu için elle çoğaltılıyor. Bazı risaleler 10 bin, 20 bin, 50 bin çoğaltılıyor. Hatta haçlı risalesinin 500 bine kadar elle çoğaltıldığı söyleniyor.

BARLA HALKI MATBAA GİBİ ESERLERİ ÇOĞALTTI

Isparta’nın Barla nahiyesinin etrafındaki köyler adet birer matbaa gibi çalışmaya başlıyor. Hanımlar, beyler, çocuklar ellerinde risalelerini çoğaltıyorlar. İlk hapis 1935 senesinde Eskişehir hapsiyle oluyor ve orada da risaleler çoğalıyor. Bediüzzüman Hazretleri hapishaneye, ‘medrese-i Yusuf-iye’ diyor. Orada 11 ay yattıktan sonra tahliye ediliyor. Eskişehir hapishanesinden doğrudan Kastamonu’ya sürgün ediliyor. Kastamonu’da önce polis karakolunun üstünde misafir ediliyor. Daha sonra polis karakolunun karşısında bir evde mecburi ikamete tabi tutuluyor ve 1943 senesine kadar orada kalıyor. Risaleler yine orada da elle çoğaltılıp Anadolu’nun değişik yerlerine gönderiliyor. Bediüzzüman Hazretleri’nin hayatı sürgünde geçiyor ve bu süreçlerde Risale-i Nur eserlerini ortaya çıkarıyor.”

NUR HİZMETİNİN SERÜVENİ TANITILIYOR

Trabzon Eğitim ve Kültür Vakfı İcra Heyeti Başkanı Habibi Nacar Yılmaz da yaptığı değerlendirmede Trabzon’da böyle bir serginin açılmasına vesile oldukları için duydukları mutluluğu kaydederken kendilerine olan desteklerinden ötürü Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na teşekkür etti. Yılmaz, “İnşallah bu sergi ile Bediüzzaman Hazretleri’nin 80 küsur yıllık hayatını, nur hizmetinin serüvenini ve Risale-i Nur’un doğuş ve neşir yıllarını tanıtmış olduk. İlgi gösteren herekse ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Son Güncelleme: 27.03.2016 18:51
Anahtar Kelimeler:
Bediüzzaman
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90