banner102

Araç Sürücülerinin Dikkatine!

Araç sahibi olmanın belli bir takım masrafları da beraberinde getirdiği hepimizin bildiği bir gerçek. Ancak sürüş alışkanlıklarınızdaki küçük değişiklikler, kullanıcı dostu bazı mobil uygulamalar ve sigorta ürünleri ile %10 - %30 arasında tasarruf etmeniz mümkün! İşte size hayat kurtarıcı birkaç küçük ipucu...

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
10 Ekim 2016 Pazartesi 13:32
Araç  Sürücülerinin Dikkatine!
 ARACI DOĞRU KULLANMANIN ÖNEMİ...

Her araç marka ve modeline göre mekanik ve teknolojik anlamda farklılıklar gösterebilir. Ancak, uzmanlar tarafından çeşitli testler yapılarak ortaya konulan bir takım tavsiyelere uyarak daha ekonomik bir sürüş sağlayabilirsiniz. Motor çalıştığında ani kalkışlardan kaçınmalısınız. Hızlı kalkış yapmaktan ve ani durmaktan kaçınmak, hem aracınızı korur, hem de gereksiz yakıt tüketmemiş olursunuz. Bunun yanında, orta hızlarda ve sabit hızda kullanılan araç, yakıt tüketimini en düşük düzeyde tutacaktır. Sürüş sırasında ayağınızı gaz ve debriyaj pedallarının üzerinde tutmayın! Bu durum balataların daha hızlı aşınmasına ve yakıt tüketimine neden olur. Ayrıca, frenin doğru kullanılmaması sonucunda, frenleme etkisi azalır ve yakıt tüketimi de artar.

SÜRÜŞ ALIŞKANLIKLARI

Bir araç sahibi olarak tasarruf edebilmek için sürüş alışkanlıklarınızı da tekrar gözden geçirmenizde fayda var. Araç kullanırken dikkatli olmak ve birkaç küçük kurala uymak hem sürüş güvenliği hem de yakıt ekonomisi açısından çok önemli! Aracınızın lastiklerini doğru basınçta tutmaya dikkat edin! İyi şişirilmemiş lastikler, sürtünme ve dönme direncini artırdığından, yüzde 5 daha fazla yakıt sarfına sebep oluyor. Trafik akışını bozmamak için, yakın takipten kaçının. Bu durumda, ani frenleme ve hızlanma gereksimi olmayacağı için yakıt tüketiminde de azalma sağlayacaktır. Klima kullanımını mümkün olduğunca aza indirmeye çalışın. Şehiriçi trafiğinde havalandırmayı çalıştırmak yakıt sarfiyatını yaklaşık yüzde 9 artırır. Aracınızda gereksiz ağırlıkları taşımayın. Ortalama bir araç için 50 kilogramlık fazla yük yakıt tüketiminde yüzde 1-2’lik bir artışa neden olabiliyor.

YAKITLA İLGİLİ ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Araç kullanımında tasarruf deyince yakıt tercihi ve yakıt deposunun kullanımına değinmeden geçmek olmaz. Öncelikle, yakıt aktarımı esnasında pompalamadan kaynaklı olarak yakıtın geri tepmesi yüzünden yakıt deposunun tam olarak doldurulmaması önerilmektedir. Ayrıca her yakıt alımından sonra kapağın yerine sıkıca oturduğundan emin olun! Böylece yakıtınızın ve aynı anda paranızın uçup gitmesini engellemiş olursunuz. Bunun yanında araç sahipleri genellikle oktan sayısı bakımından yüksek ve daha pahalı yakıtları kullanmayı tercih ediyor. Oysa ki, yakıtın içindeki oktan sayısı o yakıtın daha güçlü veya daha kaliteli olduğu anlamına gelmiyor. Fiyatın artmasının nedeni, yakıttaki oktan sayısını yükseltmeye yönelik daha fazla işlem yapılmasıdır.

Kullandığınız taşıtlar diğer tüm mekanik sistemler gibi belli periyodlarda bakıma ihtiyaç duyarlar. Aracınızın periyodik bakımlarını yetkili servislerde ve zamanında yaptırmanız halinde beklenmedik arızaların ve buna bağlı servis onarım masraflarının önüne geçmiş olursunuz. Böylece uzun vadede tasarruf edersiniz. Mesela, motor yağının zamanında değiştirilmesi önemli bir konudur. Aksi halde sürtünmeler artar, güç düşer, parçalar çabuk aşınır ve yakıt tüketimi de yüzde 5-10 dolayında artar. Egzoz sistemindeki bozukluklar, yakıt sarfiyatını doğrudan etkiler. Bujilerinizden bir tanesi arızalı olduğu takdirde kat etmeniz gereken yolu aynı yakıt sarfiyatıyla yüzde 10 nispetinde daha az gidersiniz. Bu konuda örnekleri çoğaltmak mümkün...

DOĞRU VE ZAMANINDA BAKIM...

Kaynak: Hürriyet

Son Güncelleme: 10.10.2016 13:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90