banner102

iPhone'ları çocuklar mı üretti?

Teknoloji devi Apple şirketinin en büyük üretim ortağı Foxconn çocuk işçi çalıştırdığıklarını doğruladı.

18 Ekim 2012 Perşembe 10:08
iPhone'ları çocuklar mı üretti?

Teknoloji devi Apple şŸirketinin üretim ortağŸı olan Foxconn şŸirketi, ܇in'de çocuk işŸçi çalışŸtırdıklarına dair çıkan iddiaları doğŸrulamak zorunda kaldı.

14 yaşŸındaki gençlerin stajyer olarak alınarak fabrikada çalışŸtırıldığŸını itiraf eden şŸirket, yasaları çiğŸnediğŸini de doğŸrulamışŸ oldu.

܇inli işŸçi hakları aktivistleri Foxconn ve benzer büyük şŸirketleri uzun zamandır yetişŸkinlere yüksek ücret ödememek için üretim bantlarında stajyer öğŸrencileri kullanmakla suçlamaktaydı.

܇in'de, Yantai şŸehrinde bulunan fabrikada asgari 16 olan yaşŸ sınırının altında öğŸrencileri çalışŸtırdığŸını doğŸrulayan Foxconn yetkilileri, yaptıkları kurumsal soruşŸturmada 14 ile 16 yaşŸ arası stajyerlerin ortalama 3 hafta süreyle çalışŸtırıldıklarını tespit ettiklerini söylediler.

Foxconn şŸirketinin 19 bin kişŸilik işŸçi açığŸını telafi edebilmek için çok sayıda öğŸrenci istihdam ettiğŸi belirtiliyor.

܇in'in resmi haber ajansı Xinhua, Foxconn şŸirketinin 19 bin kişŸilik işŸçi açığŸını telafi edebilmek için çok sayıda öğŸrenci istihdam ettiğŸi iddiasında bulunuyor. Apple'ın en büyük üretim ortağŸı konumundaki Foxconn, aynı zamanda Dell, Sony ve Hewlett Packard şŸirketleri için de üretim yapmakta.

Foxconn şŸirketi, söz konusu hukuksuzluğŸun tüm sorumluluğŸunu üstlendiklerini ve fabrikalarında çalışŸtırdıkları çocuk yaşŸtaki öğŸrencilerden de özür dilediklerini duyurdu.

2010 yılında, Apple ürünleri olan iPad ve iPhone'ların imalatları esnasında uygulanan ağŸır mesai şŸartları nedeniyle intihar vakalarının gerçekleşŸtiğŸi yönünde haberler kamuoyuna yansımışŸtı.

Geçen ay içerisinde de, iPhone'un yeni modelinin tedariğŸini hızlandırmak adına fabrika çalışŸanlarının çok ağŸır koşŸullara maruz bırakıldıkları gerekçesiyle Foxconn fabrikalarında ciddi bir isyan patlak vermişŸti.

Kaynak: Almanya'nın Sesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90