banner102

Kalp Krizine Son

Kalp ve Damar sağlığında tatlı suda yetişen benekli Alabalığın değeri altından daha fazla.

Fahri Hacıcaferoğlu
Fahri Hacıcaferoğlu
07 Mart 2016 Pazartesi 23:50
Kalp Krizine Son

 Özellikle Karadeniz Bölgesi tatlı su akarsularında bolca yetişen benekli alabalık Kalp ve Damar Sağlığında çok büyük önem taşıdığını söyleyen Uzmanlar, artık alabalık tüketimi ile  kalp krizlerinde yüzde 70 azalma olacağının müjdesini verdiler.

Amerikan Tıp Birliği tarafından yapılan bir araştırmada benekli  alabalık tüketen insanlarda kalp krizi geçirme oranlarının 1/3 oranında azaldığı görülmüştür. Bunun, balık yağında bulunan Omega-3 yağ asitlerinin, kanın daha az pıhtılaşmasına neden olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Kanın damarlarımızdaki normal hızı saatte 60 km’dir ve kanın yeterli derecede akışkan olması, yoğunluğunun, miktarının, hızının normal seviyede olması hayati derecede önem taşır.

ABD'li genetik beslenme uzmanı Doktor Artemis Simopoulos  ve Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Recai Ergün“Kanımız için en büyük tehlike -kanama gibi gerekli durumlar haricinde- pıhtılaşarak akıcılığının azalmasıdır.Bu bakımdan Balık yağları kandaki trombositlerin (vücutta kanama olduğunda kanı yoğunlaştıran kan plakçıkları) birbirlerine yapışmalarını engelleyerek kanın pıhtılaşmasını azaltmada da etkili görünmektedir. Aksinde kanın yoğunlaşması damarların daralmasına sebep olur.

Bu durum da başta kalp, beyin, gözler ve böbrekler olmak üzere vücuttaki pek çok organın kanla yeterli miktarda beslenememesine, ağır çalışmalarına ve zamanla fonksiyonlarını yitirmelerine sebep olur. Örneğin atardamar pıhtılaşma yüzünden tamamen tıkandığında, damarın bulunduğu yere bağlı olarak, kalp krizi, felç veya başka hastalıklar meydana gelebilmektedir.Bu hastalığın rizkını ise Alabalık en aza düşürüyor." dedi.

Uzmanlar, en uygun benekli alabalığın Dünyada Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi  tatlı su akarsularında yetiştiğini belirtti.

Öte yandan,yapılan araştırmalarla da kanıtlanan en lezzetli tatlı su balığı olan alabalık, çeşitli vitaminler, iyot ve fosfor açısından çok zengindir. Ayrıca yenebilen etler arasında alabalık etinin protein değer oldukça yüksektir.

Haber: Şemsettin Öztürk

Son Güncelleme: 07.03.2016 23:52
Anahtar Kelimeler:
Benekli Alabalık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90