banner102

Of Çarşıbaşı Büyük Cami İmam Hatipi Murat Tural Hoca ile söyleştik

Of Büyükcami İmam Hatipi Murat Tural Hoca ile renkli bir söyleşi yaptık. Murat Hoca sorduğumuz sorulara dobra dobra yanıtlar verdi. İşte o röportaj...

25 Ocak 2011 Salı 05:10
Of Çarşıbaşı Büyük Cami İmam Hatipi Murat Tural Hoca ile söyleştik
 OFUNNABZI.COM ܖZEL RܖPORTAJ  
Recep Arslan-Fahri HacıcaferoğŸlu
 
***
 
OFUNNABZI:
DeğŸerli Hocam Ofunabzı.com sitesi olarak sizinle görüşŸme talebinde bulunduk bu talep karşŸısında bizi, kırmadınız bizimle görüşŸmeyi kabul ettiniz. ܖncelikle bundan dolayı size teşŸekkür ediyoruz. Of halkı sizi çokça duyuyor adınızı da biliyor.. Biz bundan dolayı hem siteye hem de Of’taki insanlara sizi daha yakından tanıtmak camiyle ilgili görüşŸlerinizi, caminin kuruşŸ aşŸamalarını durumunu tespit etmek için sizinle görüşŸmek istedik ve sizde kabul ettiniz.  ܖncelikle hocam kendinizi kısaca tanıtır mısınız? 
 
Murat Tural Hoca:  
ܖncelikle hoşŸ geldiniz. Böyle bir hizmet gayretinde olduğŸunuz için size de teşŸekkür ederim. Biz Gürpınar kasabasından TURAL ailesinden Ali oğŸlu Murat TURAL 1965 doğŸumluyum. İlkokulumu ve hafızlığŸımı köyümde, İmam hatip lisesi Trabzon imam hatipte bitirdim. Daha sonra 1990 yılında İmam lığŸı Fındıkoba köyünde 4 yıl yaptım. Bilahare 1994 ün ikinci ayında, 2. Ayında İmam hatip olarak göreve başŸladım. Ogün bugün görevimdeyim.  
 
 
"TOPLUMUN İHTİYA܇LARI NEYSE VAAZLARIMIZ ONA GܖRE şžEKİLLENİR"
 
OFUNNABZI:
Sayın hocam, hutbeleriniz, vaazlarınız diğŸer imam hatiplere göre çok yoğŸun ilgiyle karşŸılanıyor, siz bunu neye bağŸlıyorsunuz? 
 
Murat Tural Hoca : 
Hutbeleri vaazları hazırlarken gündemi belirlemek gerek. Yani insanlar neye ihtiyaç duyuyor. Bugün acil durum nedir. Mesela bir misal versek, Hastaneye iki hasta gitmişŸ, biri trafik kazasından diğŸeri de soğŸuk algısından dolayı. şžimdi doktor bunların öncelikle hangisine müdahale edecek. şžüphesiz ki trafik kazası geçirene müdahale edecek. Biz toplum ile hemhal olduğŸumuz için, aciliyetine göre, bu toplum neyi istiyorsa öncelikle onu konu ediniyoruz. 
 
 
 
OFUNNABZI:
  Hocam özellikle sizin gençlere, gençliğŸe karşŸı bir önem affediyorsunuz. Sizce gençlik olması gerektiğŸi gibi mi? 
 
Murat Tural Hoca :
şžu anda öyle değŸil, öyle olmasını istiyoruz. Gençler bizim gözbebeğŸimiz. Onlara çok önem vermemiz gerekiyor. Onlar bizim geleceğŸimiz. Onlara ne kadar çok önem verirsek yarınlarımız o kadar güzel olur. 

 
OFUNNABZI:
  Of herkesinde bildiğŸi gibi Türkiye’de hatta dünya çağŸında çok büyük ܂limler yetişŸtirmişŸ. ܇ok büyük insanlığŸa emekleri olan insanlar yetişŸtirmişŸ. Sizce Of’un bu noktadaki önemi nedir. 
 
Murat Tural Hoca : 
Of Kur’an-ı Kerim’e çok büyük hizmetler etmişŸtir. Mesela bir aşŸık, Mehmet RüşŸtü, AşŸık kutlu hazretlerini , Cezeri hazretlerinden sonra 700 yüzyıl sonra gelmişŸtir. İşŸte Hacı dursun efendiler, büyük zatlardır. Bunun için bunların yetişŸtirmişŸ olduğŸu talebelerde aynı şŸekilde bu hizmetleri vermek istemektedirler. 
 
"CEMAATLE YAşžANANLAR BU İşžİN TUZU BİBERİ..."
 
OFUNNABZI:
Sayın Hocam Cemaatinizle ilgili hiç olumsuzluklar yaşŸadınız mı? 
 
Murat Tural Hoca :
Ufak tefek olur ama bunlar çok önemli değŸil. Cemaati biz tanıyoruz, olanlarda bu işŸin tuzu biberi. 
 
OFUNNABZI:
Genel olarak ahlak ve maneviyat noktasında milletimizin durumunu nasıl değŸerlendiriyorsunuz? 
 
Murat Tural Hoca :
İçler acısı görüyorum.  ܖzümüzden her geçen gün bir kopma yaşŸıyoruz. Mutlaka özümüzü, maneviyatımıza dönmemiz gerekiyor. 
 
OFUNNABZI:
  Zaman zaman İmam hatiplerin görevlerini yapmadıkları ile ilgili eleşŸtiriler var. Siz bu durumu nasıl değŸerlendiriyorsunuz? 
 
Murat Tural Hoca :
Kesinlikle katılmıyorum. Görevini yapmak isteyen bir insan, Allah ve Resulünün istediğŸi doğŸrultuda görevini yapabilir, buna hiçbir şŸey mani değŸildir. 
 
"DERNEK İşžİ İMAMLIKTAN ZOR!"
 
OFUNNABZI:
Büyük camii derneğŸinde de sorumlusunuz, bu anlamda da yöneticilikte yapmaktasınız, aynı zamanda İmam hatip olarak ta vazifenizi devam ettiriyorsunuz. Sizce bu iki görevden hangisi daha zor veya daha kolay? 
 
Murat Tural Hoca :
Dernek işŸi para ile ilgili olduğŸu için para toplamak zorundasınız. Milletten para toplamak ta çok zor. İmamlıkta görevim bellidir, bu akışŸ içerisinde görevimizi yapıyoruz.  Bana göre Dernek işŸini yürütmek daha zor. 
 
 
 
OFUNNABZI:
Bu kadar zaman oldu, hiç bu konularla ilgili en ufak bir söylenti duymadık. Allah’a hamdolsun sizin içinde çok önemli bir durum bu. 
 
Murat Tural Hoca :
܇ok şŸükür, buna bizde son derece titizlik gösteriyoruz. Milletin bize verdiğŸi emaneti en iyi şŸekilde yerine getirmeye gayret ediyoruz. 
 
OFUNNABZI:
Hocam, camii oluşŸumunda çok büyük bir rolünüz var. ܇ok öncesinden beri bu işŸlere devam ediyorsunuz. 1994 yılından beri devam ettiğŸinizi söylüyorsunuz. Bu süreci bize anlatır mısınız? 
 
Murat Tural Hoca :
Biz buraya 1994 ün 2. Ayın 2 sinde filen göreve başŸladık. Camimiz bir kaza geçirmişŸtir. Biz o zamanda zemin katta görev yapıyorduk. ܇ok büyük sıkıntılarımız oldu. Biz şŸantiye halinde görevimizi yürütmeye çalışŸıyorduk. Allah razı olsun milletimizden cemaatimizden, büyük gayretleri oldu ve camimizi 1998 in 20 Ekim’inde bir PerşŸembe günü öğŸle saatinde hizmete açtık. 
 
OFUNNABZI:
Camii derneğŸiniz var, bu dernek kaç üyeden oluşŸuyor? Nasıl bir oluşŸum halinde toplantılarınızı yapıyorsunuz? Bu süreci bize anlatır mısınız?     
 
Murat Tural Hoca :
ܜyeler 5-7 değŸişŸebilir. Yedek üyelerimizde var. Biz toplantılarımızı daha çok bir işŸ yapacağŸımız zaman yaparız.  Bu şŸekilde birlik içerisinde çalışŸmalarımızı devam ettiriyoruz. 
 
"CEMAATTEN PARAYI TOPLAR CAMİNİN KASASINA YATIRIRZ"
 
OFUNNABZI:
Camiinin gelir ve giderleri hakkında bize bilgi verir misiniz?
 
Murat Tural Hoca :  Biz parayı toplar, ve camimizin kasasına parayı yatırırız. Muhasebemiz var, gelir ve gider çıkışŸlarımız var, nereye ne verdik, ne harcama yaptık, ayrıca bizim camii hizmetlimiz var, onun sigortası, maaşŸı var.  Mesela şŸimdi kurşŸun yaptırdık, bununla ilgili 35 bin TL giderimiz oldu. 
 
OFUNNABZI:
Bu camimizin geleceğŸi ile ilgili projeleriniz var mı? Veya bu projelerin desteklenmesi hakkında beklentileriniz var mı?  
 
Murat Tural Hoca:
Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi, caminin girişŸi yağŸmurlu havalarda ıslanıyor. Burayı caminin sureti bozulmaması açısından çok projeler düşŸündük fakat henüz gerçekleşŸtiremedik. Birde camimize iki tane minare yapma projesi düşŸündük ve girişŸimde bulunduk fakat sekteye uğŸradık. Tekrar bu çalışŸmalarımız devam ediyor. Yani bu camimize yakışŸır iki tane güzel bir minare düşŸünüyoruz. 
 
OFUNNABZI :
Hocam son olarak ofunnabzı.com sitesi izleyicilerine ve Of halkına mesajınız var mı? 
 
Murat Tural Hoca :
Of halkına mesajım şŸudur, be Yıllardır bu camide görevliyim, gördüğŸüm birkaç güzel husus vardır. Mesela Of halkı cömerttir, Of halkı cenazeye gider, Of halkı yardımlaşŸmayı sever, Of halkı hasta ziyaretlerini sever. Bu yönüyle hakikaten Of halkına ne kadar teşŸekkür etsek azdır. 
 
OFUNNABZI:
Bizde OFUNNABZI.COM sitesi olarak bize zaman ayırdığŸınız için teşŸekkür ediyor ve çalışŸmalarınızda size başŸarılar diliyoruz.   Murat Tural Hoca :  Bende size bu çalışŸma ve ilginizden dolayı teşŸekkür ediyorum.       
 
 
 
 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
AHMET ÖZGÜR YALÇIN 2011-01-27 14:41:05

Selamun aleykum...Acizane görüşümüz, yeni minare dikmenin israftan başka birşey olmayacağŸıdır.Birde bir şey dikkatimi çektiki, röportajı yapan yakışıklı arkadaşın sakalı sünnet-i seniyyeye daha uygun.EğŸer etrafı içler acısı göreceksek, bir de merceğŸi kendimize çevirmemiz gerek galiba.Allah (cc) yar ve yardımcımız olsun...

Avatar
Abdullah Aksoy 2011-01-27 18:48:26

Esselamu aleyküm,LJok değŸerli Murat Hocama Yüce Rabbimden salih ve uzun ömürler diliyorum.Site Yöneticisi arkadaşlarımız da böyle güzel insanlarla güzel roportajlar yapmalılar devamı gelir inşaaallah, Selam ve Dua ile.Dernekpazarı İlçe Müftüsü

Avatar
Abdullah Aksoy 2011-01-27 18:49:24

Esselamu aleyküm,LJok değŸerli Murat Hocama Yüce Rabbimden salih ve uzun ömürler diliyorum.İnşaallah camilerinde değŸerli mesai arkadaşları ve dotları ile çok güzel hizmetlere damgalarını vuracaklardır. Selam ve Dua ile.Dernekpazarı İlçe Müftüsü

Avatar
ibrahim turan 2011-05-28 12:37:39

Allah razı olsun. Aslında çok güzel bir fikir bu röpörtaş işi. her hafta halkça tanınan bir görevliyle söyleşi yapılıp yayınlanabilir. saygılar.

Avatar
ibrahim turan 2011-05-28 12:37:42

Allah razı olsun. Aslında çok güzel bir fikir bu röpörtaş işi. her hafta halkça tanınan bir görevliyle söyleşi yapılıp yayınlanabilir. saygılar.

Avatar
ibrahim turan 2011-05-28 12:37:48

Allah razı olsun. Aslında çok güzel bir fikir bu röpörtaş işi. her hafta halkça tanınan bir görevliyle söyleşi yapılıp yayınlanabilir. saygılar.

Avatar
muzdarip 2011-10-24 23:10:59

severek namaz kıldığŸımız büyük camide cuma hutbesinde inatla duasına amin denmesini isteyip cemaatin namazını sakata düşürmektedir hutbeden dua olur fakat amin denmez bunun sebebini murat hoca çok iyi bilmekte fakat inadını yenemiyor lütfen değŸerli hocam bu meseleyi iyice araştırın saygılarımla

banner90