banner102

'İzinsiz gösteri ve yürüyüş yapılabilir'

Denge ve Denetleme Ağı Toplantısı Trabzon Mimoza Park Restaurant'ta 40 a yakın basın kuruluşunun katılımıyla gerçekleştirildi.

28 Haziran 2013 Cuma 00:03
'İzinsiz gösteri ve yürüyüş yapılabilir'

 Birçok farklı görüş ve kesimi temsil eden Denge ve Denetleme Ağı’nın çatısı altında çalışmalarını yürüten İzleme Grubu, “Yeni Anayasa Sürecinde Şeffaflık ve Katılım İzleme Raporu” çalışmasını tamamladı. 97 sivil toplum örgütünden oluşan Ağ, bu raporu 27 Haziran 2013 tarihinde Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliği ile düzenlediği ilk yerel toplantıda kamuoyu ile paylaştı.

40’a yakın Medya kuruluşu temsilcisinin katıldığı toplantının ilk oturumunun açılışı, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Özdemir ile Denge Denetleme Ağı temsilcisi ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Nizamettin Bilici tarafından yapıldı. Bilici, medya mensuplarını öğleden sonra gerçekleşecek olan ve 50’den fazla sivil toplum örgütü temsilcisinin katılacağı ikinci oturuma da davet etti.

Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Levent Köker, denge ve denetleme mekanizmaları ile hukuk devleti ve demokrasi arasındaki içsel bağlantının önemi üzerinde durdu.Bu bağlantının, kuvvetler ayrılığına dayalı bir denge ve denetleme sistemini neden zorunlu kıldığını vurguladı.

Vatandaş izinsiz gösteri yapabilir!

Programda bulunan gazetecilerin de sorularını cevaplayan Prof. Dr. Levent Köker, Gezi parkı ile ilgili sorulan soruya 'Anayasamıza göre herkes önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir. Fakat bu olay öyle beyinlere yerleşmiş ki, basın mensubu olarak sizlerinde yaptığı birçok gösteri haberinde, 'izinsiz yapılan gösteriler' nitelendirmesi yapılıyor. Hatta bu konuda Sayın Başbakan dahi, 'İstanbul'da miting ve gösteriler için meydan yapacağım, Biri Kazlıçeşme, diğeri Kadıköy de olmak üzere iki büyük meydan yapıp gösterileri burada yaptıracağım' tarzında ifadeler kullanıyor. Bunu sadece Başbakan değil, Devletin diğer mercileri de aynı tarz ifadeler kullanıyor' şeklinde cevap verdi.

Atatürk'e dahi bu yetki verilmemiştir

Ak Parti Hükümetinin yapmak istediği başkanlık sistemine de değinen Köker, 'Adalet ve Kalkına Partisinin önerdiği Başkanlık sistemine baktığımızda, başkana verilen yetkiler neredeyse sınırsız. Denetim denen birşey yok. Nerdeyse yasa yapma yetkisi verecek. ABD de dahi bu şekilde bir başkanlık sistemi yokken, bizim karşı karşıya olduğumuz Başkanlık sisteminde, Kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisini başkan elde edebiliyor. Bu yetkiyi Türkiye Büyük Millet Meclisi Mustafa Kemal Atatürk'e dahi vermemiştir' dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun yeni anayasa yapım sürecinde, şeffaflık ve katılım ilkelerinin gereklerini ne ölçüde yerine getirdiğini anlatan İzleme Raporu’nu, Denge ve Denetleme Ağı İzleme Grubu üyesi ve Yeni Anayasa Girişimi temsilcisi Ayhan Bilgen aktardı. Rapor, gerek anayasa gerekse diğer tüm politika üretme süreçlerinin demokratikleştirilmesine yönelik öneriler içeriyor.

Bilgen, Anayasa Uzlaşma Komisyonu tarafından yürütülen yeni anayasa çalışmalarında yurttaşların sürece dahil edilmesiyle tarihi bir adım atıldığını ifade etti. Yurttaşların aktif olarak karar alma süreçlerine katılabilmeleri ve hükümet çalışmalarını takip edebilmeleri için; hem bilgiye ulaşmalarının hem de paylaşılan bilgilerin kolay anlaşılabilir olmasının vazgeçilmez olduğunu söyledi. Görüş alma sürecine güven duyulması için karar vericilerin görüş verenlere geri bildirimde bulunmasının öneminin altını çizdi.

Birçok gazetecinin katıldığı programa Of ilçesinden Of Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ömer Lütfü Saral, Of'un Nabzı Gazetesi Haber Muhabiri Fahri Hacıcaferoğlu ve Kuzey Anadolu Gazetesinden Hatice Saral ile Melek Kayış da katıldı.

Haber& Foto: Fahri Hacıcaferoğlu

Of'un Nabzı | Of'un Büyük Haber Portalı

Son Güncelleme: 28.06.2013 10:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner90